
Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już sygnał, że mamy pierwsze nieprawidłowości z wypróżnianiem. Nie wolno tego bagatelizować!
Kto by się jeszcze zastanawiał przy nadmiarze codziennych obowiązków nad takimi kwestiami, jak korzystanie z toalety. A to duży błąd. U małych dzieci kontrolujemy wypróżnianie – rodzice doskonale wiedzą, jakie to ważne. Dlaczego więc zapominamy o sobie? Może kilka poniższych informacji wpłynie na to, żeby tego nie bagatelizować.
Zaparcia – kiedy o nich mówimy?
Pierwszym objawem zaparć jest bardzo twardy stolec, którego wydalanie połączone jest z bólem i dużym wysiłkiem. Za normę uważa się wypróżnianie siedem razy w tygodniu. Małe odstępstwo od tego nie jest powodem do niepokoju. Najczęściej jest to chwilowe i ustępuje samoczynnie. Może być to związane z podróżą, nadmiernym stresem, zmianami diety. Natomiast jeżeli ten stan się przedłuża i do tego pojawiają się dodatkowe objawy, to należy zacząć działać.
Objawy towarzyszące
Symptomy towarzyszące zaparciom mogą być bardzo różne. Najbardziej uciążliwym objawem zgłaszanym przez pacjentów dietetycznych jest uczucie pełności, które jest spowodowane gromadzeniem się gazów powstających w jelicie. Gazów nie można wydalić z powodu przeszkody, jaką stanowi zalegający w jelicie stolec. Często można zaobserwować na kale domieszkę śluzu, który powstaje na skutek podrażnienia błony śluzowej jelita. Inni pacjenci uskarżają się na bóle i uczucie rozpierania w nad- i śródbrzuszu.
Inne objawy towarzyszące zaparciom:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- gazy o nieprzyjemnym zapachu,
- mdłości,
- mniejszy apetyt.
Ważne!
Zaparcia może powodować przyjmowanie dużej ilości leków, takich jak: leki przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, na nadciśnienie, zawierające wapń, żelazo. Z badań wynika, że terapia hormonalna także ma ogromny wpływ na występowanie zaparć.
Stosowanie środków przeczyszczających to droga donikąd. To nie jest działanie przyczynowe, tylko objawowe. Pozbywamy się problemu jedynie na krótki czas. Często zaparcia wracają ze zdwojoną siłą. Najważniejsze to zmiana diety i trybu życia.
Kilka zasad, które mogą pomóc:
- Jedz regularnie i wolno, aby nie połykać powietrza.
- Nawadniaj się! Odwodnione jelito nie jest w stanie uformować odpowiedniego stolca.
- Nie unikaj tłuszczów w diecie – to one nadają poślizg w jelitach.
- Jedz więcej warzyw i owoców.
- Wyeliminuj z diety czekoladę, słodycze, kakao.
- Popraw trawienie!
- Jedz kiszonki i produkty „żywe”.
- Znajdź czas na spacer lub aktywność rekreacyjną – to usprawnia pracę jelit.
- Pomyśl o indywidualnie dobranej suplementacji/probiotykoterapii.
- Pamiętaj o odpowiedniej pozycji na toalecie! Najlepiej wypróżniać się w pozycji kucznej. Można podłożyć sobie pod nogi coś, co sprawi, że kąt pomiędzy nogami a tułowiem zmniejszy się z 90 stopni do 35 stopni (np. stołek). Wypróbuj, a przekonasz się, że załatwianie codziennych spraw w toalecie może przebiegać sprawniej.
Więcej na temat tego, jak radzić sobie z zaparciami znajdziesz w e-booku „SOS dla jelit”:

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor

Kamila Berdys
Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już sygnał, że mamy pierwsze nieprawidłowości z wypróżnianiem. Nie wolno tego bagatelizować!
Kto by się jeszcze zastanawiał przy nadmiarze codziennych obowiązków nad takimi kwestiami, jak korzystanie z toalety. A to duży błąd. U małych dzieci kontrolujemy wypróżnianie – rodzice doskonale wiedzą, jakie to ważne. Dlaczego więc zapominamy o sobie? Może kilka poniższych informacji wpłynie na to, żeby tego nie bagatelizować.
Zaparcia – kiedy o nich mówimy?
Pierwszym objawem zaparć jest bardzo twardy stolec, którego wydalanie połączone jest z bólem i dużym wysiłkiem. Za normę uważa się wypróżnianie siedem razy w tygodniu. Małe odstępstwo od tego nie jest powodem do niepokoju. Najczęściej jest to chwilowe i ustępuje samoczynnie. Może być to związane z podróżą, nadmiernym stresem, zmianami diety. Natomiast jeżeli ten stan się przedłuża i do tego pojawiają się dodatkowe objawy, to należy zacząć działać.
Objawy towarzyszące
Symptomy towarzyszące zaparciom mogą być bardzo różne. Najbardziej uciążliwym objawem zgłaszanym przez pacjentów dietetycznych jest uczucie pełności, które jest spowodowane gromadzeniem się gazów powstających w jelicie. Gazów nie można wydalić z powodu przeszkody, jaką stanowi zalegający w jelicie stolec. Często można zaobserwować na kale domieszkę śluzu, który powstaje na skutek podrażnienia błony śluzowej jelita. Inni pacjenci uskarżają się na bóle i uczucie rozpierania w nad- i śródbrzuszu.
Inne objawy towarzyszące zaparciom:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- gazy o nieprzyjemnym zapachu,
- mdłości,
- mniejszy apetyt.
Ważne!
Zaparcia może powodować przyjmowanie dużej ilości leków, takich jak: leki przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, na nadciśnienie, zawierające wapń, żelazo. Z badań wynika, że terapia hormonalna także ma ogromny wpływ na występowanie zaparć.
Stosowanie środków przeczyszczających to droga donikąd. To nie jest działanie przyczynowe, tylko objawowe. Pozbywamy się problemu jedynie na krótki czas. Często zaparcia wracają ze zdwojoną siłą. Najważniejsze to zmiana diety i trybu życia.
Kilka zasad, które mogą pomóc:
- Jedz regularnie i wolno, aby nie połykać powietrza.
- Nawadniaj się! Odwodnione jelito nie jest w stanie uformować odpowiedniego stolca.
- Nie unikaj tłuszczów w diecie – to one nadają poślizg w jelitach.
- Jedz więcej warzyw i owoców.
- Wyeliminuj z diety czekoladę, słodycze, kakao.
- Popraw trawienie!
- Jedz kiszonki i produkty „żywe”.
- Znajdź czas na spacer lub aktywność rekreacyjną – to usprawnia pracę jelit.
- Pomyśl o indywidualnie dobranej suplementacji/probiotykoterapii.
- Pamiętaj o odpowiedniej pozycji na toalecie! Najlepiej wypróżniać się w pozycji kucznej. Można podłożyć sobie pod nogi coś, co sprawi, że kąt pomiędzy nogami a tułowiem zmniejszy się z 90 stopni do 35 stopni (np. stołek). Wypróbuj, a przekonasz się, że załatwianie codziennych spraw w toalecie może przebiegać sprawniej.
Więcej na temat tego, jak radzić sobie z zaparciami znajdziesz w e-booku „SOS dla jelit”:

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…
WIĘCEJ >Dieta wspomagająca mikrobiom
Dobrze odżywiony mikrobiom oznacza zdrowe jelita, a to z kolei przekłada się na poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdź, jak za pomocą diety możesz wspomóc swój mikrobiom. Nie ma sprawnie pracującego organizmu bez dobrze odżywionej mikrobioty…
WIĘCEJ >Osteoporoza – jak wzmocnić kości?
Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…
WIĘCEJ >Zanim wybierzesz się na zakupy… Sprawdź, o czym pamiętać!
Zanim wyruszysz na zakupy, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by wybrane produkty jak najdłużej zachowały świeżość. 1. Naucz się rozróżniać daty na opakowaniach Wyróżniamy tzw. produkty mokre i suche:…
WIĘCEJ >