Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko, dzięki czemu aktywują się enzymy proteolityczne. Piołun jest gorzki, jest w składzie kropli żołądkowych czy nalewek przeciw pasożytom. Można go również zaparzyć w formie herbatki ziołowej na lepsze trawienie. Ale czy faktycznie każdy może go stosować?
Czy wiesz, że piołun to bylica?
Uczulenie na pyłki bylicy jest trzecią co do częstości występowania alergią, zaraz po uczuleniu na pyłki traw i brzozy. Bylica to roślina z rodziny astrowatych, liczy ok. 400 gatunków. Są to rośliny gorzkie i aromatyczne, stosowane w ziołolecznictwie i kuchni. Wśród nich wymienia się m.in. bylicę pospolitą, bylicę piołun, bylicę estragon.
Bylica piołun
W liściach zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzi m.in. trujący związek tujon oraz gorycz absyntyna. Piołun stosuje się jako przyprawę w kuchni, do produkcji absyntu i wermutu oraz jako składnik nalewek na trawienie i przeciw pasożytom. Dla zwierząt jest trująca.
Bylica estragon
Jest stosowana do wyrobu octu, musztard oraz likierów, a także jako przyprawa do potraw.
Bylica pospolita
Jest uważana za chwast, ale może być również stosowana jako przyprawa.
Podobno bylica była kiedyś stosowana przez zielarzy do usuwania niechcianych ciąż. Zatem kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny sięgać po napary z piołunem, nalewki czy zioła przeciw pasożytom.
Co w tym złego, że bylica to piołun?
Wiele osób cierpi na alergię na pyłki bylicy. A czym jest alergia? To reakcja na białka, a te są w roślinie (w kwiatach, liściach, pyłkach), zatem czy ją zjesz, czy powąchasz – reakcja organizmu będzie najprawdopodobniej taka sama. Czy mając alergię na bylicę, stosujesz krople na trawienie albo estragon w kuchni? – zatem nie tylko okres pylenia, lecz także jedzenie może być dla nas zagrożeniem. Oprócz widocznych objawów, takich jak: katar, kaszel, astma, puchnięcie, a nawet stany anafilaktyczne, mogą też wystąpić reakcje, których nie widać. Przykładowo podnosi się poziom całkowitego IgE, często wzrasta poziom eozynofilii, organizm jest w stanie walki, system immunologiczny jest pobudzony. Jeśli taki stan długo się utrzymuje, może to prowadzić do nowotworów, stanów zapalnych ogólnoustrojowych, a nawet chorób autoimmunologicznych.
Reakcje krzyżowe
Najlepszym sposobem na wyciszenie układu immunologicznego jest zmniejszenie ekspozycji na substancję drażniącą, alergizującą. Niestety odczulanie czy leki przeciwalergiczne to nie to samo, bo one usuwają tylko objawy. Bylica pyli od lipca do końca września, ale jest jeszcze coś takiego jak reakcje krzyżowe. Ponadto możesz ją przecież zjadać nawet nie zdając sobie sprawy, że bylica to piołun albo estragon, musztarda czy alkohol.
Dowiedz się więcej: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Jedzenie pokarmów krzyżujących się z alergią na bylicę sprawia, że wciąż pobudzamy układ immunologiczny do „walki” z niewidzialnym wrogiem. Jeśli mamy zdiagnozowaną alergię na bylicę, powinniśmy unikać bylicy samej w sobie, piołunu, estragonu, a właściwie wszystkich ziół, w tym rumianku. Poza tym lepiej unikać jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, moreli, kiwi, mango, grochu, marchwi, selera, pomidora, anyżu, curry, kopru, papryki, pieprzu, kminku, kolendry, orzechów ziemnych (masła orzechowego) i pozostałych orzechów.
Zauważyłam u moich pacjentów, że usunięcie na pół roku produktów krzyżujących się powoduje zmniejszenie bądź całkowite „wyleczenie” z alergii. Jest to skuteczniejsze od odczulania, ale niestety wymaga sporo wyrzeczeń. Tylko takie postępowanie „odciąża” układ immunologiczny, co często zmniejsza reakcje autoimmunologiczne.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Źródła:
- Rapiejko P., Pyłek bylicy, http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/alergeny/wziewne/59351,pylek-bylicy (23.06.2016)
- Alergeny reagujące krzyżowo, http://www.nexter.pl/pliki/alergeny_reagujace_krzyzowo.pdf (23.06.2016)
Autor
Iwona Wierzbicka
Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko, dzięki czemu aktywują się enzymy proteolityczne. Piołun jest gorzki, jest w składzie kropli żołądkowych czy nalewek przeciw pasożytom. Można go również zaparzyć w formie herbatki ziołowej na lepsze trawienie. Ale czy faktycznie każdy może go stosować?
Czy wiesz, że piołun to bylica?
Uczulenie na pyłki bylicy jest trzecią co do częstości występowania alergią, zaraz po uczuleniu na pyłki traw i brzozy. Bylica to roślina z rodziny astrowatych, liczy ok. 400 gatunków. Są to rośliny gorzkie i aromatyczne, stosowane w ziołolecznictwie i kuchni. Wśród nich wymienia się m.in. bylicę pospolitą, bylicę piołun, bylicę estragon.
Bylica piołun
W liściach zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzi m.in. trujący związek tujon oraz gorycz absyntyna. Piołun stosuje się jako przyprawę w kuchni, do produkcji absyntu i wermutu oraz jako składnik nalewek na trawienie i przeciw pasożytom. Dla zwierząt jest trująca.
Bylica estragon
Jest stosowana do wyrobu octu, musztard oraz likierów, a także jako przyprawa do potraw.
Bylica pospolita
Jest uważana za chwast, ale może być również stosowana jako przyprawa.
Podobno bylica była kiedyś stosowana przez zielarzy do usuwania niechcianych ciąż. Zatem kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny sięgać po napary z piołunem, nalewki czy zioła przeciw pasożytom.
Co w tym złego, że bylica to piołun?
Wiele osób cierpi na alergię na pyłki bylicy. A czym jest alergia? To reakcja na białka, a te są w roślinie (w kwiatach, liściach, pyłkach), zatem czy ją zjesz, czy powąchasz – reakcja organizmu będzie najprawdopodobniej taka sama. Czy mając alergię na bylicę, stosujesz krople na trawienie albo estragon w kuchni? – zatem nie tylko okres pylenia, lecz także jedzenie może być dla nas zagrożeniem. Oprócz widocznych objawów, takich jak: katar, kaszel, astma, puchnięcie, a nawet stany anafilaktyczne, mogą też wystąpić reakcje, których nie widać. Przykładowo podnosi się poziom całkowitego IgE, często wzrasta poziom eozynofilii, organizm jest w stanie walki, system immunologiczny jest pobudzony. Jeśli taki stan długo się utrzymuje, może to prowadzić do nowotworów, stanów zapalnych ogólnoustrojowych, a nawet chorób autoimmunologicznych.
Reakcje krzyżowe
Najlepszym sposobem na wyciszenie układu immunologicznego jest zmniejszenie ekspozycji na substancję drażniącą, alergizującą. Niestety odczulanie czy leki przeciwalergiczne to nie to samo, bo one usuwają tylko objawy. Bylica pyli od lipca do końca września, ale jest jeszcze coś takiego jak reakcje krzyżowe. Ponadto możesz ją przecież zjadać nawet nie zdając sobie sprawy, że bylica to piołun albo estragon, musztarda czy alkohol.
Dowiedz się więcej: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Jedzenie pokarmów krzyżujących się z alergią na bylicę sprawia, że wciąż pobudzamy układ immunologiczny do „walki” z niewidzialnym wrogiem. Jeśli mamy zdiagnozowaną alergię na bylicę, powinniśmy unikać bylicy samej w sobie, piołunu, estragonu, a właściwie wszystkich ziół, w tym rumianku. Poza tym lepiej unikać jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, moreli, kiwi, mango, grochu, marchwi, selera, pomidora, anyżu, curry, kopru, papryki, pieprzu, kminku, kolendry, orzechów ziemnych (masła orzechowego) i pozostałych orzechów.
Zauważyłam u moich pacjentów, że usunięcie na pół roku produktów krzyżujących się powoduje zmniejszenie bądź całkowite „wyleczenie” z alergii. Jest to skuteczniejsze od odczulania, ale niestety wymaga sporo wyrzeczeń. Tylko takie postępowanie „odciąża” układ immunologiczny, co często zmniejsza reakcje autoimmunologiczne.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Źródła:
- Rapiejko P., Pyłek bylicy, http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/alergeny/wziewne/59351,pylek-bylicy (23.06.2016)
- Alergeny reagujące krzyżowo, http://www.nexter.pl/pliki/alergeny_reagujace_krzyzowo.pdf (23.06.2016)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?
Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny…
WIĘCEJ >Pszenica – co z nią jest nie tak?
Pszenica dominuje w posiłkach wielu osób. Niektórym trudno wyobrazić sobie życie bez białej mąki czy pszennego pieczywa. To jednak przyzwyczajenie, z którym warto zerwać. Dlaczego? Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z…
WIĘCEJ >Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego (czyli tzw. IBS) charakteryzuje się niewłaściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt u specjalisty. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Zespół jelita drażliwego – co to takiego? Prawidłowa praca…
WIĘCEJ >Witamina D3 – dlaczego jest tak ważna?
Witamina D3 i letnie odchudzanie - nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.
WIĘCEJ >