fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak chronić swój mózg?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jak chronić swój mózg?

chroń swój mózg

Dziś wiele osób ma problem z koncentracją, pamięcią, skupieniem myśli, nastrojami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi. Do tego dochodzą jeszcze: ból ciała, nieokreślone choroby, przewlekłe zmęczenie. Kobietom wypadają włosy, a mężczyznom rosną piersi. Jeśli myślisz, że naprawisz to tabletką, jesteś w błędzie! Twój mózg płonie!

Obecnie wiemy, że stan zapalny w organizmie aktywuje stan zapalny w mózgu. Jeśli w jelitach źle się dzieje, to w głowie również. Jeśli jelita ciekną – cieknie mózg. Co to znaczy? To znaczy, że rozszczelnia się bariera, a toksyny z łatwością dostają się tam, gdzie nie powinny. Skąd te toksyny? To m.in.: plastik, leki, zanieczyszczona woda, chemiczna żywność, koinfekcje w organizmie, pasożyty, dysbioza w jelitach. 

Układ immunologiczny nie walczy

Osiągnęliśmy takie dno, że nasz układ immunologiczny nie walczy, często nie produkuje przeciwciał, a infekcje trawią go po cichu jak korniki drzewo. Mimo wszystko wciąż wierzymy, że dzięki jedzeniu bułek pszennych, nabiału i ograniczaniu tłuszczu będziemy zdrowi. Tak właśnie odżywia się 90% społeczeństwa. Kto choruje, skoro nie ty?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jak chronić swój mózg?

  • Jedz produkty, które urosły lub się urodziły.
  • Sięgaj po to, co odżywia, a nie udaje żywność.
  • Jedz po to, by odżywić organizm, jedzenie nie jest pluszowym misiem.
  • Wybierz śniadanie zamiast kawy kuloodpornej.
  • Spożywaj cholesterol, mózg go potrzebuje (dlaczego? Dowiesz się z tego filmu).
  • Ogranicz węglowodany (ale nie do zera).
  • Ogranicz zboża lub z nich zrezygnuj.
  • Wyeliminuj produkty mleczne.
  • Usuń pszenicę z diety, a najlepiej cały gluten.
  • Nie pij alkoholu, nawet lampki wina.
  • Zwiększ ilość białka pełnowartościowego w diecie.
  • Jedz wątróbkę dwa razy w tygodniu.
  • Zwiększ ilość tłuszczów nasyconych – omega-3 i omega-9.
  • Dolewaj do wszystkiego oliwę.
  • Spożywaj dużo zielonych warzyw i kiełków.
  • Jedz owoce jagodowe.
  • Jeśli to możliwe, kupuj produkty dobrej jakości (mięso grass fed, produkty organic).
  • Ogranicz obróbkę termiczną do duszenia i gotowania.
  • Jedz warzywa na surowo (te, co się da).
  • Ogranicz pomidory.
  • Włącz do diety orzechy i pestki.
  • Spożywaj kiszonki (jeśli ci służą).
  • Pij dwa litry wody dziennie.
  • Nie pij soków. Lepiej zjeść warzywo lub owoc albo napić się wody.
  • Ogranicz kawę do jednej, ale poszukaj organicznej (bez ochratoksyny A – szukaj certyfikatu).
  • Nie pij herbaty, bo zawiera fluor (neurotoksynę). Jak lubisz, to pozostaw jedną – zieloną.
  • Zachowaj odstępy między posiłkami, nie podjadaj (3–4 posiłki są w porządku).
  • Zachowaj przerwę nocną, czyli 12–16 godzin bez posiłku.
  • Zadbaj o jelita (inulina, ewentualnie dobrane probiotyki).
  • Wyśpij się – sen to podstawa (jeśli masz z nim problem, obejrzyj webinar).
  • Zrób codziennie 10 tysięcy kroków.
  • Zadbaj o relacje z rodziną, znajomymi i samym sobą.
  • Odpocznij! Aktywnie, a nie na kanapie, przed telewizorem czy z telefonem w dłoni.
  • Zrezygnuj z oglądania telewizji, ogranicz media do jednej godziny dziennie.
  • Przytulaj się.
  • Wyrzuć z siebie emocje.
  • Kup sobie kwiaty do domu.
  • Pochodź boso po trawie.
  • Miej dobre myśli.
  • Bądź wdzięczny, dziękuj.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Dziś wiele osób ma problem z koncentracją, pamięcią, skupieniem myśli, nastrojami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi. Do tego dochodzą jeszcze: ból ciała, nieokreślone choroby, przewlekłe zmęczenie. Kobietom wypadają włosy, a mężczyznom rosną piersi. Jeśli myślisz, że naprawisz to tabletką, jesteś w błędzie! Twój mózg płonie!

Obecnie wiemy, że stan zapalny w organizmie aktywuje stan zapalny w mózgu. Jeśli w jelitach źle się dzieje, to w głowie również. Jeśli jelita ciekną – cieknie mózg. Co to znaczy? To znaczy, że rozszczelnia się bariera, a toksyny z łatwością dostają się tam, gdzie nie powinny. Skąd te toksyny? To m.in.: plastik, leki, zanieczyszczona woda, chemiczna żywność, koinfekcje w organizmie, pasożyty, dysbioza w jelitach. 

Układ immunologiczny nie walczy

Osiągnęliśmy takie dno, że nasz układ immunologiczny nie walczy, często nie produkuje przeciwciał, a infekcje trawią go po cichu jak korniki drzewo. Mimo wszystko wciąż wierzymy, że dzięki jedzeniu bułek pszennych, nabiału i ograniczaniu tłuszczu będziemy zdrowi. Tak właśnie odżywia się 90% społeczeństwa. Kto choruje, skoro nie ty?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jak chronić swój mózg?

  • Jedz produkty, które urosły lub się urodziły.
  • Sięgaj po to, co odżywia, a nie udaje żywność.
  • Jedz po to, by odżywić organizm, jedzenie nie jest pluszowym misiem.
  • Wybierz śniadanie zamiast kawy kuloodpornej.
  • Spożywaj cholesterol, mózg go potrzebuje (dlaczego? Dowiesz się z tego filmu).
  • Ogranicz węglowodany (ale nie do zera).
  • Ogranicz zboża lub z nich zrezygnuj.
  • Wyeliminuj produkty mleczne.
  • Usuń pszenicę z diety, a najlepiej cały gluten.
  • Nie pij alkoholu, nawet lampki wina.
  • Zwiększ ilość białka pełnowartościowego w diecie.
  • Jedz wątróbkę dwa razy w tygodniu.
  • Zwiększ ilość tłuszczów nasyconych – omega-3 i omega-9.
  • Dolewaj do wszystkiego oliwę.
  • Spożywaj dużo zielonych warzyw i kiełków.
  • Jedz owoce jagodowe.
  • Jeśli to możliwe, kupuj produkty dobrej jakości (mięso grass fed, produkty organic).
  • Ogranicz obróbkę termiczną do duszenia i gotowania.
  • Jedz warzywa na surowo (te, co się da).
  • Ogranicz pomidory.
  • Włącz do diety orzechy i pestki.
  • Spożywaj kiszonki (jeśli ci służą).
  • Pij dwa litry wody dziennie.
  • Nie pij soków. Lepiej zjeść warzywo lub owoc albo napić się wody.
  • Ogranicz kawę do jednej, ale poszukaj organicznej (bez ochratoksyny A – szukaj certyfikatu).
  • Nie pij herbaty, bo zawiera fluor (neurotoksynę). Jak lubisz, to pozostaw jedną – zieloną.
  • Zachowaj odstępy między posiłkami, nie podjadaj (3–4 posiłki są w porządku).
  • Zachowaj przerwę nocną, czyli 12–16 godzin bez posiłku.
  • Zadbaj o jelita (inulina, ewentualnie dobrane probiotyki).
  • Wyśpij się – sen to podstawa (jeśli masz z nim problem, obejrzyj webinar).
  • Zrób codziennie 10 tysięcy kroków.
  • Zadbaj o relacje z rodziną, znajomymi i samym sobą.
  • Odpocznij! Aktywnie, a nie na kanapie, przed telewizorem czy z telefonem w dłoni.
  • Zrezygnuj z oglądania telewizji, ogranicz media do jednej godziny dziennie.
  • Przytulaj się.
  • Wyrzuć z siebie emocje.
  • Kup sobie kwiaty do domu.
  • Pochodź boso po trawie.
  • Miej dobre myśli.
  • Bądź wdzięczny, dziękuj.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
30 kwietnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

EBM – co to znaczy?

Definicja EBM (ang. evidence based medicine) powstała w latach 80. Termin ten oznacza: skrupulatne, sprecyzowane i roz­sądne wykorzystanie aktualnych dowodów przy podejmowaniu decyzji dotyczących opieki nad konkretnym pacjentem. Jako pioniera medycyny opartej na faktach uważa…

WIĘCEJ >
jak poprawić pracę jelit

Jak poprawić pracę jelit?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o różnych dolegliwościach jelitowych oraz najczęstszych przyczynach, które je wywołują. Od złych nawyków żywieniowych po najbardziej ukryte nietolerancje pokarmowe.

WIĘCEJ >

Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie

Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >