fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

gluten, pszenica

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo,
  • makarony,
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
  • ciasta,
  • ciastka,
  • słone przekąski,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty,
  • parówki, 
  • majonez,
  • musztarda,
  • wędliny i wyroby garmażeryjne, 
  • marynaty,
  • czekolada.

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • teff,
  • maniok,
  • ziemniaki.

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor



Jagoda Kłębek

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo,
  • makarony,
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
  • ciasta,
  • ciastka,
  • słone przekąski,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty,
  • parówki, 
  • majonez,
  • musztarda,
  • wędliny i wyroby garmażeryjne, 
  • marynaty,
  • czekolada.

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • teff,
  • maniok,
  • ziemniaki.

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor

Jagoda Kłębek
24 czerwca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

dieta FODMAP

Dieta FODMAP – na czym polega?

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to sposób leczenia żywieniowego stosowanego najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu…

WIĘCEJ >

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych, dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…

WIĘCEJ >

Gdy jelito cieknie – co jeść?Nieszczelne jelita a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…

WIĘCEJ >
styl życia a odporność

Styl życia a odporność – 3 ważne elementy

To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki wpływ…

WIĘCEJ >