fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

gluten, pszenica

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo,
  • makarony,
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
  • ciasta,
  • ciastka,
  • słone przekąski,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty,
  • parówki, 
  • majonez,
  • musztarda,
  • wędliny i wyroby garmażeryjne, 
  • marynaty,
  • czekolada.

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • teff,
  • maniok,
  • ziemniaki.

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor



Jagoda Kłębek

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo,
  • makarony,
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
  • ciasta,
  • ciastka,
  • słone przekąski,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty,
  • parówki, 
  • majonez,
  • musztarda,
  • wędliny i wyroby garmażeryjne, 
  • marynaty,
  • czekolada.

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • teff,
  • maniok,
  • ziemniaki.

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor

Jagoda Kłębek
24 czerwca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami oraz utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny Stres oksydacyjny to sytuacja, gdy w naszym organizmie…

WIĘCEJ >

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…

WIĘCEJ >

Czy aktywność fizyczna może utrudniać odchudzanie?

Aktywność fizyczna to jeden z podstawowych filarów działań profilaktycznych. Przez większość ekspertów żywienia uznawana jest za niezbędny element procesu odchudzania. Bez wątpienia prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny sprzyja redukcji masy ciała, jednak w niektórych przypadkach może…

WIĘCEJ >

Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…

WIĘCEJ >