fbpx
logo
Szukaj
open close

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

tapioka

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.

Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka. 

Zastosowanie w kuchni

W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.

Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jakie ma właściwości?

Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.

Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.

Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.

Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka. 

Zastosowanie w kuchni

W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.

Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jakie ma właściwości?

Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.

Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.

Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
19 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…

WIĘCEJ >
jak kupować mięso, mięso

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest to ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione paszami GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do…

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >
kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….

WIĘCEJ >