fbpx
logo
Szukaj
open close

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
tapioka

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.

Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka. 

Zastosowanie w kuchni

W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.

Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jakie ma właściwości?

Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.

Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.

Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.

Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka. 

Zastosowanie w kuchni

W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.

Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Jakie ma właściwości?

Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.

Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.

Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
19 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >
stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami a utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny to sytuacja, w której w naszym organizmie brakuje…

WIĘCEJ >
podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >
hipoglikemia

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej….

WIĘCEJ >