Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?
Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.
Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka.
Zastosowanie w kuchni
W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.
Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Jakie ma właściwości?
Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.
Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.
Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.
To może cię zainteresować:
Autor
Jagoda Kłębek
Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety.
Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza się z bulw manioku jadalnego. Otrzymuje się ją w wyniku mielenia manioku. Uprawia się go głównie w krajach Ameryki Północnej oraz Południowej, gdzie stanowi odpowiednik naszego pospolitego ziemniaka.
Zastosowanie w kuchni
W Polsce tapioka staje się coraz bardziej popularna, jednak wciąż wiele osób jej nie docenia. Krzew manioku może osiągać nawet trzy metry. Tapioka występuje nie tylko w postaci mąki, lecz także jako granulki lub różnobarwne perełki, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi tapioka doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich deserach. Może stanowić dodatek do posiłku jako zastępstwo makaronu oraz kaszy. W postaci mąki wykorzystuje się ją do przyrządzenia naleśników, placuszków, racuchów, sufletów, a granulki stanowią bazę do stworzenia pysznego puddingu z tapioki.
Mnóstwo przepisów z tapioką w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Jakie ma właściwości?
Tapioka zawiera niewielką ilość białka, około 90% węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, a także błonnika pokarmowego, który jest skuteczny w walce z uciążliwymi zaparciami. Tapioka może wspomagać funkcjonowanie stawów dzięki zawartości glukozaminy. Udowodniono również dobroczynny wpływ tapioki na działanie układu pokarmowego ze względu na obecność w niej skrobi opornej.
Poza tym jest to produkt pozbawiony glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób zmagających się z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub z zespołem złego wchłaniania. Tapiokę najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w popularnych marketach spożywczych.
Warto sięgać po alternatywne źródła węglowodanów właśnie takie jak tapioka, aby urozmaicić swój codzienny jadłospis.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć
Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…
WIĘCEJ >Styl życia a odporność – 3 ważne elementy
To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i jak dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki…
WIĘCEJ >Hipoglikemia – co warto wiedzieć?
Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej….
WIĘCEJ >Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie
Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…
WIĘCEJ >