
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor

Joanna Zawadzka
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Cukrzyca typu 2 – jak się przed nią uchronić?
Cukrzyca typu 2 w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby był on zdrowy i obejmował też odpowiednio zbilansowaną dietę. Sprawdź, co można zrobić, aby uchronić się przed tym…
WIĘCEJ >Brak energii – 7 głównych przyczyn
Zmęczenie czy brak energii możemy odczuwać z wielu powodów. Na co należy zwrócić uwagę w takiej sytuacji i co można z tym zrobić? Sprawdź! Brak energii – przyczyny Jeżeli odczuwasz brak energii, przyjrzyj się poniższym…
WIĘCEJ >Dieta wspierająca płodność
Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność musi…
WIĘCEJ >Jesteś w ciąży i właśnie dowiedziałaś się o Hashimoto – co robić?
Czasami zdarza się, że o tym, że mamy chorobę Hashimoto, dowiadujemy się w czasie ciąży. Taka informacja potrafi wzbudzić niepokój. Jak o siebie zadbać i co robić? Przede wszystkim należy być pod opieką endokrynologa. To…
WIĘCEJ >