fbpx
logo
Szukaj
open close

Magnez – dlaczego jest tak ważny?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
magnez

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?

Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.

Niedobór magnezu

Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Typowe objawy niedoboru:

  • częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • zmęczenie, osłabienie.

Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:

  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze naczyń wieńcowych,
  • drgawki, tiki, mrowienia,
  • mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).

Źródła w pożywieniu

Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.

Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?

Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.

Niedobór magnezu

Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Typowe objawy niedoboru:

  • częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • zmęczenie, osłabienie.

Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:

  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze naczyń wieńcowych,
  • drgawki, tiki, mrowienia,
  • mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).

Źródła w pożywieniu

Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.

Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
26 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

dieta wspierająca płodność

Dieta wspierająca płodność

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność musi…

WIĘCEJ >

Cukrzyca typu 2 – jak się przed nią uchronić?

Cukrzyca typu 2 w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby był on zdrowy i obejmował też odpowiednio zbilansowaną dietę. Sprawdź, co można zrobić, aby uchronić się przed tym…

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…

WIĘCEJ >