fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Magnez – dlaczego jest tak ważny?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Magnez – dlaczego jest tak ważny?

magnez

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?

Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błony komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia, zarówno psychicznego, jak i fizycznego.

Niedobór magnezu

Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Typowe objawy niedoboru:

  • częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • zmęczenie, osłabienie.

Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:

  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze naczyń wieńcowych,
  • drgawki, tiki, mrowienia,
  • mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).

Źródła w pożywieniu

Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuły, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.

Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?

Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błony komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia, zarówno psychicznego, jak i fizycznego.

Niedobór magnezu

Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Typowe objawy niedoboru:

  • częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • zmęczenie, osłabienie.

Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:

  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze naczyń wieńcowych,
  • drgawki, tiki, mrowienia,
  • mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).

Źródła w pożywieniu

Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuły, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.

Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
26 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >

Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn

Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź! Problemy z koncentracją – przyczyny 1. Przemęczenie Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie…

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede…

WIĘCEJ >
błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, a więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne…

WIĘCEJ >