fbpx
logo
Szukaj
open close

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Anemia – jak sobie z nią radzić?

anemia

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
10 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >

Przygotowania do ciąży – od czego zacząć?

Przygotowania do ciąży warto rozpocząć co najmniej pół roku przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Sprawdź, na co trzeba zwrócić uwagę. Przygotowania do ciąży Dieta Przede wszystkim należy zadbać o dietę, czyli…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >

Czy mam Hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >