fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Anemia – jak sobie z nią radzić?

anemia

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
10 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…

WIĘCEJ >

Cukrzyca typu 2 – jak się przed nią uchronić?

Cukrzyca typu 2 w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby zdrowy i obejmował też odpowiednio zbilansowaną dietę. Sprawdź, co można zrobić, aby uchronić się przed tym schorzeniem. Cukrzyca…

WIĘCEJ >
wiosna

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna. Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach. 1. Kiszonki Stanowią żywność probiotyczną, czyli…

WIĘCEJ >

Czy mam hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >