fbpx
logo
Szukaj
open close

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
anemia

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami, jak:

  • łamliwość włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • pieczenie języka,
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust.

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też takie objawy, jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem, to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych, takich jak: warzywa, owoce, zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach, może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
10 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…

WIĘCEJ >

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego akurat on? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy…

WIĘCEJ >
kolacja

Co jeść na kolację? Sprawdź!

Najczęściej polecam swoim podopiecznym kolacje węglowodanowe. Co to oznacza w praktyce? Sprawdź, co jeść na kolację. Jedzenie wieczorem węglowodanów pozwala uniknąć spadków energii w ciągu dnia, czyli umożliwia zachowanie stałego poziomu energii. Poza tym sprzyja…

WIĘCEJ >

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…

WIĘCEJ >