fbpx
logo
Szukaj
open close

10 sposobów na niestrawność

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać.

Objawy

Osoby borykające się z niestrawnością najczęściej skarżą się na takie dolegliwości, jak: poczucie dyskomfortu w obrębie brzucha, mdłości, refluks, wzdęcia, zmęczenie, a także biegunki czy zaparcia. Objawy te są przewlekłe i najczęściej pojawiają się, gdy się przejadamy, jemy o nieregularnych porach, podjadamy pomiędzy głównymi posiłkami, nadużywamy alkoholu czy funkcjonujemy w dużym napięciu nerwowym.

Wspomniane dolegliwości mogą się utrzymywać przez całe życie. Ich bagatelizowanie nie tylko niekorzystnie wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie, lecz także pogłębia problemy zdrowotne. Nierzadko bowiem niestrawność jest następstwem różnych schorzeń, z których możemy sobie nie zdawać sprawy.

Przyczyny

Przyczyną niestrawności mogą być inne choroby. Dyspepsja może być następstwem zespołu jelita drażliwego, choroby wrzodowej, zaburzeń w funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego czy nietolerancji niektórych pokarmów. Zmiana stylu życia i sposobu odżywiania mają kluczowe znaczenie w uporaniu się z nieprzyjemnymi dolegliwościami i w procesie zdrowienia.

Kilka rad dla zdrowia

Co może pomóc przy niestrawności?

  1. Spożywaj posiłki bez pośpiechu, w atmosferze odprężenia.
  2. Wprowadź produkty fermentowane, takie jak: kombucha, kiszone warzywa i owoce, jogurt, kefir.
  3. Sięgaj po ziołowe herbatki pobudzające trawienie, np. z rumianku, fenkułu włoskiego, imbiru, melisy, mięty.
  4. Unikaj kawy, herbaty, alkoholu i ostrych przypraw.
  5. Unikaj posiłków ciężkostrawnych i smażonych.
  6. Wyeliminuj z diety cukier i sztuczne substancje słodzące.
  7. Unikaj nabiału z wyjątkiem fermentowanych ekologicznych produktów, które zawierają żywe kultury bakterii.
  8. Nie pij w trakcie posiłku. Najlepiej pić godzinę przed posiłkiem lub godzinę po jego zjedzeniu. 
  9. Sięgaj po takie produkty, jak: cytryna, mango, melon, papaja, ananas, karczochy, zielone warzywa liściaste, siemię lniane, migdały.
  10. Wprowadź do diety zioła, takie jak: kardamon, kolendra, koper, cynamon, rumianek, imbir, proszek z kory wiązu, mięta, kurkumina.

Warto jednak poznać pierwotną przyczynę niestrawności i wprowadzić odpowiednie, indywidualne postępowanie. W tym celu warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać.

Objawy

Osoby borykające się z niestrawnością najczęściej skarżą się na takie dolegliwości, jak: poczucie dyskomfortu w obrębie brzucha, mdłości, refluks, wzdęcia, zmęczenie, a także biegunki czy zaparcia. Objawy te są przewlekłe i najczęściej pojawiają się, gdy się przejadamy, jemy o nieregularnych porach, podjadamy pomiędzy głównymi posiłkami, nadużywamy alkoholu czy funkcjonujemy w dużym napięciu nerwowym.

Wspomniane dolegliwości mogą się utrzymywać przez całe życie. Ich bagatelizowanie nie tylko niekorzystnie wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie, lecz także pogłębia problemy zdrowotne. Nierzadko bowiem niestrawność jest następstwem różnych schorzeń, z których możemy sobie nie zdawać sprawy.

Przyczyny

Przyczyną niestrawności mogą być inne choroby. Dyspepsja może być następstwem zespołu jelita drażliwego, choroby wrzodowej, zaburzeń w funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego czy nietolerancji niektórych pokarmów. Zmiana stylu życia i sposobu odżywiania mają kluczowe znaczenie w uporaniu się z nieprzyjemnymi dolegliwościami i w procesie zdrowienia.

Kilka rad dla zdrowia

Co może pomóc przy niestrawności?

  1. Spożywaj posiłki bez pośpiechu, w atmosferze odprężenia.
  2. Wprowadź produkty fermentowane, takie jak: kombucha, kiszone warzywa i owoce, jogurt, kefir.
  3. Sięgaj po ziołowe herbatki pobudzające trawienie, np. z rumianku, fenkułu włoskiego, imbiru, melisy, mięty.
  4. Unikaj kawy, herbaty, alkoholu i ostrych przypraw.
  5. Unikaj posiłków ciężkostrawnych i smażonych.
  6. Wyeliminuj z diety cukier i sztuczne substancje słodzące.
  7. Unikaj nabiału z wyjątkiem fermentowanych ekologicznych produktów, które zawierają żywe kultury bakterii.
  8. Nie pij w trakcie posiłku. Najlepiej pić godzinę przed posiłkiem lub godzinę po jego zjedzeniu. 
  9. Sięgaj po takie produkty, jak: cytryna, mango, melon, papaja, ananas, karczochy, zielone warzywa liściaste, siemię lniane, migdały.
  10. Wprowadź do diety zioła, takie jak: kardamon, kolendra, koper, cynamon, rumianek, imbir, proszek z kory wiązu, mięta, kurkumina.

Warto jednak poznać pierwotną przyczynę niestrawności i wprowadzić odpowiednie, indywidualne postępowanie. W tym celu warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
29 sierpnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

warzywa

Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?

Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…

WIĘCEJ >

Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory

Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej? Jelito objęte stanem zapalnym gorzej…

WIĘCEJ >

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >
zgaga, refluks

Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia

Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…

WIĘCEJ >