Kombucha
Kombucha
Przygotowanie
- Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę
- Zalewamy herbatę wrzątkiem
- Dodajemy cukier i mieszamy
- Czekamy aż ostygnie
- Dodajemy grzybka z płynem
- Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła
- Wkładamy słoik do szafki, żeby nie było dostępu światła
- Po 8 dniach wyjmujemy stary grzyb i nowy wytworzony (można ich użyć do kolejnej produkcji)
- Napój cedzimy przez gazę do czystego słoika
- Zakręcamy słoik i wkładamy na 5 dni do lodówki
- Gotowe, można pić
Autor
Lista składników
- Woda (800 ml)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Kombucha (kombucza) (100 ml)
- Herbata zielona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gruszka pieczona z malinami i miodem
Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…
WIĘCEJ >Kremowy, cynamonowy koktajl
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, miód, cynamon i wanilię Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…
WIĘCEJ >