Kombucha
Kombucha
Przygotowanie
- Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę
- Zalewamy herbatę wrzątkiem
- Dodajemy cukier i mieszamy
- Czekamy aż ostygnie
- Dodajemy grzybka z płynem
- Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła
- Wkładamy słoik do szafki, żeby nie było dostępu światła
- Po 8 dniach wyjmujemy stary grzyb i nowy wytworzony (można ich użyć do kolejnej produkcji)
- Napój cedzimy przez gazę do czystego słoika
- Zakręcamy słoik i wkładamy na 5 dni do lodówki
- Gotowe, można pić
Autor
Lista składników
- 1 sztuka grzyba Kombucha z 100 ml płynu
- 1 łyżeczka herbaty liściastej (ok. 5 g)
- 800 ml wrzątku
- 100 g cukru
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa grzybowa
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…
WIĘCEJ >Zielona sałatka
Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski. Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do…
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >