Rośliny w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.
Podczas wykładu omówię na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.
Jest to moduł 5 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
- Substancje antyodżywcze – co to takiego
- Kwas fitynowy
- Fermentacja żywności
- Kwas szczawiowy
- Taniny
- Polifenole
- Inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny
- Saponiny
- Glikozydy
- Glikozydy cyjanogenne
- Glikoalkoloidy
- Solanina
- Rośliny psiankowate
- Lektyny
- Celiakia
- Gluten
- Zonulina
- Glukozynolany
- Związki wywołujące fawizm
- Związki wywołujące latyryzm
- GOS – galaktooligosacharydy
- Fikotoksyny
- Fitoestrogeny
- Inaktywatory witamin
- Askorbinaza
- Awidyna
- Tiaminaza
- Substancje problematyczne w żywności – co to takiego
- Substancje alergizujące
- Salicylany
- Metale ciężkie
- Aminy biogenne
- Histamina
- Tiole
- Mykotoksyny
- Bonus – czy musztarda jest zdrowa
- Polecane publikacje
Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny
Rośliny w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.
Podczas wykładu omówię na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.
Jest to moduł 5 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
- Substancje antyodżywcze – co to takiego
- Kwas fitynowy
- Fermentacja żywności
- Kwas szczawiowy
- Taniny
- Polifenole
- Inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny
- Saponiny
- Glikozydy
- Glikozydy cyjanogenne
- Glikoalkoloidy
- Solanina
- Rośliny psiankowate
- Lektyny
- Celiakia
- Gluten
- Zonulina
- Glukozynolany
- Związki wywołujące fawizm
- Związki wywołujące latyryzm
- GOS – galaktooligosacharydy
- Fikotoksyny
- Fitoestrogeny
- Inaktywatory witamin
- Askorbinaza
- Awidyna
- Tiaminaza
- Substancje problematyczne w żywności – co to takiego
- Substancje alergizujące
- Salicylany
- Metale ciężkie
- Aminy biogenne
- Histamina
- Tiole
- Mykotoksyny
- Bonus – czy musztarda jest zdrowa
- Polecane publikacje
Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Choroby w gabinecie dietetycznym – KDK 24/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Metale ciężkie i toksyny – KDK 20/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Witaminy i minerały – KDK 4/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >