Jelita to centrum naszej odporności. Często się mówi, że od jelit wszystko się zaczyna, innym razem że to od jamy ustnej. Prawda jest na pewno po środku, zarówno jelita jak i jama ustna są niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia. Stan zapalny w jelitach wpływa na stan zapalny w całym organizmie. Znane jest też powiedzenie, że jeżeli w jelitach się źle dzieje to i w głowie nie najlepiej. Związane to jest z tym, że w jelitach "produkowane" są neuroprzekaźniki. Z drugiej strony jak pokazują badania stan naszego umysłu, jakość myślenia oraz nastrój wpływają na stan jelit. Przykładowo osoby pogrążone w stresie, smutku i żalu mogą mieć problemy z wchłanianiem składników odżywczych, wzdęciami oraz produkcją soków trawiennych. Także nie do końca wiadomo co było pierwsze, ale pewne jest że jelita są jednym z ważniejszych organów warunkujących zdrowie.
Jest to moduł 15 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Rola jelit
- Składowe układu pokarmowego
- Odgłosy z wnętrza
- Obserwacja "kupy"
- Skala bristolska ukształtowania stolca
- Kształt, konsystencja, kolor - co oznacza
- Pływająca czy opadająca
- Częstotliwość wypróżnień
- Najlepsza pozycja do defekacji
- Jak długo należy się wypróżniać
- Co zwiastuje problem
- Objawy ze strony układu pokarmowego
- Objawy ze strony układu nerwowego
- Neurotransmitery a jelita
- Jelita a mózg
- Badanie neurotransmiterów
- Przykłady badań pacjentów - case study
- Test Bravermana
- Czynniki negatywnie wpływające na pracę jelit
- Powiązanie jelit z mózgiem, skórą, hormonami, układem odpornościowym
- Zespół jelita przesiąkliwego
- Objawy zespołu jelita przesiąkliwego
- Przyczyny rozszczelnienia jelita
- Diagnostyka jelita przesiąkliwego: test buraczany, laktuloza/mannitol, zonulina, okludyna, LPS
- Analiza wyników badań: endotoksyny LPS, sIgA, kalprotektyna, M2PK, mikrobiota jelitowa (Vitaimmun, Instytut Mikroekologii, Mikrobiom - Profil Kompleksowy), Gastro Organix, nietolerancje pokarmowe (IgA, IgG)
- Rola kwasów żółciowych
- Bakterie produkujące maślan
- Jaka dieta wpływa na szczelność bariery jelitowej
- Jak naprawić jelita
- Zaparcia (skąd, co pomaga, suplementy, mity)
- Celiakia (diagnostyka, rodzaje nietolerancji glutenu, objawy, case study, białka krzyżujące się z glutenem, suplementy)
- Zespół jelita nadwrażliwego (przyczyny, możliwe rozwiązania, diagnostyka, suplementy, zioła)
- Choroby zapalne jelit (interwencje dietetyczne i suplementacyjne)
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Choroba Leśniowskiego-Crohna
- Zapalenie żołądka
- Helicobacter pylori
- Candida (przyczyny, diagnostyka, suplementacja, dieta - różne podejścia)
- SIBO (diagnostyka, przyczyny, schematy leczenia, suplementacja, dieta)
- Jak wesprzeć jelita
- Jak wspomóc trawienie
- Case study pacjentów - zestawy suplementacyjne
Wykład składa się z dwóch części:
- Jelita – prezentacja do tego modułu ma 301 slajdów
- Oś jelitowo - mózgowa - 378 slajdów – materiał bonusowy (gratis)
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 15-1: Jelita - prezentacja pdf
Moduł 15 - Jelita - Gastro Organix - interpretacja
Moduł 15-2: Oś jelitowo-mózgowa - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 12:56:24
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 12:56:24
Trudność: Trudny
Jelita to centrum naszej odporności. Często się mówi, że od jelit wszystko się zaczyna, innym razem że to od jamy ustnej. Prawda jest na pewno po środku, zarówno jelita jak i jama ustna są niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia. Stan zapalny w jelitach wpływa na stan zapalny w całym organizmie. Znane jest też powiedzenie, że jeżeli w jelitach się źle dzieje to i w głowie nie najlepiej. Związane to jest z tym, że w jelitach "produkowane" są neuroprzekaźniki. Z drugiej strony jak pokazują badania stan naszego umysłu, jakość myślenia oraz nastrój wpływają na stan jelit. Przykładowo osoby pogrążone w stresie, smutku i żalu mogą mieć problemy z wchłanianiem składników odżywczych, wzdęciami oraz produkcją soków trawiennych. Także nie do końca wiadomo co było pierwsze, ale pewne jest że jelita są jednym z ważniejszych organów warunkujących zdrowie.
Jest to moduł 15 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Rola jelit
- Składowe układu pokarmowego
- Odgłosy z wnętrza
- Obserwacja "kupy"
- Skala bristolska ukształtowania stolca
- Kształt, konsystencja, kolor - co oznacza
- Pływająca czy opadająca
- Częstotliwość wypróżnień
- Najlepsza pozycja do defekacji
- Jak długo należy się wypróżniać
- Co zwiastuje problem
- Objawy ze strony układu pokarmowego
- Objawy ze strony układu nerwowego
- Neurotransmitery a jelita
- Jelita a mózg
- Badanie neurotransmiterów
- Przykłady badań pacjentów - case study
- Test Bravermana
- Czynniki negatywnie wpływające na pracę jelit
- Powiązanie jelit z mózgiem, skórą, hormonami, układem odpornościowym
- Zespół jelita przesiąkliwego
- Objawy zespołu jelita przesiąkliwego
- Przyczyny rozszczelnienia jelita
- Diagnostyka jelita przesiąkliwego: test buraczany, laktuloza/mannitol, zonulina, okludyna, LPS
- Analiza wyników badań: endotoksyny LPS, sIgA, kalprotektyna, M2PK, mikrobiota jelitowa (Vitaimmun, Instytut Mikroekologii, Mikrobiom - Profil Kompleksowy), Gastro Organix, nietolerancje pokarmowe (IgA, IgG)
- Rola kwasów żółciowych
- Bakterie produkujące maślan
- Jaka dieta wpływa na szczelność bariery jelitowej
- Jak naprawić jelita
- Zaparcia (skąd, co pomaga, suplementy, mity)
- Celiakia (diagnostyka, rodzaje nietolerancji glutenu, objawy, case study, białka krzyżujące się z glutenem, suplementy)
- Zespół jelita nadwrażliwego (przyczyny, możliwe rozwiązania, diagnostyka, suplementy, zioła)
- Choroby zapalne jelit (interwencje dietetyczne i suplementacyjne)
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Choroba Leśniowskiego-Crohna
- Zapalenie żołądka
- Helicobacter pylori
- Candida (przyczyny, diagnostyka, suplementacja, dieta - różne podejścia)
- SIBO (diagnostyka, przyczyny, schematy leczenia, suplementacja, dieta)
- Jak wesprzeć jelita
- Jak wspomóc trawienie
- Case study pacjentów - zestawy suplementacyjne
Wykład składa się z dwóch części:
- Jelita – prezentacja do tego modułu ma 301 slajdów
- Oś jelitowo - mózgowa - 378 slajdów – materiał bonusowy (gratis)
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 15-1: Jelita - prezentacja pdf
Moduł 15 - Jelita - Gastro Organix - interpretacja
Moduł 15-2: Oś jelitowo-mózgowa - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Prowadzenie gabinetu dietetycznego – KDK 29/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Witaminy i minerały – KDK 4/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Zęby, zgryz, wady postawy – KDK 12/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Substancje problematyczne w żywności – KDK 5/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >