fbpx
logo
Szukaj
open close

Jelita – KDK 15/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jelita to centrum naszej odporności. Często się mówi, że od jelit wszystko się zaczyna, innym razem, że to od jamy ustnej. Prawda jest na pewno po środku – zarówno jelita, jak i jama ustna są niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia. Stan zapalny w jelitach wpływa na stan zapalny w całym organizmie. Znane jest też powiedzenie, że jeżeli w jelitach się źle dzieje, to i w głowie nie najlepiej. Związane to jest z tym, że w jelitach „produkowane” są neuroprzekaźniki. Z drugiej strony, jak pokazują badania, stan naszego umysłu, jakość myślenia oraz nastrój wpływają na stan jelit. Na przykład osoby pogrążone w stresie, smutku i żalu mogą mieć problemy z wchłanianiem składników odżywczych, wzdęciami oraz produkcją soków trawiennych. Nie do końca więc wiadomo, co było pierwsze, ale pewne jest, że jelita są jednym z ważniejszych organów warunkujących zdrowie.

Jest to moduł 15. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jaka jest rola jelit;
  • co składa się na układ pokarmowy;
  • odgłosy z wnętrza – o czym świadczą;
  • jakie informacje daje obserwacja stolca;
  • skala bristolska ukształtowania stolca – co to jest;
  • kształt, konsystencja, kolor stolca – co oznacza;
  • stolec pływający czy opadający – jakie to ma znaczenie;
  • częstotliwość wypróżnień – co trzeba wiedzieć;
  • jaka jest najlepsza pozycja do defekacji;
  • jak długo należy się wypróżniać;
  • co zwiastuje problem;
  • jakie są niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego;
  • jakie są niepokojące objawy ze strony układu nerwowego;
  • neurotransmitery a jelita – co trzeba wiedzieć;
  • jelita a mózg – jak są powiązane;
  • badanie neurotransmiterów – o co w nim chodzi
  • jak interpretować wyniki: przykłady badań pacjentów – case study
  • test Bravermana – co to jest;
  • jakie czynniki negatywnie wpływają na pracę jelit;
  • jak praca jelit jest powiązana z mózgiem, skórą, hormonami, układem odpornościowym;
  • co to jest zespół jelita przesiąkliwego;
  • jakie są objawy zespołu jelita przesiąkliwego;
  • jakie są przyczyny rozszczelnienia jelita;
  • jak zdiagnozować jelito przesiąkliwe: test buraczany, laktuloza/mannitol, zonulina, okludyna, LPS;
  • jak analizować wyniki badań: endotoksyny LPS, sigA, kalprotektyna, M2PK, mikrobiota jelitowa (Vitaimmun, Instytut Mikroekologii, Mikrobiom – profil kompleksowy), Gastro Organix, nietolerancje pokarmowe (igA, igG);
  • jaka jest rola kwasów żółciowych;
  • jakie bakterie produkują maślan;
  • jaka dieta wpływa na szczelność bariery jelitowej;
  • jak naprawić jelita;
  • skąd się biorą zaparcia – co pomaga, mity na ten temat;
  • celiakia – co trzeba wiedzieć (diagnostyka, rodzaje nietolerancji glutenu, objawy, case study, białka krzyżujące się z glutenem, suplementy);
  • zespół jelita nadwrażliwego – co trzeba wiedzieć (przyczyny, możliwe rozwiązania, diagnostyka, suplementy, zioła);
  • jakie są choroby zapalne jelit (interwencje dietetyczne i suplementacyjne);
  • co to jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • co to jest choroba Leśniowskiego–Crohna;
  • zapalenie żołądka – co trzeba wiedzieć;
  • Helicobacter Pylori – co trzeba wiedzieć;
  • Candida – co trzeba wiedzieć (przyczyny, diagnostyka, suplementacja, dieta - różne podejścia);
  • SIBO – co trzeba wiedzieć (diagnostyka, przyczyny, schematy leczenia, suplementacja, dieta);
  • jak wesprzeć jelita;
  • jak wspomóc trawienie;
  • jak dobierać suplementację – case study pacjentów: zestawy suplementacyjnie.

Wykład składa się z dwóch części:

  • Jelita – prezentacja do tego modułu ma 301 slajdów.
  • Oś jelitowo–mózgowa – 378 slajdów – materiał bonusowy (gratis).

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 15-1: Jelita - prezentacja pdf

Moduł 15 - Jelita - Gastro Organix - interpretacja

Moduł 15-2: Oś jelitowo-mózgowa - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 12:56:24
Trudność: Trudny

390 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 12:56:24
Trudność: Trudny

390 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Jelita to centrum naszej odporności. Często się mówi, że od jelit wszystko się zaczyna, innym razem, że to od jamy ustnej. Prawda jest na pewno po środku – zarówno jelita, jak i jama ustna są niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia. Stan zapalny w jelitach wpływa na stan zapalny w całym organizmie. Znane jest też powiedzenie, że jeżeli w jelitach się źle dzieje, to i w głowie nie najlepiej. Związane to jest z tym, że w jelitach „produkowane” są neuroprzekaźniki. Z drugiej strony, jak pokazują badania, stan naszego umysłu, jakość myślenia oraz nastrój wpływają na stan jelit. Na przykład osoby pogrążone w stresie, smutku i żalu mogą mieć problemy z wchłanianiem składników odżywczych, wzdęciami oraz produkcją soków trawiennych. Nie do końca więc wiadomo, co było pierwsze, ale pewne jest, że jelita są jednym z ważniejszych organów warunkujących zdrowie.

Jest to moduł 15. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jaka jest rola jelit;
  • co składa się na układ pokarmowy;
  • odgłosy z wnętrza – o czym świadczą;
  • jakie informacje daje obserwacja stolca;
  • skala bristolska ukształtowania stolca – co to jest;
  • kształt, konsystencja, kolor stolca – co oznacza;
  • stolec pływający czy opadający – jakie to ma znaczenie;
  • częstotliwość wypróżnień – co trzeba wiedzieć;
  • jaka jest najlepsza pozycja do defekacji;
  • jak długo należy się wypróżniać;
  • co zwiastuje problem;
  • jakie są niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego;
  • jakie są niepokojące objawy ze strony układu nerwowego;
  • neurotransmitery a jelita – co trzeba wiedzieć;
  • jelita a mózg – jak są powiązane;
  • badanie neurotransmiterów – o co w nim chodzi
  • jak interpretować wyniki: przykłady badań pacjentów – case study
  • test Bravermana – co to jest;
  • jakie czynniki negatywnie wpływają na pracę jelit;
  • jak praca jelit jest powiązana z mózgiem, skórą, hormonami, układem odpornościowym;
  • co to jest zespół jelita przesiąkliwego;
  • jakie są objawy zespołu jelita przesiąkliwego;
  • jakie są przyczyny rozszczelnienia jelita;
  • jak zdiagnozować jelito przesiąkliwe: test buraczany, laktuloza/mannitol, zonulina, okludyna, LPS;
  • jak analizować wyniki badań: endotoksyny LPS, sigA, kalprotektyna, M2PK, mikrobiota jelitowa (Vitaimmun, Instytut Mikroekologii, Mikrobiom – profil kompleksowy), Gastro Organix, nietolerancje pokarmowe (igA, igG);
  • jaka jest rola kwasów żółciowych;
  • jakie bakterie produkują maślan;
  • jaka dieta wpływa na szczelność bariery jelitowej;
  • jak naprawić jelita;
  • skąd się biorą zaparcia – co pomaga, mity na ten temat;
  • celiakia – co trzeba wiedzieć (diagnostyka, rodzaje nietolerancji glutenu, objawy, case study, białka krzyżujące się z glutenem, suplementy);
  • zespół jelita nadwrażliwego – co trzeba wiedzieć (przyczyny, możliwe rozwiązania, diagnostyka, suplementy, zioła);
  • jakie są choroby zapalne jelit (interwencje dietetyczne i suplementacyjne);
  • co to jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • co to jest choroba Leśniowskiego–Crohna;
  • zapalenie żołądka – co trzeba wiedzieć;
  • Helicobacter Pylori – co trzeba wiedzieć;
  • Candida – co trzeba wiedzieć (przyczyny, diagnostyka, suplementacja, dieta - różne podejścia);
  • SIBO – co trzeba wiedzieć (diagnostyka, przyczyny, schematy leczenia, suplementacja, dieta);
  • jak wesprzeć jelita;
  • jak wspomóc trawienie;
  • jak dobierać suplementację – case study pacjentów: zestawy suplementacyjnie.

Wykład składa się z dwóch części:

  • Jelita – prezentacja do tego modułu ma 301 slajdów.
  • Oś jelitowo–mózgowa – 378 slajdów – materiał bonusowy (gratis).

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 15-1: Jelita - prezentacja pdf

Moduł 15 - Jelita - Gastro Organix - interpretacja

Moduł 15-2: Oś jelitowo-mózgowa - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

rola stylu zycia

Rola stylu życia – KDK 9/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
teoria kalorii

Teoria kalorii – KDK 8/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
pasożyty

Pasożyty – KDK 16/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
pory karmienia

Pory karmienia: jak często i o której jeść – KDK 7/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >