fbpx
logo
Szukaj
open close

Alergie wziewne i reakcje krzyżowe – KDK 17/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to coraz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to, z czym zmagają się alergicy, jest naszym otoczeniem (pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza). Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać, jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.

Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jakie są możliwe przyczyny alergii;
  • co to są mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów;
  • jak dodatki do żywności wpływają na organizm;
  • pestycydy – co warto wiedzieć;
  • stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii;
  • jakie jest powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami;
  • alergia rodzinna – co warto wiedzieć;
  • jakie są różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą;
  • jakie są możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka;
  • przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć;
  • jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji;
  • jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej;
  • jakie jest powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego;
  • droga lektynowa – co to jest;
  • mimikra molekularna – co to jest;
  • prozapalne cytokiny – czym są;
  • jakie są objawy alergii;
  • jakie są różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie;
  • jakie są alergie wziewne;
  • jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex;
  • jak interpretować wyniki badań – omówienie;
  • jakie są różnice między testami skórnymi a testami z krwi;
  • jak intespretować wyniki: case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
  • alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć;
  • jakie są reakcje na grzyby;
  • oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto;
  • roślinni pomocnicy – co może pomóc;
  • jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi;
  • jakie są przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych;
  • jakie komponenty są odpowiedzialne za reakcje krzyżowe;
  • profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy – co trzeba wiedzieć;
  • jak wyjść z alergii;
  • jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików;
  • jak działać poprzez dietę.

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to coraz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to, z czym zmagają się alergicy, jest naszym otoczeniem (pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza). Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać, jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.

Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jakie są możliwe przyczyny alergii;
  • co to są mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów;
  • jak dodatki do żywności wpływają na organizm;
  • pestycydy – co warto wiedzieć;
  • stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii;
  • jakie jest powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami;
  • alergia rodzinna – co warto wiedzieć;
  • jakie są różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą;
  • jakie są możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka;
  • przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć;
  • jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji;
  • jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej;
  • jakie jest powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego;
  • droga lektynowa – co to jest;
  • mimikra molekularna – co to jest;
  • prozapalne cytokiny – czym są;
  • jakie są objawy alergii;
  • jakie są różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie;
  • jakie są alergie wziewne;
  • jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex;
  • jak interpretować wyniki badań – omówienie;
  • jakie są różnice między testami skórnymi a testami z krwi;
  • jak intespretować wyniki: case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
  • alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć;
  • jakie są reakcje na grzyby;
  • oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto;
  • roślinni pomocnicy – co może pomóc;
  • jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi;
  • jakie są przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych;
  • jakie komponenty są odpowiedzialne za reakcje krzyżowe;
  • profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy – co trzeba wiedzieć;
  • jak wyjść z alergii;
  • jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików;
  • jak działać poprzez dietę.

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

histamina

Histamina i substancje „alergizujące” – KDK 19/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
pory karmienia

Pory karmienia: jak często i o której jeść – KDK 7/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
wady zgryzu

Zęby, zgryz, wady postawy – KDK 12/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu i celiakia

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >