fbpx
logo
Szukaj
open close

Alergie wziewne i reakcje krzyżowe – KDK 17/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zwykle zaczyna się wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to co raz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to z czym zmagają się alergicy jest naszym otoczeniem, czyli pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza. Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.

Jest to moduł 17 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Możliwe przyczyny alergii
  • Mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów
  • Dodatki do żywności
  • Pestycydy
  • Stres
  • Powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
  • Alergia rodzinna
  • Różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
  • Możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
  • Przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD
  • Charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji
  • 4 typy odpowiedzi immunologicznej
  • Powiązanie eozynofilii z alergia i zapaleniami typu eozynofilowego
  • Droga lektynowa
  • Mimikra molekularna
  • Prozapalne cytokiny
  • Objawy alergii
  • Różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie
  • Alergie wziewne
  • Diagnostyka alergii: testy IgE, Alex
  • Omówienie wyników badań
  • Różnice między testami skórnymi, a testami z krwi
  • Case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
  • Alergia na roztocza
  • Reakcje na grzyby
  • Oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski
  • Roślinni pomocnicy
  • Reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi
  • Przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
  • Komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
  • Profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy,
  • Jak wyjść z alergii
  • Ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików
  • Jak działać poprzez dietę

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zwykle zaczyna się wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to co raz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to z czym zmagają się alergicy jest naszym otoczeniem, czyli pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza. Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.

Jest to moduł 17 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Możliwe przyczyny alergii
  • Mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów
  • Dodatki do żywności
  • Pestycydy
  • Stres
  • Powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
  • Alergia rodzinna
  • Różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
  • Możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
  • Przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD
  • Charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji
  • 4 typy odpowiedzi immunologicznej
  • Powiązanie eozynofilii z alergia i zapaleniami typu eozynofilowego
  • Droga lektynowa
  • Mimikra molekularna
  • Prozapalne cytokiny
  • Objawy alergii
  • Różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie
  • Alergie wziewne
  • Diagnostyka alergii: testy IgE, Alex
  • Omówienie wyników badań
  • Różnice między testami skórnymi, a testami z krwi
  • Case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
  • Alergia na roztocza
  • Reakcje na grzyby
  • Oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski
  • Roślinni pomocnicy
  • Reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi
  • Przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
  • Komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
  • Profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy,
  • Jak wyjść z alergii
  • Ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików
  • Jak działać poprzez dietę

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

teoria kalorii

Teoria kalorii – KDK 8/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
wywiad z pacjentem

Wywiad z pacjentem dietetycznym – KDK 25/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu i celiakia

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
białko i jego rola

Białka i ich rola – KDK 1/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >