Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zwykle zaczyna się wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to co raz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to z czym zmagają się alergicy jest naszym otoczeniem, czyli pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza. Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.
Jest to moduł 17 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Możliwe przyczyny alergii
- Mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów
- Dodatki do żywności
- Pestycydy
- Stres
- Powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
- Alergia rodzinna
- Różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
- Możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
- Przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD
- Charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji
- 4 typy odpowiedzi immunologicznej
- Powiązanie eozynofilii z alergia i zapaleniami typu eozynofilowego
- Droga lektynowa
- Mimikra molekularna
- Prozapalne cytokiny
- Objawy alergii
- Różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie
- Alergie wziewne
- Diagnostyka alergii: testy IgE, Alex
- Omówienie wyników badań
- Różnice między testami skórnymi, a testami z krwi
- Case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
- Alergia na roztocza
- Reakcje na grzyby
- Oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski
- Roślinni pomocnicy
- Reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi
- Przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
- Komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
- Profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy,
- Jak wyjść z alergii
- Ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików
- Jak działać poprzez dietę
Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny
Uważa się, że co trzecia osoba cierpi na alergię, a w Polsce jest to nawet co druga osoba. Zwykle zaczyna się wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką, a kończy zwykle na astmie. Jedynym sposobem na alergię wg medycyny akademickiej jest odczulanie, unikanie alergenów i leki p/c alergiczne, a ostatecznie leki sterydowe na astmę. Zadziwiający jest fakt, że kiedyś nie mieliśmy tak dużego odsetka ludzi cierpiących na alergię i z roku na rok jest to co raz większy problem. Można powiedzieć, że szkodzi nam życie, ponieważ to z czym zmagają się alergicy jest naszym otoczeniem, czyli pyłki roślin, popularne produkty czy roztocza. Układ immunologiczny dokonuje fatalnej pomyłki i traktuje jako wroga elementy otaczającej nas przyrody. Tym wykładem chcę pokazać jak w naturalny sposób poprzez dbałość o jelita, wątrobę, styl życia, ale i dietę można zmniejszyć dolegliwości alergiczne, czasami całkowicie je wyeliminować i dać szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie.
Jest to moduł 17 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Możliwe przyczyny alergii
- Mykotoksyny, czyli zakumulowane toksyny grzybów
- Dodatki do żywności
- Pestycydy
- Stres
- Powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
- Alergia rodzinna
- Różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
- Możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
- Przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD
- Charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji
- 4 typy odpowiedzi immunologicznej
- Powiązanie eozynofilii z alergia i zapaleniami typu eozynofilowego
- Droga lektynowa
- Mimikra molekularna
- Prozapalne cytokiny
- Objawy alergii
- Różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie
- Alergie wziewne
- Diagnostyka alergii: testy IgE, Alex
- Omówienie wyników badań
- Różnice między testami skórnymi, a testami z krwi
- Case study – omówienie badań na przykładzie pacjentów
- Alergia na roztocza
- Reakcje na grzyby
- Oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski
- Roślinni pomocnicy
- Reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi
- Przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
- Komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
- Profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy,
- Jak wyjść z alergii
- Ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików
- Jak działać poprzez dietę
Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 17: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Teoria kalorii – KDK 8/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Wywiad z pacjentem dietetycznym – KDK 25/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Nietolerancja glutenu i celiakia
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Białka i ich rola – KDK 1/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >