fbpx
logo
Szukaj
open close

Alergie wziewne i reakcje krzyżowe – KDK 17/29

Prawie co trzecia osoba na świecie cierpi na alergię. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką a kończy zwykle na astmie. Czy wiesz, że możesz znacząco…

Znajdujesz się na starej wersji strony kursu
Prosimy o przejście do panelu klienta w zakładkę kupione

| LINK DO PANELU |

 

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Prawie co trzecia osoba na świecie cierpi na alergię. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką a kończy zwykle na astmie. Czy wiesz, że możesz znacząco zmniejszyć dolegliwości alergiczne, a nawet je całkowicie wyeliminować? Dowiedz się, jak dbałość o jelita, wątrobę, styl życia oraz dietę może pomóc w walce z alergiami. Odkryj, jakie są możliwe przyczyny alergii. Zdobądź wiedzę, jak mykotoksyny i dodatki do żywności wpływają na organizm a także jakie znaczenie ma stres. Poznaj powiązania między jelitami, skórą, mózgiem i alergiami. Dowiedz się, jakie są różnice między alergią, nietolerancją i nadwrażliwością. Zainwestuj w swoje zdrowie i zdobądź wiedzę, która pozwoli Ci cieszyć się lepszym samopoczuciem. Otrzymaj skuteczny i naturalny sposób radzenia sobie z alergią i daj szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie. Zobacz nasz kurs dietetyki!

Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • przyczyny alergii
  • mykotoksyny - toksyny grzybów
  • wpływ dodatków do żywności
  • pestycydy – co warto wiedzieć?
  • stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii?
  • powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
  • alergia rodzinna – co warto wiedzieć?
  • różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
  • możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
  • przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć?
  • jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji?
  • jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej?
  • powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego
  • co to jest droga lektynowa?
  • co to jest mimikra molekularna?
  • czym są cytokiny prozapalne?
  • jakie są objawy alergii?
  • różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie?
  • alergie wziewne
  • jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex?
  • jak interpretować wyniki badań – omówienie?
  • jakie są różnice między testami skórnymi, a testami z krwi?
  • interpretacja wyników badań - case study – omówienie na przykładzie pacjentów
  • alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć?
  • reakcje na grzyby
  • oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto?
  • roślinni pomocnicy – co może pomóc?
  • jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi?
  • przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
  • komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
  • profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy
  • jak wyjść z alergii?
  • jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików?
  • jak działać poprzez dietę?

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:16:11
Trudność: Trudny

Prawie co trzecia osoba na świecie cierpi na alergię. Zazwyczaj zaczyna się to wysiękiem z nosa, trudnościami z oddychaniem, wysypką a kończy zwykle na astmie. Czy wiesz, że możesz znacząco zmniejszyć dolegliwości alergiczne, a nawet je całkowicie wyeliminować? Dowiedz się, jak dbałość o jelita, wątrobę, styl życia oraz dietę może pomóc w walce z alergiami. Odkryj, jakie są możliwe przyczyny alergii. Zdobądź wiedzę, jak mykotoksyny i dodatki do żywności wpływają na organizm a także jakie znaczenie ma stres. Poznaj powiązania między jelitami, skórą, mózgiem i alergiami. Dowiedz się, jakie są różnice między alergią, nietolerancją i nadwrażliwością. Zainwestuj w swoje zdrowie i zdobądź wiedzę, która pozwoli Ci cieszyć się lepszym samopoczuciem. Otrzymaj skuteczny i naturalny sposób radzenia sobie z alergią i daj szansę przyszłym pokoleniom na zdrowie. Zobacz nasz kurs dietetyki!

Jest to moduł 17. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Prezentacja do tego modułu ma 245 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • przyczyny alergii
  • mykotoksyny - toksyny grzybów
  • wpływ dodatków do żywności
  • pestycydy – co warto wiedzieć?
  • stres – jakie ma znaczenie w kontekście alergii?
  • powiązanie jelit ze skórą, mózgiem, stanami zapalnymi, alergiami
  • alergia rodzinna – co warto wiedzieć?
  • różnice między alergią, nietolerancją, nadwrażliwością, dysbiozą
  • możliwe sposoby oddziaływania glutenu i diagnostyka
  • przeciwciała: IgA, IgE, IgG, IgM, IgD – co warto wiedzieć?
  • jaka jest charakterystyka poszczególnych przeciwciał i typów reakcji?
  • jakie są 4 typy odpowiedzi immunologicznej?
  • powiązanie eozynofilii z alergią i zapaleniami typu eozynofilowego
  • co to jest droga lektynowa?
  • co to jest mimikra molekularna?
  • czym są cytokiny prozapalne?
  • jakie są objawy alergii?
  • różnice w pokarmach alergizujących, dlaczego jedno jabłko uczula, a drugie nie?
  • alergie wziewne
  • jak diagnozować alergie: testy IgE, Alex?
  • jak interpretować wyniki badań – omówienie?
  • jakie są różnice między testami skórnymi, a testami z krwi?
  • interpretacja wyników badań - case study – omówienie na przykładzie pacjentów
  • alergia na roztocza – co trzeba wiedzieć?
  • reakcje na grzyby
  • oczyszczacze powietrza, jonizatory, maski – czy warto?
  • roślinni pomocnicy – co może pomóc?
  • jakie są reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i pokarmowymi?
  • przykłady możliwych i częstych reakcji krzyżowych
  • komponenty odpowiedzialne za reakcje krzyżowe
  • profiliny, PR-10, nsLTP, albuminy surowicy, tropomiozyny, polkalcyny, lipokaliny, parwalbuminy
  • jak wyjść z alergii?
  • jakie są ważne składniki witaminowo-mineralne dla alergików?
  • jak działać poprzez dietę?

Tagi

Podobne tematy

białko i jego rola

Białka i ich rola – KDK 1/29

Zdobądź wiedzę na temat białek i ich roli w organizmie. Odkryj, jak znaczącym elementem są w kontekście funkcjonowania całego ciała. Szczegółowy program zapewni Ci głęboką wiedzę na temat metabolicznych funkcji białek, hormonów, enzymów i zachodzących…

WIĘCEJ >
alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe – diagnostyka i metody leczenia.

W ostatnich latach obserwujemy dramatyczny wzrost liczby przypadków alergii, dotykających zarówno dzieci jak i dorosłych. Czy wiesz, że do objawów alergii należą m.in. astma, atopowe zapalenie skóry, rumień, nieżyt nosa, zapalenie śluzówki oka. Te nieoczywiste…

WIĘCEJ >

Nietolerancje pokarmowe i mikroflora jelitowa – diagnostyka, leczenie i profilaktyka.

Czy wiesz, że Twoje zdrowie zaczyna się w jelitach? Dowiedz się, jak kluczową rolę w Twoim organizmie odgrywa mikroflora jelitowa. Odkryj, dlaczego warto badać nietolerancje pokarmowe oraz jak ta wiedza może poprawić Twoje samopoczucie. Poznaj…

WIĘCEJ >
nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29

Czy wiesz skąd biorą się problemy skórne, nietolerancje pokarmowe lub alergie kontaktowe? Otrzymaj kompleksową wiedzę, w jaki sposób odpowiednia dieta może poprawić codzienne funkcjonowanie, zdrowie i samopoczucie. Naucz się, jak wykrywać nietolerancje i świadomie nimi…

WIĘCEJ >