Powtarzają, że często a mało, a okazuje się że w podręcznikach medycznych za fizjologiczne uznaje się przerwy między posiłkami 4-6 godzinne. Wychodzi na to, że dietetyka mówi jedno a fizjologia ludzkiego organizmu co innego. Ponadto na dzień dzisiejszy jest już wiele badań na temat diety IF (Intermittent Fasting), jest to właściwie schemat odżywiana nakładany na dowolną dietę polegający na stosowaniu dłuższej przerwy nocnej, a ograniczeniu częstotliwości posiłków w dzień. Są również badania wskazujące, że z punktu widzenia stabilizacji gospodarki glukozowo-insulinowej lepsze są 2 posiłki niż 6 chociaż przy tej samej kaloryczności.
Jest to moduł 7 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co się dzieje podczas spożywania posiłku
- Czy napój to posiłek oraz co z piciem herbaty czy wody z cytryną
- Co mówią podręczniki medycyny o spożywaniu posiłków
- Jaka częstotliwość spożywania posiłków jest najlepsza
- Fizjologia układu pokarmowego
- Rytm dobowy
- Czy kobiety powinny jeść częściej niż mężczyźni
- Czy częstotliwość spożywania posiłków zależy od zdrowia
- Czy śniadanie jest najważniejsze i o której godzinie powinno być zjedzone
- Jaki wpływ na organizm ma pora spożywania posiłku
- Jakie znaczenie mają inne czynniki (skład posiłku, słońce, sen, stres)
- Regulacja rytmu dobowego, a wpływ na zdrowie
- Czy teoria częstego jedzenia z wyliczeniem kalorii daje się w świetle najnowszych badań obronić
- Czy przekąski mają sens
- Pory spożywania posiłków a stany zapalne
- Omówimy pojęcia: telomery, mitochondria, insulinooporność, insulina, cholesterol, trójglicerydy, glikogem, glukagon, ciała ketonowe, ketogeneza, dieta ketogenna, peptyd C, cukrzyca typ 1, cukrzyca typ 2, wrażliwość insulinowa, intermittent fasting, AMPK, mikrobiota, melatonina, jet lag społeczny, autofagia, mTOR, IGF1, SOD, katalaza, (KAT), peroksydaza glutationowa (GPX).
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe w świetle badań
- Jedzenie o stałych porach czy dowolność
- Światło a glukoza
- Intermittent fasting, ketoza a nowotwory
- Co się dzieje gdy późno spożywasz posiłek
- Rola światła i ciemności
- Stany zapalne
- Przegląd badań naukowych
Prezentacja do tego modułu ma 131 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 7: Pory karmienia - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:03:06
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:03:06
Trudność: Trudny
Powtarzają, że często a mało, a okazuje się że w podręcznikach medycznych za fizjologiczne uznaje się przerwy między posiłkami 4-6 godzinne. Wychodzi na to, że dietetyka mówi jedno a fizjologia ludzkiego organizmu co innego. Ponadto na dzień dzisiejszy jest już wiele badań na temat diety IF (Intermittent Fasting), jest to właściwie schemat odżywiana nakładany na dowolną dietę polegający na stosowaniu dłuższej przerwy nocnej, a ograniczeniu częstotliwości posiłków w dzień. Są również badania wskazujące, że z punktu widzenia stabilizacji gospodarki glukozowo-insulinowej lepsze są 2 posiłki niż 6 chociaż przy tej samej kaloryczności.
Jest to moduł 7 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co się dzieje podczas spożywania posiłku
- Czy napój to posiłek oraz co z piciem herbaty czy wody z cytryną
- Co mówią podręczniki medycyny o spożywaniu posiłków
- Jaka częstotliwość spożywania posiłków jest najlepsza
- Fizjologia układu pokarmowego
- Rytm dobowy
- Czy kobiety powinny jeść częściej niż mężczyźni
- Czy częstotliwość spożywania posiłków zależy od zdrowia
- Czy śniadanie jest najważniejsze i o której godzinie powinno być zjedzone
- Jaki wpływ na organizm ma pora spożywania posiłku
- Jakie znaczenie mają inne czynniki (skład posiłku, słońce, sen, stres)
- Regulacja rytmu dobowego, a wpływ na zdrowie
- Czy teoria częstego jedzenia z wyliczeniem kalorii daje się w świetle najnowszych badań obronić
- Czy przekąski mają sens
- Pory spożywania posiłków a stany zapalne
- Omówimy pojęcia: telomery, mitochondria, insulinooporność, insulina, cholesterol, trójglicerydy, glikogem, glukagon, ciała ketonowe, ketogeneza, dieta ketogenna, peptyd C, cukrzyca typ 1, cukrzyca typ 2, wrażliwość insulinowa, intermittent fasting, AMPK, mikrobiota, melatonina, jet lag społeczny, autofagia, mTOR, IGF1, SOD, katalaza, (KAT), peroksydaza glutationowa (GPX).
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe w świetle badań
- Jedzenie o stałych porach czy dowolność
- Światło a glukoza
- Intermittent fasting, ketoza a nowotwory
- Co się dzieje gdy późno spożywasz posiłek
- Rola światła i ciemności
- Stany zapalne
- Przegląd badań naukowych
Prezentacja do tego modułu ma 131 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 7: Pory karmienia - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Siemię lniane – czy warto?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Wywiad z pacjentem dietetycznym – KDK 25/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Hashimoto – dieta i diagnostyka
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Insulinooporność – dieta i styl życia w 5 prostych krokach
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >