Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki” z których powstają ważne struktury w organizmie. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie nie możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpi układ nerwowy i hormonalny. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.
Jest to moduł 3 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są tłuszcze
- Jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
- Jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach
- Czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne
- Co to są omega-3, omega-6 i omega-9
- Co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja
- Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
- Jakie mięso jest najtłustsze
- Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
- Dowiesz się, że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3
- Dowiesz się, że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
- Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
- Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze
- Jaka jest różnica między olejem z kryla, a olejem z ryby
- Różne źródła kwasów omega 3
- Czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia
- Kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy i ich znaczenie dla jelit
- Suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
- Olej kokosowy, jaki wybrać, właściwości dla zdrowia
- Terapie płukania ust olejem
- Rola oliwy z oliwek
- Protokół Nemecheka
- Kwasy tłuszczowe trans dobre i złe
- Oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki
- Możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną
- Terapia pestkowa dla kobiet
- Suplementy z omegą 3 i 6
- Co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu
- Jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu
- Jak zbadać poziom kwasów omega 3 i 6 w komórkach
- Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa
- Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
- Temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju
- Jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany
- Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
- Jak interpretować wyniki badań lipidogramu
- Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami
- Jak się trawi tłuszcz
- Suplementy wspierające trawienie tłuszczy
- Czy są tłuszcze lepsze i gorsze
- Co oznacza biegunka tłuszczowa
- Skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym
- Czy są badania pokazujące czy dobrze trawisz tłuszcze
- Co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii
- Rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu
- Co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę
- Choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza – czy tłuszcze mogą pomóc)
- Jakie tłuszcze do smażenia
- Jakie tłuszcze do spożywania na zimno
- Jakich tłuszczów unikać
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki
- Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych
- Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, ja sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)
Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf
Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny
Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki” z których powstają ważne struktury w organizmie. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie nie możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpi układ nerwowy i hormonalny. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.
Jest to moduł 3 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są tłuszcze
- Jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
- Jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach
- Czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne
- Co to są omega-3, omega-6 i omega-9
- Co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja
- Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
- Jakie mięso jest najtłustsze
- Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
- Dowiesz się, że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3
- Dowiesz się, że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
- Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
- Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze
- Jaka jest różnica między olejem z kryla, a olejem z ryby
- Różne źródła kwasów omega 3
- Czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia
- Kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy i ich znaczenie dla jelit
- Suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
- Olej kokosowy, jaki wybrać, właściwości dla zdrowia
- Terapie płukania ust olejem
- Rola oliwy z oliwek
- Protokół Nemecheka
- Kwasy tłuszczowe trans dobre i złe
- Oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki
- Możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną
- Terapia pestkowa dla kobiet
- Suplementy z omegą 3 i 6
- Co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu
- Jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu
- Jak zbadać poziom kwasów omega 3 i 6 w komórkach
- Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa
- Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
- Temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju
- Jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany
- Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
- Jak interpretować wyniki badań lipidogramu
- Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami
- Jak się trawi tłuszcz
- Suplementy wspierające trawienie tłuszczy
- Czy są tłuszcze lepsze i gorsze
- Co oznacza biegunka tłuszczowa
- Skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym
- Czy są badania pokazujące czy dobrze trawisz tłuszcze
- Co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii
- Rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu
- Co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę
- Choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza – czy tłuszcze mogą pomóc)
- Jakie tłuszcze do smażenia
- Jakie tłuszcze do spożywania na zimno
- Jakich tłuszczów unikać
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki
- Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych
- Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, ja sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)
Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf
Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)
Tagi
Podobne tematy
Kurs Dietetyka Kliniczna – edycja 2017
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Zgryz, wada postawy i dieta
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Rola psychiki – KDK 10/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Choroby autoimmunologiczne – KDK 23/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >