fbpx
logo
Szukaj
open close

Tłuszcze i ich rola – KDK – 3/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki” z których powstają ważne struktury w organizmie. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie nie możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpi układ nerwowy i hormonalny. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.

Jest to moduł 3 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są tłuszcze
  • Jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
  • Jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach
  • Czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne
  • Co to są omega-3, omega-6 i omega-9
  • Co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja
  • Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
  • Jakie mięso jest najtłustsze
  • Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • Dowiesz się, że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3
  • Dowiesz się, że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
  • Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
  • Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze
  • Jaka jest różnica między olejem z kryla, a olejem z ryby
  • Różne źródła kwasów omega 3
  • Czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia
  • Kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy i ich znaczenie dla jelit
  • Suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
  • Olej kokosowy, jaki wybrać, właściwości dla zdrowia
  • Terapie płukania ust olejem
  • Rola oliwy z oliwek
  • Protokół Nemecheka
  • Kwasy tłuszczowe trans dobre i złe
  • Oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki
  • Możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną
  • Terapia pestkowa dla kobiet
  • Suplementy z omegą 3 i 6
  • Co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu
  • Jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu
  • Jak zbadać poziom kwasów omega 3 i 6 w komórkach
  • Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa
  • Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
  • Temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju
  • Jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany
  • Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
  • Jak interpretować wyniki badań lipidogramu
  • Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami
  • Jak się trawi tłuszcz
  • Suplementy wspierające trawienie tłuszczy
  • Czy są tłuszcze lepsze i gorsze
  • Co oznacza biegunka tłuszczowa
  • Skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym
  • Czy są badania pokazujące czy dobrze trawisz tłuszcze
  • Co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii
  • Rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu
  • Co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę
  • Choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza – czy tłuszcze mogą pomóc)
  • Jakie tłuszcze do smażenia
  • Jakie tłuszcze do spożywania na zimno
  • Jakich tłuszczów unikać
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki
  • Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych
  • Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, ja sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki” z których powstają ważne struktury w organizmie. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie nie możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpi układ nerwowy i hormonalny. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.

Jest to moduł 3 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są tłuszcze
  • Jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
  • Jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach
  • Czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne
  • Co to są omega-3, omega-6 i omega-9
  • Co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja
  • Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
  • Jakie mięso jest najtłustsze
  • Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • Dowiesz się, że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3
  • Dowiesz się, że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
  • Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
  • Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze
  • Jaka jest różnica między olejem z kryla, a olejem z ryby
  • Różne źródła kwasów omega 3
  • Czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia
  • Kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy i ich znaczenie dla jelit
  • Suplementy wspierające jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek
  • Olej kokosowy, jaki wybrać, właściwości dla zdrowia
  • Terapie płukania ust olejem
  • Rola oliwy z oliwek
  • Protokół Nemecheka
  • Kwasy tłuszczowe trans dobre i złe
  • Oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki
  • Możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną
  • Terapia pestkowa dla kobiet
  • Suplementy z omegą 3 i 6
  • Co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu
  • Jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu
  • Jak zbadać poziom kwasów omega 3 i 6 w komórkach
  • Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa
  • Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
  • Temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju
  • Jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany
  • Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
  • Jak interpretować wyniki badań lipidogramu
  • Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami
  • Jak się trawi tłuszcz
  • Suplementy wspierające trawienie tłuszczy
  • Czy są tłuszcze lepsze i gorsze
  • Co oznacza biegunka tłuszczowa
  • Skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym
  • Czy są badania pokazujące czy dobrze trawisz tłuszcze
  • Co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii
  • Rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu
  • Co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę
  • Choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza – czy tłuszcze mogą pomóc)
  • Jakie tłuszcze do smażenia
  • Jakie tłuszcze do spożywania na zimno
  • Jakich tłuszczów unikać
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki
  • Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych
  • Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, ja sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Tagi

Podobne tematy

kurs dietetyka klinicznego

Kurs Dietetyka Kliniczna – edycja 2017

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
zgryz

Zgryz, wada postawy i dieta

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
rola psychiki

Rola psychiki – KDK 10/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
choroba autoimmunologiczna

Choroby autoimmunologiczne – KDK 23/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >