Z pozoru temat szkolenia może wydawać się mało interesujący. Jednak przecież to od żywności zależy nasze zdrowie. Żadne leki czy kuracje nie naprawią tego, co stale jest niszczone od wewnątrz poprzez dostarczanie do organizmu trucizn. Odważne słowa, ale jak można nazwać produkt, który jest tak zmieniony chemicznie i technologicznie, że nasz organizm go nie rozpoznaje i traktuje jak wroga? To, co z zewnątrz oczy rozpoznają jako konkretny produkt spożywczy, często jest wytworem przemysłu biotechnologicznego, mieszaniną żywności, pestycydów, konserwantów, barwników, spulchniaczy i polepszaczy. W dzisiejszych czasach potrafimy produkować kiełbasę z wody, tłuszcz bez tłuszczu, makaron bez węglowodanów i produkty roślinne imitujące mięso. Jabłko potrafi zawierać ponad 40 substancji toksycznych, marchew – kadm, a zboża mykotoksyny.
UWAGA: Chemia żywności była elementem kursu dietetyki klinicznej - edycja 2017, jeśli kupiłeś ten kurs gdy był dostępny Chemię w żywności masz w pakiecie z kursem, nie kupuj powtórnie.
Z tego materiału dowiesz się
- Gdzie kryją się pułapki – robienie zakupów, etykiety produktów
- Słowa klucze, czyli na co się nabieramy
- Co kryją leki i suplementy
- Dodatki do dziecięcej żywności
- Słodziki i produkty light
- Aspartam, sukraloza, cukier, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy
- Co kryje się w odchudzającej szynce?
- Dlaczego nie zauważamy, że żywność nam szkodzi
- Aromaty w żywności, lekach, produktach dla dzieci
- Opakowania – co zawierają i czy są szkodliwe
- Gdzie kryje się rtęć i ołów
- Parszywa dwunastka wśród ryb
- Wpływ substancji chemicznych na ludzki organizm
- Hormonalne zaburzacze
- Sposób na chemię
- Oznaczenia opakowań plastikowych: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, inne
- Migracja barwników z opakowania do żywności
- Butelki plastikowe kontra szklane
- Co oznacza data ważności na opakowaniu
- Napromieniowana żywność
- GMO
- Herbicydy
- Co kryją soki
- Homogenizacja, mleko i nabiał
- Mięso dzisiaj a kiedyś
- Co kryją warzywa i owoce
- Jak "chrzcić" mięso
- Obróbka żywności a toksyny
- Co kryje olej rzepakowy
Materiały powiązane
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Prezentacja do kursu: Chemia w żywności
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 6:20:35
Trudność: Średni
Autor
Długość: 6:20:35
Trudność: Średni
Z pozoru temat szkolenia może wydawać się mało interesujący. Jednak przecież to od żywności zależy nasze zdrowie. Żadne leki czy kuracje nie naprawią tego, co stale jest niszczone od wewnątrz poprzez dostarczanie do organizmu trucizn. Odważne słowa, ale jak można nazwać produkt, który jest tak zmieniony chemicznie i technologicznie, że nasz organizm go nie rozpoznaje i traktuje jak wroga? To, co z zewnątrz oczy rozpoznają jako konkretny produkt spożywczy, często jest wytworem przemysłu biotechnologicznego, mieszaniną żywności, pestycydów, konserwantów, barwników, spulchniaczy i polepszaczy. W dzisiejszych czasach potrafimy produkować kiełbasę z wody, tłuszcz bez tłuszczu, makaron bez węglowodanów i produkty roślinne imitujące mięso. Jabłko potrafi zawierać ponad 40 substancji toksycznych, marchew – kadm, a zboża mykotoksyny.
UWAGA: Chemia żywności była elementem kursu dietetyki klinicznej - edycja 2017, jeśli kupiłeś ten kurs gdy był dostępny Chemię w żywności masz w pakiecie z kursem, nie kupuj powtórnie.
Z tego materiału dowiesz się
- Gdzie kryją się pułapki – robienie zakupów, etykiety produktów
- Słowa klucze, czyli na co się nabieramy
- Co kryją leki i suplementy
- Dodatki do dziecięcej żywności
- Słodziki i produkty light
- Aspartam, sukraloza, cukier, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy
- Co kryje się w odchudzającej szynce?
- Dlaczego nie zauważamy, że żywność nam szkodzi
- Aromaty w żywności, lekach, produktach dla dzieci
- Opakowania – co zawierają i czy są szkodliwe
- Gdzie kryje się rtęć i ołów
- Parszywa dwunastka wśród ryb
- Wpływ substancji chemicznych na ludzki organizm
- Hormonalne zaburzacze
- Sposób na chemię
- Oznaczenia opakowań plastikowych: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, inne
- Migracja barwników z opakowania do żywności
- Butelki plastikowe kontra szklane
- Co oznacza data ważności na opakowaniu
- Napromieniowana żywność
- GMO
- Herbicydy
- Co kryją soki
- Homogenizacja, mleko i nabiał
- Mięso dzisiaj a kiedyś
- Co kryją warzywa i owoce
- Jak "chrzcić" mięso
- Obróbka żywności a toksyny
- Co kryje olej rzepakowy
Materiały powiązane
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Prezentacja do kursu: Chemia w żywności
Tagi
Podobne tematy
Czy należy się bać i ograniczać owoce?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Zdrowa Mama (kurs rozszerzony)
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Ochroń mózg przed starością
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Samotność w dietetycznej rzeczywistości
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >