fbpx
logo
Szukaj
open close

Gojnik – co to jest i na co pomaga?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
gojnik

Gojnik (łac. sideritis) to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Jest znany z różnych gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego oraz innych regionach Europy i Azji. Sprawdź, na co może pomóc.

Gojnik zawiera różne składniki chemiczne, które nadają mu potencjalne właściwości lecznicze i aromatyczne. Substancje te mogą się nieco różnić w zależności od konkretnego gatunku. W składzie gojnika znajdziemy m.in.

  • flawonoidy – przeciwutleniacze, związki pomocne w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wpływające korzystnie na zdrowie serca;
  • kwasy fenolowe – również działają jako przeciwutleniacze i mają potencjał przeciwzapalny, mogą pomagać w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego;
  • minerały – takie jak potas, magnez i wapń.

Poza tym gojnik zawiera też związki, takie jak alkaloidy czy terpenoidy, które mogą mieć różne korzyści zdrowotne. Jest też bogaty w olejki eteryczne, które nadają roślinie charakterystyczny aromat i smak.

Warto zaznaczyć, że skład chemiczny gojnika może się różnić w zależności od konkretnego gatunku oraz od miejsca, w którym jest uprawiany.

Na co pomaga gojnik?

Wiele gatunków gojnika łacińskiego jest wykorzystywanych w medycynie ludowej jako zioło o potencjalnych właściwościach leczniczych. Napary i herbatki przygotowywane z liści i kwiatów gojnika często są stosowane do łagodzenia różnych dolegliwości, takich jak przeziębienia, bóle gardła, stany zapalne i problemy z układem trawiennym. Roślina ta wspomaga też układ odpornościowy.

Regularne picie gojnika poprawia pamięć i koncentrację. Substancje obecne w gojniku ograniczają ryzyko wystąpienia demencji starczej i choroby Alzheimera.

Za co cenimy gojnik? To jego główne zalety:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego – składniki zawarte w tej roślinie, takie jak flawonoidy, mogą pomóc w walce z infekcjami i chorobami.
  • Działanie przeciwzapalne – substancje zawarte w gojniku, takie jak fenolokwasy, mają potencjał przeciwzapalny, co może być korzystne w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie układu trawiennego – herbatki lub napary z gojnika pomagają w łagodzeniu problemów z układem trawiennym, takich jak bóle brzucha czy niestrawność.
  • Relaksacja i zmniejszenie stresu – w niektórych kulturach roślinę tę używa się do łagodzenia stresu, poprawy ogólnego samopoczucia, redukcji napięcia.
  • Poprawa stanu zdrowia jamy ustnej – gojnik stosuje się też jako roślinę wspomagającą zdrowie jamy ustnej ze względu na swoje potencjalne działanie antybakteryjne.
  • Poprawa funkcji układu sercowo-naczyniowego – istnieją badania wskazujące na to, że składniki gojnika mogą wpływać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu.
  • Działanie antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w gojniku mogą pomagać w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się.

Jak parzyć herbatę z gojnika?

Z gojnika możesz zrobić herbatę. Już jedna łodyga tej rośliny wystarczy do zaparzenia około 0,5 litra napoju. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zalać ziele wrzątkiem, przykryć i poczekać około 8 minut. Aby w pełni wykorzystać moc gojnika, możesz zalać go dwukrotnie.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Możesz też użyć innego sposobu. Włóż gojnik do garnka, zalej wodą i doprowadź ją do wrzenia, po czym odstaw na kilka godzin. W ten sposób uzyskasz intensywny, ciemny napar. Możesz go pić na zimno lub podgrzać.

Produkty zawierające gojnik, takie jak herbaty i suplementy diety, są dostępne na rynku i cieszą się popularnością. Dobrej jakości, 100-procentowy, ekologiczny, ręcznie zbierany i pakowany gojnik znajdziesz w sklepie www.czarny-czosnek.pl. Użyj kuponu rabatowego AJWEN, a otrzymasz zniżkę.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Gojnik (łac. sideritis) to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Jest znany z różnych gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego oraz innych regionach Europy i Azji. Sprawdź, na co może pomóc.

Gojnik zawiera różne składniki chemiczne, które nadają mu potencjalne właściwości lecznicze i aromatyczne. Substancje te mogą się nieco różnić w zależności od konkretnego gatunku. W składzie gojnika znajdziemy m.in.

  • flawonoidy – przeciwutleniacze, związki pomocne w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wpływające korzystnie na zdrowie serca;
  • kwasy fenolowe – również działają jako przeciwutleniacze i mają potencjał przeciwzapalny, mogą pomagać w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego;
  • minerały – takie jak potas, magnez i wapń.

Poza tym gojnik zawiera też związki, takie jak alkaloidy czy terpenoidy, które mogą mieć różne korzyści zdrowotne. Jest też bogaty w olejki eteryczne, które nadają roślinie charakterystyczny aromat i smak.

Warto zaznaczyć, że skład chemiczny gojnika może się różnić w zależności od konkretnego gatunku oraz od miejsca, w którym jest uprawiany.

Na co pomaga gojnik?

Wiele gatunków gojnika łacińskiego jest wykorzystywanych w medycynie ludowej jako zioło o potencjalnych właściwościach leczniczych. Napary i herbatki przygotowywane z liści i kwiatów gojnika często są stosowane do łagodzenia różnych dolegliwości, takich jak przeziębienia, bóle gardła, stany zapalne i problemy z układem trawiennym. Roślina ta wspomaga też układ odpornościowy.

Regularne picie gojnika poprawia pamięć i koncentrację. Substancje obecne w gojniku ograniczają ryzyko wystąpienia demencji starczej i choroby Alzheimera.

Za co cenimy gojnik? To jego główne zalety:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego – składniki zawarte w tej roślinie, takie jak flawonoidy, mogą pomóc w walce z infekcjami i chorobami.
  • Działanie przeciwzapalne – substancje zawarte w gojniku, takie jak fenolokwasy, mają potencjał przeciwzapalny, co może być korzystne w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie układu trawiennego – herbatki lub napary z gojnika pomagają w łagodzeniu problemów z układem trawiennym, takich jak bóle brzucha czy niestrawność.
  • Relaksacja i zmniejszenie stresu – w niektórych kulturach roślinę tę używa się do łagodzenia stresu, poprawy ogólnego samopoczucia, redukcji napięcia.
  • Poprawa stanu zdrowia jamy ustnej – gojnik stosuje się też jako roślinę wspomagającą zdrowie jamy ustnej ze względu na swoje potencjalne działanie antybakteryjne.
  • Poprawa funkcji układu sercowo-naczyniowego – istnieją badania wskazujące na to, że składniki gojnika mogą wpływać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu.
  • Działanie antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w gojniku mogą pomagać w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się.

Jak parzyć herbatę z gojnika?

Z gojnika możesz zrobić herbatę. Już jedna łodyga tej rośliny wystarczy do zaparzenia około 0,5 litra napoju. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zalać ziele wrzątkiem, przykryć i poczekać około 8 minut. Aby w pełni wykorzystać moc gojnika, możesz zalać go dwukrotnie.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Możesz też użyć innego sposobu. Włóż gojnik do garnka, zalej wodą i doprowadź ją do wrzenia, po czym odstaw na kilka godzin. W ten sposób uzyskasz intensywny, ciemny napar. Możesz go pić na zimno lub podgrzać.

Produkty zawierające gojnik, takie jak herbaty i suplementy diety, są dostępne na rynku i cieszą się popularnością. Dobrej jakości, 100-procentowy, ekologiczny, ręcznie zbierany i pakowany gojnik znajdziesz w sklepie www.czarny-czosnek.pl. Użyj kuponu rabatowego AJWEN, a otrzymasz zniżkę.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
25 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

choroba - jak leczyć

Sposoby na Covid

Nie jestem lekarzem, tylko dietetykiem. Pamiętaj – jeśli twój stan zdrowia jest niepokojący, należy się skonsultować z lekarzem. Dzisiaj sposobów na to jest wiele, a jedną z nich są teleporady. Nie jestem ich zwolennikiem, ale…

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >
nasiona, pestki, słonecznik

Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać

Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Nasiona i…

WIĘCEJ >