fbpx
logo
Szukaj
open close

Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
soja, tofu

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana.

Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy sporo produktów sojowych, takich jak: tofu, tempeh, napoje, jogurty, różnego rodzaju batony i przekąski, a nawet parówki sojowe. Ponadto soja znajduje się w wielu produktach jako lecytyna sojowa – emulgator.

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka (białko soi uznawane jest za pełnowartościowe), a także zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz izoflawonów.

Niestety, jest kilka powodów, by po nią nie sięgać.

Dlaczego soja nie jest polecana?

1. Zawiera lektyny

Soja zawiera lektyny, które są trudne do strawienia, mogą uszkadzać barierę jelitową, pobudzać wzrost patologicznej mikroflory. Przyczynia się to do osłabienia wchłaniania składników odżywczych, a także może „mylić” układ immunologiczny ze względu na podobieństwo lektyn i białek ustrojowych. Nadmierne pobudzanie układu immunologicznego może być jednym z czynników wyzwalających chorobę autoimmunologiczną.

2. Wpływa na gospodarkę hormonalną

Doniesienia na ten temat są sprzeczne. Z jednej strony fitoestrogeny (związki, które mogą działać jak estrogeny) zawarte w soi mogą być uznawane za korzystne w okresie menopauzy czy w zapobieganiu niektórym nowotworom hormonozależnym. Należy jednak zwrócić uwagę, że jest to obserwowane głównie wśród Azjatów, w przypadku których poza spożyciem soi może mieć znaczenie też wiele innych czynników (jak chociażby spożycie jodu).

Aktywność fitoestrogenów w soi nie jest duża (znacznie mniejsza niż estrogenów). Jeśli jednak zsumujemy wszystkie źródła estrogenów (jak chociażby kontakt z bisfenolem A, ksenoestrogenami, przewlekłym stresem), to może się okazać, że przyczyniają się do przewagi estrogenowej, która coraz częściej występuje nie tylko u kobiet, lecz także u mężczyzn. A to z kolei prowadzi do bardzo wielu zaburzeń hormonalnych, których konsekwencją mogą być problemy z płodnością.

3. Ma wpływ na działanie tarczycy

Soja zawiera goitrogeny, które zmniejszają wchłanianie jodu przez tarczycę. Tym samym mogą zmniejszyć produkcję hormonów tarczycy i przyczyniać się do jej niedoczynności.

4. Zaburza wchłanianie niektórych minerałów

Nie tylko lektyny powodują zaburzenia trawienia i wchłaniania. Podobnie działa kwas fitynowy zawarty w soi, który może zaburzać wchłanianie minerałów, a szczególnie żelaza, magnezu, wapnia i cynku.

5. Jest modyfikowana genetycznie

Niestety, obok pszenicy i kukurydzy, soja należy do roślin najbardziej modyfikowanych genetycznie. Nieznany jest bezpośredni wpływ takiej żywności na organizm człowieka, ponieważ wymaga to wieloletnich obserwacji. A nawet wtedy trudno wykluczyć wpływ innych czynników czy oszacować wpływ kilku niekorzystnych dla zdrowia czynników jednocześnie.

Nie dla każdego

Biorąc pod uwagę powyższe kwestie, soja powinna być wyeliminowana, jeżeli borykamy się z chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami gospodarki hormonalnej, zaburzeniami pracy układu pokarmowego i/lub flory jelitowej.

U osób zdrowych można wprowadzić soję w niewielkiej ilości w formie sfermentowanej (jest lepiej trawiona) oraz z upraw ekologicznych (bez GMO).

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana.

Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy sporo produktów sojowych, takich jak: tofu, tempeh, napoje, jogurty, różnego rodzaju batony i przekąski, a nawet parówki sojowe. Ponadto soja znajduje się w wielu produktach jako lecytyna sojowa – emulgator.

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka (białko soi uznawane jest za pełnowartościowe), a także zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz izoflawonów.

Niestety, jest kilka powodów, by po nią nie sięgać.

Dlaczego soja nie jest polecana?

1. Zawiera lektyny

Soja zawiera lektyny, które są trudne do strawienia, mogą uszkadzać barierę jelitową, pobudzać wzrost patologicznej mikroflory. Przyczynia się to do osłabienia wchłaniania składników odżywczych, a także może „mylić” układ immunologiczny ze względu na podobieństwo lektyn i białek ustrojowych. Nadmierne pobudzanie układu immunologicznego może być jednym z czynników wyzwalających chorobę autoimmunologiczną.

2. Wpływa na gospodarkę hormonalną

Doniesienia na ten temat są sprzeczne. Z jednej strony fitoestrogeny (związki, które mogą działać jak estrogeny) zawarte w soi mogą być uznawane za korzystne w okresie menopauzy czy w zapobieganiu niektórym nowotworom hormonozależnym. Należy jednak zwrócić uwagę, że jest to obserwowane głównie wśród Azjatów, w przypadku których poza spożyciem soi może mieć znaczenie też wiele innych czynników (jak chociażby spożycie jodu).

Aktywność fitoestrogenów w soi nie jest duża (znacznie mniejsza niż estrogenów). Jeśli jednak zsumujemy wszystkie źródła estrogenów (jak chociażby kontakt z bisfenolem A, ksenoestrogenami, przewlekłym stresem), to może się okazać, że przyczyniają się do przewagi estrogenowej, która coraz częściej występuje nie tylko u kobiet, lecz także u mężczyzn. A to z kolei prowadzi do bardzo wielu zaburzeń hormonalnych, których konsekwencją mogą być problemy z płodnością.

3. Ma wpływ na działanie tarczycy

Soja zawiera goitrogeny, które zmniejszają wchłanianie jodu przez tarczycę. Tym samym mogą zmniejszyć produkcję hormonów tarczycy i przyczyniać się do jej niedoczynności.

4. Zaburza wchłanianie niektórych minerałów

Nie tylko lektyny powodują zaburzenia trawienia i wchłaniania. Podobnie działa kwas fitynowy zawarty w soi, który może zaburzać wchłanianie minerałów, a szczególnie żelaza, magnezu, wapnia i cynku.

5. Jest modyfikowana genetycznie

Niestety, obok pszenicy i kukurydzy, soja należy do roślin najbardziej modyfikowanych genetycznie. Nieznany jest bezpośredni wpływ takiej żywności na organizm człowieka, ponieważ wymaga to wieloletnich obserwacji. A nawet wtedy trudno wykluczyć wpływ innych czynników czy oszacować wpływ kilku niekorzystnych dla zdrowia czynników jednocześnie.

Nie dla każdego

Biorąc pod uwagę powyższe kwestie, soja powinna być wyeliminowana, jeżeli borykamy się z chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami gospodarki hormonalnej, zaburzeniami pracy układu pokarmowego i/lub flory jelitowej.

U osób zdrowych można wprowadzić soję w niewielkiej ilości w formie sfermentowanej (jest lepiej trawiona) oraz z upraw ekologicznych (bez GMO).

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
26 listopada 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….

WIĘCEJ >
dieta wspierająca płodność

Dieta wspierająca płodność

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność musi…

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana oraz powinna uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę.  1. Jedz regularnie…

WIĘCEJ >
suplementy

Suplementy na wzmocnienie odporności

Wzmacnianie odporności to temat złożony. W poprzednich artykułach pisałyśmy o tym, jak zadbać o dietę oraz jelita, aby poprawić swoją odporność. Sprawdź jeszcze, jakie suplementy mogą być pomocne. Suplementy na odporność Suplementy, które wspierają odporność: Witamina…

WIĘCEJ >