fbpx
logo
Szukaj
open close

Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?

jak-pozbyc-sie-pestycydow-z-roslin

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.

Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne?

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.

Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne?

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
5 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >
Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki….

WIĘCEJ >