
Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.
Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.
Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii
Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.
Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów
Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Co jest ważne?
- Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
- Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
- Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.
Gotowe płyny
Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.
Ozonowanie
Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor

Kamila Berdys
Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.
Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.
Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii
Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.
Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów
Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Co jest ważne?
- Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
- Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
- Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.
Gotowe płyny
Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.
Ozonowanie
Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta kobiety dojrzałej – o co warto zadbać?
Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zmiany hormonalne czy zwolnienie tempa przemiany materii. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować…
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >3 choroby powiązane z SIBO
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…
WIĘCEJ >Helicobacter pylori – objawy i leczenie
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest bardzo częste. Bakteria ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za przewlekłe zapalenie żołądka i wrzody dwunastnicy, a także odgrywa ważną rolę w genezie niektórych rodzajów raka żołądka. Sprawdź, co warto wiedzieć na…
WIĘCEJ >