fbpx
logo
Szukaj
open close

Co zrobić z cukinii? 8 pomysłów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
co zrobić z cukinii

Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem czy makaron warzywny. Sprawdź, co zrobić z cukinii.

Co zrobić z cukinii?

ZUPA KREM CUKINIOWO-PISTACJOWA Z BOBEM

zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 240 g bobu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 600 g cukinii zielonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 l wody
  • 126 g orzechów pistacjowych (bez łupin)
  • 12 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  • Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy bób i przekładamy do miski.
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy.
  • Seler kroimy na kawałki.
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 3–4 minuty.
  • Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez około 4 minuty.
  • Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5–6 minut.
  • Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem.
  • Zupę przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
  • Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób.

CHLEB Z CUKINII

Składniki:

  • 60 g masła klarowanego ghee
  • 350 g cukinii zielonej
  • 7 jaj kurzych
  • 150 g mąki kokosowej
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Tłuszcz rozpuszczamy w garnku (nie podgrzewamy).
  • Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy keksówkę z piekarnika, a z keksówki chleb i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Jeśli chcesz przetestować więcej przepisów na domowy chleb, to zajrzyj do naszego e-booka.

LECZO Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Składniki:

  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 300 g cukinii zielonej
  • 1 bakłażan
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ chili
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 2 pomidory
  • 250 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę.
  • Pieczarki kroimy w plastry.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy czosnek i krótko podsmażamy.
  • Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez około 5 minut.
  • Dorzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dokładamy masło, pieczarki oraz bakłażan i całość smażymy przez 10–12 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka.
  • Dolewamy passatę, dosypujemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 5 minut.

PLACKI Z CUKINII

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 72 g mąki kokosowej lub kasztanowej
  • 3–4 łyżki oleju kokosowego
  • sól kłodawska
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  • Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut.
  • Po tym czasie odlewamy sok.
  • Natkę i cebulę drobno siekamy.
  • Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z obu stron.

CURRY Z KALAFIORA I CUKINII

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400 g kalafiora
  • 300 g cukinii zielonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula dymka
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki cebuli suszonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kalafior dzielimy na różyczki.
  • Cukinię kroimy w krążki.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 3 minuty.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez około 1 minutę.
  • Dolewamy mleko, dodajemy kalafior oraz cukinię i dusimy przez 10–15 minut (do miękkości).
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy na patelnię posiekany szczypior i sok z limonki.

TAGLIATELLE Z MARCHEWKI I CUKINII

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 150 g cukinii zielonej
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki cząbru suszonego
  • ½ łyżki estragonu suszonego
  • 2 jaja kurze

Sposób przygotowania:

  • Marchewki obieramy.
  • Marchewki oraz cukinię kroimy obieraczką, tak aby powstał warzywny makaron.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy przyprawy i mieszamy.
  • Dodajemy warzywny makaron i podsmażamy przez około 5 minut.
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień, wybijamy na patelnię jaja i energicznie mieszamy, tak aby makaron połączył się z masą jajeczną.

ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM I TWAROŻKIEM SŁONECZNIKOWYM

Składniki:

Twarożek:

  • 75 g obranych pestek słonecznika
  • 25 ml wody po ogórkach kiszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sos:

  • 1½ garści świeżego koperku
  • 1½ garści świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g pestek granatu
  • ½ łyżeczki miodu lipowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego naturalnej fermentacji
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 25 ml wody

Roladki:

  • 150 g cukinii zielonej
  • 100 g łososia wędzonego
  • 315 g buraków marynowanych

Sposób przygotowania:

Twarożek:

  • Pestki słonecznika wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 8 godzin.
  • Po tym czasie odcedzamy pestki słonecznika i z powrotem wrzucamy do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos:

  • Zieleninę siekamy.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki (poza wodą) razem blendujemy przez około 1 minutę.
  • Cały czas blendując, powoli dolewamy wodę.

Roladki:

  • Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby uzyskać wstążki (robimy to tak długo, aż zetniemy całą cukinię).
  • Plastry cukinii rozkładamy na talerzu, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
  • Na plastry cukinii nakładamy łososia, a na rybę dajemy twarożek.
  • Cukinię zwijamy w roladkę i kroimy krążki o grubości około 2 cm.
  • Buraki kroimy w plastry.
  • Układamy buraki na talerzu, dajemy na nie roladki i polewamy je sosem.

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

Cukinia:

  • 300 g cukinii zielonej
  • 120 g piersi kurczaka
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki (korzeń)
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee
  • 45 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sos:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana:

  • Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miękki środek i ⅔ miąższu wyrzucamy.
  • Mięso kroimy w paski.
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę, czosnek oraz mięso i smażymy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza cukinią) i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Gotowy farsz nakładamy na połówki cukinii.
  • Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 20 minut.
  • Po tym czasie cukinię kładziemy na talerz i polewamy sosem.

Sos:

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę.
  • Pomidory sparzamy i obieramy.
  • Paprykę kroimy w paski.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 10 minut.

To tylko kilka propozycji na to, co zrobić z cukinii. Możliwości jest dużo więcej! Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem czy makaron warzywny. Sprawdź, co zrobić z cukinii.

Co zrobić z cukinii?

ZUPA KREM CUKINIOWO-PISTACJOWA Z BOBEM

zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 240 g bobu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 600 g cukinii zielonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 l wody
  • 126 g orzechów pistacjowych (bez łupin)
  • 12 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  • Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy bób i przekładamy do miski.
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy.
  • Seler kroimy na kawałki.
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 3–4 minuty.
  • Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez około 4 minuty.
  • Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5–6 minut.
  • Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem.
  • Zupę przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
  • Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób.

CHLEB Z CUKINII

Składniki:

  • 60 g masła klarowanego ghee
  • 350 g cukinii zielonej
  • 7 jaj kurzych
  • 150 g mąki kokosowej
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Tłuszcz rozpuszczamy w garnku (nie podgrzewamy).
  • Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy keksówkę z piekarnika, a z keksówki chleb i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Jeśli chcesz przetestować więcej przepisów na domowy chleb, to zajrzyj do naszego e-booka.

LECZO Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Składniki:

  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 300 g cukinii zielonej
  • 1 bakłażan
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ chili
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 2 pomidory
  • 250 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę.
  • Pieczarki kroimy w plastry.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy czosnek i krótko podsmażamy.
  • Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez około 5 minut.
  • Dorzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dokładamy masło, pieczarki oraz bakłażan i całość smażymy przez 10–12 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka.
  • Dolewamy passatę, dosypujemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 5 minut.

PLACKI Z CUKINII

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 72 g mąki kokosowej lub kasztanowej
  • 3–4 łyżki oleju kokosowego
  • sól kłodawska
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  • Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut.
  • Po tym czasie odlewamy sok.
  • Natkę i cebulę drobno siekamy.
  • Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z obu stron.

CURRY Z KALAFIORA I CUKINII

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400 g kalafiora
  • 300 g cukinii zielonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula dymka
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki cebuli suszonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kalafior dzielimy na różyczki.
  • Cukinię kroimy w krążki.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 3 minuty.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez około 1 minutę.
  • Dolewamy mleko, dodajemy kalafior oraz cukinię i dusimy przez 10–15 minut (do miękkości).
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy na patelnię posiekany szczypior i sok z limonki.

TAGLIATELLE Z MARCHEWKI I CUKINII

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 150 g cukinii zielonej
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki cząbru suszonego
  • ½ łyżki estragonu suszonego
  • 2 jaja kurze

Sposób przygotowania:

  • Marchewki obieramy.
  • Marchewki oraz cukinię kroimy obieraczką, tak aby powstał warzywny makaron.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy przyprawy i mieszamy.
  • Dodajemy warzywny makaron i podsmażamy przez około 5 minut.
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień, wybijamy na patelnię jaja i energicznie mieszamy, tak aby makaron połączył się z masą jajeczną.

ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM I TWAROŻKIEM SŁONECZNIKOWYM

Składniki:

Twarożek:

  • 75 g obranych pestek słonecznika
  • 25 ml wody po ogórkach kiszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sos:

  • 1½ garści świeżego koperku
  • 1½ garści świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g pestek granatu
  • ½ łyżeczki miodu lipowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego naturalnej fermentacji
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 25 ml wody

Roladki:

  • 150 g cukinii zielonej
  • 100 g łososia wędzonego
  • 315 g buraków marynowanych

Sposób przygotowania:

Twarożek:

  • Pestki słonecznika wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 8 godzin.
  • Po tym czasie odcedzamy pestki słonecznika i z powrotem wrzucamy do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos:

  • Zieleninę siekamy.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki (poza wodą) razem blendujemy przez około 1 minutę.
  • Cały czas blendując, powoli dolewamy wodę.

Roladki:

  • Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby uzyskać wstążki (robimy to tak długo, aż zetniemy całą cukinię).
  • Plastry cukinii rozkładamy na talerzu, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
  • Na plastry cukinii nakładamy łososia, a na rybę dajemy twarożek.
  • Cukinię zwijamy w roladkę i kroimy krążki o grubości około 2 cm.
  • Buraki kroimy w plastry.
  • Układamy buraki na talerzu, dajemy na nie roladki i polewamy je sosem.

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

Cukinia:

  • 300 g cukinii zielonej
  • 120 g piersi kurczaka
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki (korzeń)
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee
  • 45 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sos:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana:

  • Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miękki środek i ⅔ miąższu wyrzucamy.
  • Mięso kroimy w paski.
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę, czosnek oraz mięso i smażymy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza cukinią) i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Gotowy farsz nakładamy na połówki cukinii.
  • Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 20 minut.
  • Po tym czasie cukinię kładziemy na talerz i polewamy sosem.

Sos:

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę.
  • Pomidory sparzamy i obieramy.
  • Paprykę kroimy w paski.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 10 minut.

To tylko kilka propozycji na to, co zrobić z cukinii. Możliwości jest dużo więcej! Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
17 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych

Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!

WIĘCEJ >
nikiel

Alergia na nikiel – co warto wiedzieć?

Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Problem częściej dotyczy kobiet. Nikiel znajduje się w…

WIĘCEJ >

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…

WIĘCEJ >

Stan zapalny – i co dalej?

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z…

WIĘCEJ >