fbpx
logo
Szukaj
open close

MMC, czyli dlaczego lepiej nie podjadać

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa)

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.

Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa) to ważny element układu pokarmowego, który odpowiada za ruchy perystaltyczne w jelitach. MMC jest szczególnie aktywny w okresach między posiłkami, gdy przewód pokarmowy jest głównie pusty. Jest to rodzaj fal elektromiograficznych (EMG), które można zaobserwować na elektromiogramie (badanie aktywności mięśni) jelita cienkiego.

MMC czyści przewód pokarmowy – usuwa niestrawione resztki pokarmowe i bakterie, a następnie ewakuuje je z jelita cienkiego przez jelito grube. Kompleks mioelektryczny jest najbardziej aktywny w jelicie cienkim właśnie po to, żeby zaprowadzić porządek, czyli usunąć to, co zbędne, i co może sprzyjać nadmiernemu przerostowi bakterii.

MMC – jak działa?

Działanie kompleks mioelektrycznego dzieli się na trzy fazy:

  1. Faza I (faza spoczynkowa) – trwa kilka minut i charakteryzuje się niską aktywnością perystaltyczną. W tym okresie mięśnie przewodu pokarmowego są relatywnie spokojne.
  2. Faza II (faza wzrastającej aktywności) – trwa około 15–45 minut i charakteryzuje się wzrostem częstotliwości i intensywności skurczów mięśniowych. To właśnie w tej fazie zachodzi usuwanie resztek pokarmowych i bakterii z jelita.
  3. Faza III (faza spadającej aktywności) – trwa około 5–15 minut i jest to okres powrotu do spoczynku.

Po zakończeniu fazy III zaczyna się kolejna faza I.

Aktywność tego kompleksu włącza się mniej więcej 90 minut po jedzeniu. Dlatego w przypadku osób, które borykają się z problemami gastrycznymi, bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między posiłkami. Powinny one wynosić minimum 3 godziny i warto stopniowo je wydłużać. Jeżeli są one zbyt krótkie albo często podjadamy, to dochodzi do zaburzenia aktywności tego kompleksu. Niestety może to skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.

Co zaburza działanie MMC?

Jeśli działanie tego kompleksu jest zaburzone, to pokarm może dłużej zalegać w żołądku i jelicie cienkim, co może powodować uczucie ciężkości i przyczyniać się do przerostu bakteryjnego SIBO, a także innych problemów z układem pokarmowym, takich jak zaparcia, zgaga, refluks kwasu żołądkowego czy zespół jelita drażliwego. Zanieczyszczenie jelit sprzyja rozwojowi bakterii.

Przyczyny zaburzeń MMC mogą być różnorodne. To niektóre z czynników, które mogą je wywoływać:

  • stres,
  • nieprawidłowa dieta (uboga w błonnik i bogata w przetworzone i wysokokaloryczne jedzenie może prowadzić do zaburzeń perystaltyki jelitowej),
  • leki (niektóre środki, zwłaszcza przeciwbólowe opioidy, mogą hamować aktywność MMC),
  • choroby przewodu pokarmowego (takie jak zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego–Crohna),
  • zmiany hormonalne (hormony mogą wpływać na aktywność MMC).

Istotne są również nasze nawyki. Kompleks ten aktywuje się regularnie w ciągu dnia i w nocy, kiedy nie jemy, czyli nie wtedy, gdy mamy pełny żołądek i idziemy spać. W takiej sytuacji organizm musi ciężko pracować zamiast skupić się na czyszczeniu i regeneracji. Dlatego najlepiej zjeść ostatni posiłek na około 3 godziny sprzed snem. Dzięki temu organizm będzie mógł odpoczywać, a melatonina aktywuje kompleks MMC.

Jak wspomóc działanie MMC?

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Minimum to 3 godziny między jednym posiłkiem a drugim.

Aby wspomóc działanie MMC można też podjąć następujące kroki:

  • stosuj odpowiednią dietę (unikaj nadmiernie przetworzonych pokarmów),
  • jedz regularnie,
  • unikaj podjadania,
  • stosuj techniki relaksacyjne, by radzić sobie ze stresem,
  • dbaj o swój rytm dobowy i jakość snu,
  • unikaj alkoholu (negatywnie wpływa na funkcje jelit),
  • dbaj o regularną aktywność.

Jeśli masz problemy związane z pracą układu pokarmowego, pomoże ci dietetyk kliniczny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.

Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa) to ważny element układu pokarmowego, który odpowiada za ruchy perystaltyczne w jelitach. MMC jest szczególnie aktywny w okresach między posiłkami, gdy przewód pokarmowy jest głównie pusty. Jest to rodzaj fal elektromiograficznych (EMG), które można zaobserwować na elektromiogramie (badanie aktywności mięśni) jelita cienkiego.

MMC czyści przewód pokarmowy – usuwa niestrawione resztki pokarmowe i bakterie, a następnie ewakuuje je z jelita cienkiego przez jelito grube. Kompleks mioelektryczny jest najbardziej aktywny w jelicie cienkim właśnie po to, żeby zaprowadzić porządek, czyli usunąć to, co zbędne, i co może sprzyjać nadmiernemu przerostowi bakterii.

MMC – jak działa?

Działanie kompleks mioelektrycznego dzieli się na trzy fazy:

  1. Faza I (faza spoczynkowa) – trwa kilka minut i charakteryzuje się niską aktywnością perystaltyczną. W tym okresie mięśnie przewodu pokarmowego są relatywnie spokojne.
  2. Faza II (faza wzrastającej aktywności) – trwa około 15–45 minut i charakteryzuje się wzrostem częstotliwości i intensywności skurczów mięśniowych. To właśnie w tej fazie zachodzi usuwanie resztek pokarmowych i bakterii z jelita.
  3. Faza III (faza spadającej aktywności) – trwa około 5–15 minut i jest to okres powrotu do spoczynku.

Po zakończeniu fazy III zaczyna się kolejna faza I.

Aktywność tego kompleksu włącza się mniej więcej 90 minut po jedzeniu. Dlatego w przypadku osób, które borykają się z problemami gastrycznymi, bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między posiłkami. Powinny one wynosić minimum 3 godziny i warto stopniowo je wydłużać. Jeżeli są one zbyt krótkie albo często podjadamy, to dochodzi do zaburzenia aktywności tego kompleksu. Niestety może to skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.

Co zaburza działanie MMC?

Jeśli działanie tego kompleksu jest zaburzone, to pokarm może dłużej zalegać w żołądku i jelicie cienkim, co może powodować uczucie ciężkości i przyczyniać się do przerostu bakteryjnego SIBO, a także innych problemów z układem pokarmowym, takich jak zaparcia, zgaga, refluks kwasu żołądkowego czy zespół jelita drażliwego. Zanieczyszczenie jelit sprzyja rozwojowi bakterii.

Przyczyny zaburzeń MMC mogą być różnorodne. To niektóre z czynników, które mogą je wywoływać:

  • stres,
  • nieprawidłowa dieta (uboga w błonnik i bogata w przetworzone i wysokokaloryczne jedzenie może prowadzić do zaburzeń perystaltyki jelitowej),
  • leki (niektóre środki, zwłaszcza przeciwbólowe opioidy, mogą hamować aktywność MMC),
  • choroby przewodu pokarmowego (takie jak zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego–Crohna),
  • zmiany hormonalne (hormony mogą wpływać na aktywność MMC).

Istotne są również nasze nawyki. Kompleks ten aktywuje się regularnie w ciągu dnia i w nocy, kiedy nie jemy, czyli nie wtedy, gdy mamy pełny żołądek i idziemy spać. W takiej sytuacji organizm musi ciężko pracować zamiast skupić się na czyszczeniu i regeneracji. Dlatego najlepiej zjeść ostatni posiłek na około 3 godziny sprzed snem. Dzięki temu organizm będzie mógł odpoczywać, a melatonina aktywuje kompleks MMC.

Jak wspomóc działanie MMC?

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Minimum to 3 godziny między jednym posiłkiem a drugim.

Aby wspomóc działanie MMC można też podjąć następujące kroki:

  • stosuj odpowiednią dietę (unikaj nadmiernie przetworzonych pokarmów),
  • jedz regularnie,
  • unikaj podjadania,
  • stosuj techniki relaksacyjne, by radzić sobie ze stresem,
  • dbaj o swój rytm dobowy i jakość snu,
  • unikaj alkoholu (negatywnie wpływa na funkcje jelit),
  • dbaj o regularną aktywność.

Jeśli masz problemy związane z pracą układu pokarmowego, pomoże ci dietetyk kliniczny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
29 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jaja, jajka, skorupki

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).

WIĘCEJ >

Co się dzieje podczas snu?

Sen, który wydaje się bierną przerwą od naszej codziennej aktywności, jest tak naprawdę czasem intensywnej pracy dla naszego mózgu i ciała. Sprawdź, co się dzieje podczas snu. Gdy śpimy, nasze ciało przystępuje do „nocnej zmiany”,…

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…

WIĘCEJ >
jak kupować mięso, mięso

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest to ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione paszami GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do…

WIĘCEJ >