Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby jelit.
Choroby jelit. Nie lekceważ objawów!
Jelita mogą mieć nawet siedem metrów długości. Tak długi narząd narażony jest na liczne choroby, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, ale bywają również problematyczne w codziennym funkcjonowaniu. Czy zdarza ci się odczuwać bulgotanie w jelitach, mieć wzdęcia, biegunki albo zaparcia? Czy jest ci z tym źle? Odczuwasz dyskomfort? Od lekarzy czy specjalistów słyszysz, że taka twoja uroda? Że to nic takiego? Każdy tak ma?
Otóż stanowczo mówię NIE takiemu lekceważeniu ważnych symptomów chorobowych. Właśnie takimi drobnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego objawiają się niżej wymienione najczęstsze choroby jelit. Bagatelizowanie wspomnianych symptomów tylko przyczynia się do rozwoju tych schorzeń.
Celiakia
Jedną z najczęstszych chorób jelit jest celiakia, znana również jako choroba trzewna. To schorzenie, w którym dochodzi do zaburzeń w procesie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Powoduje ono niedożywienie i niską masę mięśniową. Często występuje w formie ubogoobjawowej, bez charakterystycznych objawów. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, że częstotliwość występowania celiakii jest wysoka – pojawia się aż u 1 osoby na 100.
Najczęstsze objawy celiakii to:
- bóle brzucha,
- często występujące zatrucia pokarmowe,
- biegunki,
- głośne bulgotania w jelitach,
- wzdęcia,
- tłuszczowe biegunki,
- niska masa ciała,
- niedożywienie.
Badania
W rozpoznawaniu celiakii pomocne są poniższe badania:
- testy genetyczne DQ2DQ8 w laboratorium euroimmunDNA (możesz skorzystać z kodu rabatowego AJWEN),
- przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich EmA (IgA i IgG),
- immunoglobuliny IgA,
- przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG (IgA i IgG),
- przeciwciała przeciw deamidowanej gliadynie GAF (IgA i IgG),
- biopsja jelita cienkiego.
Ważne jest, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed wykonaniem badań, ponieważ wpłynie to na nieprawidłowy wynik, co uniemożliwi poprawną diagnozę.
Dodatni wynik wyżej wymienionych przeciwciał prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak pamiętać, że ich brak nie wyklucza celiakii, ponieważ część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał. Na szczęście są oni w mniejszości. Również obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim. Do pełnego rozpoznania często konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. O konieczności wykonania biopsji decyduje gastroenterolog.
Obejrzyj film: Nietolerancja glutenu i celiakia
Zanik kosmków jelitowych lub obecność jednego z badanych przeciwciał we krwi to sugestia, że powinieneś rozpocząć odpowiednie postępowanie dietetyczne.
Już po około trzech–czterech tygodniach stosowania odpowiednich zaleceń dietetycznych i wprowadzenia diety bezglutenowej obserwuje się poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego.
Pamiętajmy jednak, że nie wystarczy tylko zastosować dietę bezglutenową. Trzeba wyeliminować wszystkie czynniki, które mogą działać drażniąco na jelita.
W pierwszym etapie diety powinniśmy skupić się głównie na usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Dlatego często pomocne jest wykonanie badania nietolerancji pokarmowej i zastosowanie diety rotacyjno-eliminacyjnej.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego–Crohna
Kolejnymi najczęściej rozpoznawalnymi chorobami jelit są: wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Te jednostki chorobowe zaliczane są do tzw. nieswoistych zapaleń jelit. Są to choroby o podłożu autoimmunologicznym, czyli ich przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Choroba Leśniowskiego–Crohna
Choroba ta atakuje głównie końcowy odcinek jelita cienkiego, ale może wystąpić również w innej części układu pokarmowego. Diagnozuje się ją na podstawie badania endoskopowego wraz z pobraniem wycinków oraz ich badaniem histopatologicznym. Dodatkowo przeprowadza się podstawowe badania laboratoryjne. Nierzadko zdarza się, że choroba jest już na tak zaawansowanym poziomie, że konieczna jest interwencja chirurgiczna. Takie zabiegi stosuje się tylko przy niedrożności jelit.
Dowiedz się więcej: Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Jak sama nazwa wskazuje, ta jednostka chorobowa atakuje jelito grube. Zazwyczaj charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem i owrzodzeniem błony śluzowej jelita grubego i odbytu.
Oba zespoły chorobowe przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji oraz towarzyszą im takie objawy, jak:
- silny ból brzucha,
- krew w stolcu,
- biegunki,
- gazy,
- wzdęcia,
- spadek masy ciała,
- owrzodzenia i ropnie okołoodbytowe.
Co robić?
Oba schorzenia są bardzo poważne. Moim zdaniem postępowanie lecznicze służby zdrowia jest niekompletne, ponieważ skupia się ono głównie na wyciszeniu stanu zapalnego i zaleceniu tzw. diety lekkostrawnej. Na ogół wprowadzane jest leczenie sterydami lub leczenie biologiczne, które niesie ze sobą szereg skutków ubocznych, np. nowotwory, osłabienie układu odpornościowego itp.
Takie postępowanie nie leczy przyczyny choroby, którą mogą być nieodpowiednia dieta, produkty pogłębiające stan zapalny, stres, osłabienie systemu immunologicznego, nietolerancje pokarmowe, dieta nisko odżywcza, pasożyty czy toksyny. Tych przyczyn może być wiele. Ważne, aby wdrożyć odpowiednie kroki oraz wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, jak i te dotyczące stylu życia.
Wszystkie wyżej omówione schorzenia to najczęściej spotykane choroby wśród pacjentów zgłaszających się do gabinetu. A zatem nie powinniśmy bagatelizować objawów ze strony układu pokarmowego. To najważniejsze narzędzie, dzięki któremu cały nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Dlatego tak ważne jest, abyśmy o nie dbali.
Podstawowe badania
Jeżeli podejrzewasz u siebie choroby jelit, warto zrobić podstawowe badania:
- morfologia ogólna z rozmazem
- mocz z osadem
- ferrytyna
- żelazo
- TSH
- FT3
- FT4
- ASPT
- ALT
- glukoza na czczo
- insulina na czczo
- lipidogram
- homocysteina
- badanie ANA1
- witamina D3 (25(OH)D3
- witamina B12
- hemoglobina glikowana (HbA1c)
- CRP.
Polecane laboratoria:
- ALAB (rabat na hasło: ajwen)
- EUROIMMUN DNA (kod rabatowy do wpisania na stronę: ajwen)
- ŚLĄSKIE LABORATORIA ANALITYCZNE (nr oddziału 1535, rabat na hasło: ajwen)
- Instytut Mikroekologii (kod rabatowy do wpisania na stronie: ajwen)
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby jelit.
Choroby jelit. Nie lekceważ objawów!
Jelita mogą mieć nawet siedem metrów długości. Tak długi narząd narażony jest na liczne choroby, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, ale bywają również problematyczne w codziennym funkcjonowaniu. Czy zdarza ci się odczuwać bulgotanie w jelitach, mieć wzdęcia, biegunki albo zaparcia? Czy jest ci z tym źle? Odczuwasz dyskomfort? Od lekarzy czy specjalistów słyszysz, że taka twoja uroda? Że to nic takiego? Każdy tak ma?
Otóż stanowczo mówię NIE takiemu lekceważeniu ważnych symptomów chorobowych. Właśnie takimi drobnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego objawiają się niżej wymienione najczęstsze choroby jelit. Bagatelizowanie wspomnianych symptomów tylko przyczynia się do rozwoju tych schorzeń.
Celiakia
Jedną z najczęstszych chorób jelit jest celiakia, znana również jako choroba trzewna. To schorzenie, w którym dochodzi do zaburzeń w procesie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Powoduje ono niedożywienie i niską masę mięśniową. Często występuje w formie ubogoobjawowej, bez charakterystycznych objawów. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, że częstotliwość występowania celiakii jest wysoka – pojawia się aż u 1 osoby na 100.
Najczęstsze objawy celiakii to:
- bóle brzucha,
- często występujące zatrucia pokarmowe,
- biegunki,
- głośne bulgotania w jelitach,
- wzdęcia,
- tłuszczowe biegunki,
- niska masa ciała,
- niedożywienie.
Badania
W rozpoznawaniu celiakii pomocne są poniższe badania:
- testy genetyczne DQ2DQ8 w laboratorium euroimmunDNA (możesz skorzystać z kodu rabatowego AJWEN),
- przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich EmA (IgA i IgG),
- immunoglobuliny IgA,
- przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG (IgA i IgG),
- przeciwciała przeciw deamidowanej gliadynie GAF (IgA i IgG),
- biopsja jelita cienkiego.
Ważne jest, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed wykonaniem badań, ponieważ wpłynie to na nieprawidłowy wynik, co uniemożliwi poprawną diagnozę.
Dodatni wynik wyżej wymienionych przeciwciał prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak pamiętać, że ich brak nie wyklucza celiakii, ponieważ część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał. Na szczęście są oni w mniejszości. Również obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim. Do pełnego rozpoznania często konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. O konieczności wykonania biopsji decyduje gastroenterolog.
Obejrzyj film: Nietolerancja glutenu i celiakia
Zanik kosmków jelitowych lub obecność jednego z badanych przeciwciał we krwi to sugestia, że powinieneś rozpocząć odpowiednie postępowanie dietetyczne.
Już po około trzech–czterech tygodniach stosowania odpowiednich zaleceń dietetycznych i wprowadzenia diety bezglutenowej obserwuje się poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego.
Pamiętajmy jednak, że nie wystarczy tylko zastosować dietę bezglutenową. Trzeba wyeliminować wszystkie czynniki, które mogą działać drażniąco na jelita.
W pierwszym etapie diety powinniśmy skupić się głównie na usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Dlatego często pomocne jest wykonanie badania nietolerancji pokarmowej i zastosowanie diety rotacyjno-eliminacyjnej.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego–Crohna
Kolejnymi najczęściej rozpoznawalnymi chorobami jelit są: wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Te jednostki chorobowe zaliczane są do tzw. nieswoistych zapaleń jelit. Są to choroby o podłożu autoimmunologicznym, czyli ich przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Choroba Leśniowskiego–Crohna
Choroba ta atakuje głównie końcowy odcinek jelita cienkiego, ale może wystąpić również w innej części układu pokarmowego. Diagnozuje się ją na podstawie badania endoskopowego wraz z pobraniem wycinków oraz ich badaniem histopatologicznym. Dodatkowo przeprowadza się podstawowe badania laboratoryjne. Nierzadko zdarza się, że choroba jest już na tak zaawansowanym poziomie, że konieczna jest interwencja chirurgiczna. Takie zabiegi stosuje się tylko przy niedrożności jelit.
Dowiedz się więcej: Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Jak sama nazwa wskazuje, ta jednostka chorobowa atakuje jelito grube. Zazwyczaj charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem i owrzodzeniem błony śluzowej jelita grubego i odbytu.
Oba zespoły chorobowe przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji oraz towarzyszą im takie objawy, jak:
- silny ból brzucha,
- krew w stolcu,
- biegunki,
- gazy,
- wzdęcia,
- spadek masy ciała,
- owrzodzenia i ropnie okołoodbytowe.
Co robić?
Oba schorzenia są bardzo poważne. Moim zdaniem postępowanie lecznicze służby zdrowia jest niekompletne, ponieważ skupia się ono głównie na wyciszeniu stanu zapalnego i zaleceniu tzw. diety lekkostrawnej. Na ogół wprowadzane jest leczenie sterydami lub leczenie biologiczne, które niesie ze sobą szereg skutków ubocznych, np. nowotwory, osłabienie układu odpornościowego itp.
Takie postępowanie nie leczy przyczyny choroby, którą mogą być nieodpowiednia dieta, produkty pogłębiające stan zapalny, stres, osłabienie systemu immunologicznego, nietolerancje pokarmowe, dieta nisko odżywcza, pasożyty czy toksyny. Tych przyczyn może być wiele. Ważne, aby wdrożyć odpowiednie kroki oraz wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, jak i te dotyczące stylu życia.
Wszystkie wyżej omówione schorzenia to najczęściej spotykane choroby wśród pacjentów zgłaszających się do gabinetu. A zatem nie powinniśmy bagatelizować objawów ze strony układu pokarmowego. To najważniejsze narzędzie, dzięki któremu cały nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Dlatego tak ważne jest, abyśmy o nie dbali.
Podstawowe badania
Jeżeli podejrzewasz u siebie choroby jelit, warto zrobić podstawowe badania:
- morfologia ogólna z rozmazem
- mocz z osadem
- ferrytyna
- żelazo
- TSH
- FT3
- FT4
- ASPT
- ALT
- glukoza na czczo
- insulina na czczo
- lipidogram
- homocysteina
- badanie ANA1
- witamina D3 (25(OH)D3
- witamina B12
- hemoglobina glikowana (HbA1c)
- CRP.
Polecane laboratoria:
- ALAB (rabat na hasło: ajwen)
- EUROIMMUN DNA (kod rabatowy do wpisania na stronę: ajwen)
- ŚLĄSKIE LABORATORIA ANALITYCZNE (nr oddziału 1535, rabat na hasło: ajwen)
- Instytut Mikroekologii (kod rabatowy do wpisania na stronie: ajwen)
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak polubić się z dietą?
Słowo „dieta” jednych wprowadza w zakłopotanie, a dla innych jest powodem do dumy i do otwartego dzielenia się tym, jak się obecnie odżywiają. Dieta to nic innego jak kompozycja codziennego żywienia. Tak naprawdę każdego dnia…
WIĘCEJ >Superfoods – magiczna żywność
Superfoods są produktami, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, a poprzez zawartość składników pokarmowych mogą konkretne wpływać na organizm. Jakie produkty zaliczymy do tej grupy? Superfoods zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które…
WIĘCEJ >Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
Stevia - badania są różne i zdania podzielone, wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie
WIĘCEJ >Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?
Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne
WIĘCEJ >
widziałem super program na planet + o jelitach. To naprawdę nasz drugi mozg, jesli nie pierwszy.
Też coraz bardziej zastanawiam się nad tym czy nie pierwszy 😉
Często myślę, że właśnie pierwszy 🙂