fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40e78ad3-e965-4062-bb49-a572f863f0ef-1

Krem z buraków

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
  • Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
  • Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
  • Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
  • Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
  • Wszystko miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny

Rady dietetyka

1 porcja porcja kremu to około 250-300 ml.

Jeśli nie jesteś obecnie na protokole autoimmunologicznym (AIP) -zamiast batatów możemy użyć zwykłych ziemniaków.

Uwagi

Jeśli chcemy, by krem był bardziej gesty – można dodać więcej batatów.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 średnie buraczki (315 g)
  • 2 duże bataty (460 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 800 ml bulionu jarskiego lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 szczypta suszonej cebuli
  • 1 szczypta czosnku granulowanego w proszku (1 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >