fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40e78ad3-e965-4062-bb49-a572f863f0ef-1

Krem z buraków

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
  • Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
  • Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
  • Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
  • Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
  • Wszystko miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny

Rady dietetyka

1 porcja porcja kremu to około 250-300 ml.

Jeśli nie jesteś obecnie na protokole autoimmunologicznym (AIP) -zamiast batatów możemy użyć zwykłych ziemniaków.

Uwagi

Jeśli chcemy, by krem był bardziej gesty – można dodać więcej batatów.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 średnie buraczki (315 g)
  • 2 duże bataty (460 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 800 ml bulionu jarskiego lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 szczypta suszonej cebuli
  • 1 szczypta czosnku granulowanego w proszku (1 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >