Krem z buraków
Krem z buraków
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
- Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
- Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
- Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
- Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
- Wszystko miksujemy na gładki krem
- Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (800 ml)
- Batat (460 g)
- Burak (świeży) (315 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cebula suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >