fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nóż karbowany – jak go używać?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Nóż karbowany – jak go używać?

nóż karbowany

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
21 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak oczyszczać mięso?

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o tym, jak oczyszczać mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to…

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >