fbpx
logo
Szukaj
open close

Nóż karbowany – jak go używać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
nóż karbowany

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
21 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Czy wiesz, jak naostrzyć nóż? Sprawdź, jak zrobi to szybko i sprawnie. Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne. Podobnie jest z ostrzeniem noży. Czy wiesz, jak powinno się to robić? Jeśli nie, koniecznie obejrzyj film…

WIĘCEJ >