fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nóż karbowany – jak go używać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Nóż karbowany – jak go używać?

nóż karbowany

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź!

Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt. Istnieją różne rodzaje takich noży: może być trzymany od góry i używany jako siekacz, może być też mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Oprócz nożyków są też tarki nazywane mandolinami. Dlaczego akurat tak? Bo jak szybko trzemy warzywo, to sprawia to wrażenie, jakbyśmy grali na mandolinie lub gitarze. Tarki mają też różne nakładki, dzięki czemu można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt, aby rodzina i znajomi byli zaskoczeni! Albo po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co będzie pyszne i będzie wspaniale wyglądać (tak między nami: nawet jeśli nie wyjdzie ci smaczne danie, to chociaż sobie popatrzysz na to, jak ładnie wygląda).

Co to daje?

Nożem karbowanym tniemy tak samo jak zwykłym nożem. Tak pokrojone warzywa szybciej się:

  • gotują,
  • smażą,
  • duszą,
  • pieką.

Poza tym łatwiej się gryzie coś, co jest pokrojone. Ponadto dzięki temu mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Dzieci będą oczarowane!

Takie warzywa to fajny bajer, spodoba się wszystkim – i małym, i dużym. Taki nożyk może się przydać zwłaszcza wtedy, gdy mamy dzieci. Maluchy niespecjalnie lubią warzywa. Jest szansa, że chętniej sięgną właśnie po takie ciekawie wycięte. Karbowane warzywa bardzo atrakcyjnie prezentują się też w zupie, np. w rosole.

Frytki

Oczywiście nóż karbowany świetnie się nada do przygotowania frytek. I to niekoniecznie z ziemniaków. Frytki możemy też zrobić z takich warzyw, jak:

  • pasternak,
  • batat,
  • plantan,
  • seler.

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
21 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z selera i gruszek

Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych równie pysznych? W kolejnym filmie Paweł pokaże jak przygotować tajską zupę z mango.

WIĘCEJ >

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >