fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyk z sarny

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Szaszłyk z sarny

szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania: 45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa,
  • patelnia,
  • patyczki do szaszłyków.

Składniki:

Szaszłyk:

  • 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane:

  • 1/2 papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Szaszłyk:

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
  • Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
  • Cebulę kroimy w plastry.
  • Boczek przekrawamy na pół.
  • Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
  • Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
  • Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.

Warzywa:

  • Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
  • Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania: 45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa,
  • patelnia,
  • patyczki do szaszłyków.

Składniki:

Szaszłyk:

  • 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane:

  • 1/2 papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Szaszłyk:

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
  • Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
  • Cebulę kroimy w plastry.
  • Boczek przekrawamy na pół.
  • Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
  • Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
  • Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.

Warzywa:

  • Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
  • Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
15 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >