Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smoothie z pietruszki
Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowe z mango
Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.
WIĘCEJ >Zioła w diecie paleo
Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…
WIĘCEJ >Niezbędnik kuchenny
Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…
WIĘCEJ >