fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak zrobić ryż z kalafiora?

ryz-z-kalafiora.jpg

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
7 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić. Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty…

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >