fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ryz-z-kalafiora.jpg

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
7 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z sarny

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…

WIĘCEJ >

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…

WIĘCEJ >