fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak zrobić domową wędlinę?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…

WIĘCEJ >
paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…

WIĘCEJ >