fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domową wędlinę?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jak zrobić domową wędlinę?

jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak pakować mięso do mrożenia?

Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z sarny

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…

WIĘCEJ >

Koktajl borówkowo-bananowy

Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >