fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domową wędlinę?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak zrobić domową wędlinę?

jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki (na jedną szyneczkę):

  • ok. 700 g schabu
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
  • Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
  • Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
  • Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
  • Dłonią wcieramy sól w mięso.
  • Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
  • Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
  • Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
  • W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
  • To, co zostało wcieramy dłońmi.
  • Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
  • Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.

Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak obrać dynię?

Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki. Sezon dyniowy co…

WIĘCEJ >

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 10-10-2014

Kolejny dzień urlopu... Trochę przymusowego, bo nie do końca to taki urlop że w górach czy nad morzem, ale mimo wszystko staram się spędzić go aktywnie, spacerowo i nadrabiając zaległości w postach, w stronie czyli

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 25-07-2014 urlopowo Alpy

Dzisiejszy dzień powitał nas pięknym, bezchmurnym niebem. Po naradach zamieniliśmy plany co do trasy zjazdowej zwanej „najzakrętaśną” na super-flow i county w Livignio. Byliśmy spragnieni prawdziwych Alpejskich klimatów czyli krów z dzwonkami, strumieni, dolin, ścieżek…

WIĘCEJ >