fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie.

Poniżej kilka wskazówek, które pozwolą radzić sobie z własnymi słabościami.

1. Zmień nastawienie

Zacznijmy od zmiany nastawienia do diety, która często kojarzy się z wyrzeczeniami, ograniczeniami, a także z karą. To nie powinien być pewien etap w życiu, a raczej zmiana na stałe. Warto stopniowo eliminować niezdrowe produkty spożywcze z naszego codziennego jadłospisu. Dzięki małym zmianom jesteśmy w stanie uniknąć porażki i szybkiego zniechęcenia się do dalszych działań przez wyrzuty sumienia.

W kontrolowaniu swoich nawyków może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. W prosty i szybki sposób zrobisz to za pomocą aplikacji Pogotowie dietetyczne.

2. Stosuj zasadę 80/20

Czasami trudno oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś, co nie powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Doskonale sprawdzi się tutaj metoda 80/20, w której 80% naszej diety to zdrowe i zbilansowane posiłki, a reszta to mniej zdrowe produkty spożywcze, na które danego dnia mamy ochotę. Taka metoda nie opiera się na restrykcjach żywieniowych, lecz na elastyczności. To właśnie dzięki temu jest tak skuteczna. Zatem jedno niepowodzenie w postaci słodkiej lub słonej przekąski w skali tygodnia albo miesiąca można potraktować jako odstępstwo od diety. Pamiętajmy jednak, że powinny w niej przeważać prawidłowe nawyki.

3. Rób zakupy z głową

Jeśli walczymy z podjadaniem słodkości (i nie tylko) pomiędzy głównymi posiłkami, warto wcześniej przemyśleć każdy zakup takiego produktu w sklepie. Kupowanie na zapas lub na wypadek odwiedzin gości nie sprawdza się w momencie, gdy nachodzi nas ochota na przekąszenie czegokolwiek. Podobnie jest w sytuacji, w której wystawiamy na stół lub półkę to, co najbardziej nas kusi. Zatem postępujmy zgodnie dewizą – „Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”.

4. Nastaw budzik

Kolejnym sprawdzonym trikiem w walce z podjadaniem jest nastawienie budzika na 15 lub 30 minut od momentu, gdy najdzie nas ochota na niezdrową przekąskę. W tym czasie zajmij głowę jakąś czynnością. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapomnieć o naszych zachciankach.

5. Napij się wody

Niejednokrotnie głód jest mylony z uczuciem pragnienia, co bywa zgubne. Pomocne jest odróżnianie tego, by nie popaść w błędne koło odchudzania. Warto zastanowić się nad ostatnim posiłkiem – z czego on się składał oraz jak dawno go spożywaliśmy. W takich kryzysowych sytuacjach, kiedy najdzie nas ochota na podjadanie, jedna szklanka wody może stać się niezwykle pomocna. Dzięki temu ugasimy pragnienie, a przy okazji nawodnimy nasz organizm.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie.

Poniżej kilka wskazówek, które pozwolą radzić sobie z własnymi słabościami.

1. Zmień nastawienie

Zacznijmy od zmiany nastawienia do diety, która często kojarzy się z wyrzeczeniami, ograniczeniami, a także z karą. To nie powinien być pewien etap w życiu, a raczej zmiana na stałe. Warto stopniowo eliminować niezdrowe produkty spożywcze z naszego codziennego jadłospisu. Dzięki małym zmianom jesteśmy w stanie uniknąć porażki i szybkiego zniechęcenia się do dalszych działań przez wyrzuty sumienia.

W kontrolowaniu swoich nawyków może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. W prosty i szybki sposób zrobisz to za pomocą aplikacji Pogotowie dietetyczne.

2. Stosuj zasadę 80/20

Czasami trudno oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś, co nie powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Doskonale sprawdzi się tutaj metoda 80/20, w której 80% naszej diety to zdrowe i zbilansowane posiłki, a reszta to mniej zdrowe produkty spożywcze, na które danego dnia mamy ochotę. Taka metoda nie opiera się na restrykcjach żywieniowych, lecz na elastyczności. To właśnie dzięki temu jest tak skuteczna. Zatem jedno niepowodzenie w postaci słodkiej lub słonej przekąski w skali tygodnia albo miesiąca można potraktować jako odstępstwo od diety. Pamiętajmy jednak, że powinny w niej przeważać prawidłowe nawyki.

3. Rób zakupy z głową

Jeśli walczymy z podjadaniem słodkości (i nie tylko) pomiędzy głównymi posiłkami, warto wcześniej przemyśleć każdy zakup takiego produktu w sklepie. Kupowanie na zapas lub na wypadek odwiedzin gości nie sprawdza się w momencie, gdy nachodzi nas ochota na przekąszenie czegokolwiek. Podobnie jest w sytuacji, w której wystawiamy na stół lub półkę to, co najbardziej nas kusi. Zatem postępujmy zgodnie dewizą – „Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”.

4. Nastaw budzik

Kolejnym sprawdzonym trikiem w walce z podjadaniem jest nastawienie budzika na 15 lub 30 minut od momentu, gdy najdzie nas ochota na niezdrową przekąskę. W tym czasie zajmij głowę jakąś czynnością. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapomnieć o naszych zachciankach.

5. Napij się wody

Niejednokrotnie głód jest mylony z uczuciem pragnienia, co bywa zgubne. Pomocne jest odróżnianie tego, by nie popaść w błędne koło odchudzania. Warto zastanowić się nad ostatnim posiłkiem – z czego on się składał oraz jak dawno go spożywaliśmy. W takich kryzysowych sytuacjach, kiedy najdzie nas ochota na podjadanie, jedna szklanka wody może stać się niezwykle pomocna. Dzięki temu ugasimy pragnienie, a przy okazji nawodnimy nasz organizm.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
17 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…

WIĘCEJ >

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych, dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…

WIĘCEJ >
dieta FODMAP

Dieta FODMAP – na czym polega?

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego…

WIĘCEJ >
liczenie kalorii

Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?

Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…

WIĘCEJ >