fbpx
logo
Szukaj
open close

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zasada 80/20

„Należy jeść z rozsądkiem”często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20 jest bezpieczna i przede wszystkim skuteczna. Nie wiąże się ona ze stosowaniem wyrzeczeń żywieniowych – wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowym pożywieniem. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub jedzenie na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwienie trzymania się w ryzach,
  • unikanie rzucania się na jedzenie,
  • korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jeszcze ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę metodę?

Ten system poleca się tym, którzy znają podstawowe założenia diety, m.in. rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u osób zdrowych oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sprawa się komplikuje, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał na nas niekorzystnie. To, jak stosować tę zasadę, najlepiej omówić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i od stanu odżywienia organizmu. Wspólnie z dietetykiem ustalisz, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie męczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty, później wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

„Należy jeść z rozsądkiem”często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20 jest bezpieczna i przede wszystkim skuteczna. Nie wiąże się ona ze stosowaniem wyrzeczeń żywieniowych – wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowym pożywieniem. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub jedzenie na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwienie trzymania się w ryzach,
  • unikanie rzucania się na jedzenie,
  • korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jeszcze ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę metodę?

Ten system poleca się tym, którzy znają podstawowe założenia diety, m.in. rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u osób zdrowych oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sprawa się komplikuje, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał na nas niekorzystnie. To, jak stosować tę zasadę, najlepiej omówić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i od stanu odżywienia organizmu. Wspólnie z dietetykiem ustalisz, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie męczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty, później wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
3 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >
podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >
Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego–Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu i sprawdź, jakie znaczenie ma przy nim odpowiednia dieta. Choroba Leśniowskiego–Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną…

WIĘCEJ >

Dieta fleksitariańska – na czym polega?

Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…

WIĘCEJ >