fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

zasada 80/20

„Należy jeść z rozsądkiem” często słyszymy od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać, ale jednak nie do końca jest to zrozumiałe. W takim rozsądkowym podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20

Zasada 80/20 jest bezpieczna, a przede wszystkim skuteczna. Nie polega na stosowaniu wyrzeczeń żywieniowych, a wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowymi produktami. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub posiłki na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwia trzymanie się w ryzach,
  • pozwala uniknąć rzucania się na jedzenie,
  • nie doświadczamy „katowania się” w głowie,
  • można stosować ją latami,
  • ma korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jedną, ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę zasadę?

Ten system polecany jest osobom, które znają podstawowe założenia diety. Rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u zdrowych osób oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Sprawa komplikuje się trochę bardziej, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał niekorzystnie na zdrowie. To, jak stosować tę zasadę, lepiej ustalić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i stanu odżywienia organizmu. Wtedy decydujemy, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie meczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty. Wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

„Należy jeść z rozsądkiem” często słyszymy od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać, ale jednak nie do końca jest to zrozumiałe. W takim rozsądkowym podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20

Zasada 80/20 jest bezpieczna, a przede wszystkim skuteczna. Nie polega na stosowaniu wyrzeczeń żywieniowych, a wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowymi produktami. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub posiłki na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwia trzymanie się w ryzach,
  • pozwala uniknąć rzucania się na jedzenie,
  • nie doświadczamy „katowania się” w głowie,
  • można stosować ją latami,
  • ma korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jedną, ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę zasadę?

Ten system polecany jest osobom, które znają podstawowe założenia diety. Rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u zdrowych osób oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Sprawa komplikuje się trochę bardziej, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał niekorzystnie na zdrowie. To, jak stosować tę zasadę, lepiej ustalić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i stanu odżywienia organizmu. Wtedy decydujemy, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie meczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty. Wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
3 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

badania

Czy warto robić badania?

W swojej praktyce często spotykam się z popełnianiem jednego zasadniczego błędu. Zapisujemy się do specjalisty dopiero wtedy, gdy przez dłuższy czas czujemy się źle. Nie chodzi tu o grypę, bo z tym we wczesnym stadium…

WIĘCEJ >

Dieta kobiety dojrzałej – o co warto zadbać?

Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zwolnienie tempa przemiany materii czy zmiany hormonalne. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować…

WIĘCEJ >
robienie zakupów

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >