Dowiedz się, czym jest histamina i dlaczego jej nadmiar tak uprzykrza życie.
Histamina to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm. Substancja ta odgrywa ważną rolę w różnych procesach fizjologicznych i patologicznych. Przede wszystkim pełni ona istotną funkcję jako neuroprzekaźnik w układzie nerwowym oraz wielu organach.
Histamina jest też ważnym czynnikiem w reakcjach alergicznych. Kiedy organizm napotyka alergen (np. pyłki, sierść zwierząt, pokarm), komórki układu odpornościowego uwalniają histaminę. To prowadzi do reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, kichanie, obrzęk, wysypki skórne i inne objawy.
Histamina może powodować też rozszerzenie naczyń krwionośnych, co zwiększa ich przepuszczalność. To może prowadzić do obrzęków i zaczerwienienia skóry oraz innych objawów zapalenia. Związek ten ma też zadanie w regulacji kwasowości żołądka – stymuluje komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego.
Histamina może również wpływać na różne aspekty odpowiedzi immunologicznej, zarówno jako czynnik prozapalny, jak i przeciwzapalny. Wpływa też na wiele procesów homeostatycznych w organizmach, takie jak regulacja temperatury ciała, ciśnienia krwi i inne.
Nadmiar histaminy
Zbyt duży poziom histaminy może prowadzić do reakcji alergicznych i dawać szereg uciążliwych objawów. Jedną z przyczyn takiej sytuacji jest niedobór enzymu DAO – diaminooksydazy. Jest on odpowiedzialny za rozkład histaminy w organizmie. Gdy enzym ten nie działa prawidłowo lub jest w niewystarczających ilościach, może dochodzić do gromadzenia się histaminy.
Objawy nadmiaru histaminy mogą obejmować:
- problemy skórne (swędzenie, pokrzywka, zaczerwienienie, wysypki, obrzęki, uczucie ciepła na skórze);
- problemy trawienne (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zgaga, nudności, wymioty);
- problemy oddechowe (kichanie, katar, duszność, świszczący oddech, obrzęk błony śluzowej nosa);
- bóle głowy i migreny;
- kłopoty ze snem;
- problemy sercowo-naczyniowe (niepokój, tachykardia skurcze naczyń krwionośnych, co może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi);
- problemy z układem nerwowym (zmęczenie, uczucie dezorientacji, drażliwość, zaburzenia koncentracji).
Nadmiar histaminy może występować także przy problemach z jelitami i w stanach zapalnych.
Histamina może się podnosić powyżej prawidłowego poziomu z kilku powodów mogących występować pojedynczo lub wspólnie (np. obniżona w organizmie produkcja enzymu DAO, który degraduje histaminę; dostarczanie do organizmu substancji obniżającej enzym DAO, czyli tzw. inhibitorów DAO; pobudzanie organizmu do produkcji własnej histaminy np. poprzez stany zapalne itd.).
Produkty z histaminą
Histaminę zawiera również wiele artykułów spożywczych. Niektórzy np. po zjedzeniu kiszonych warzyw mają zaczerwienioną miejscami twarz lub podpuchnięte oczy (histamina rozszerza naczynia i powoduje obrzęki).
Produkty bogate w histaminę to m.in.:
- przetwory mleczne,
- produkty dojrzewające,
- produkty fermentowane,
- kiszonki (same w sobie mają histaminę, dodatkowo pobudzają organizm do jej produkcji),
- większość ryb i owoce morza,
- kiełbasy, parówki, wędliny,
- orzechy włoskie i nerkowce,
- orzech kokosowy (z wyjątkiem tłuszczu kokosowego),
- alkohol (sam w sobie ma histaminę, dodatkowo obniża enzym DAO),
- kawa, herbata (same w sobie mają histaminę, dodatkowo pobudzają organizm do jej produkcji i obniżają poziom DAO),
- kakao,
- curry,
- pomidor, keczup, koncentrat pomidorowy.
Jak sobie z tym radzić?
Jest kilka sposobów radzenia sobie z nietolerancją histaminy i są one indywidualne u każdej osoby. Należą do nich: uzupełnienie niedoborów witaminy C, witaminy B6, miedzi, manganu, redukcja stresu i stanów zapalnych, przywrócenie równowagi we florze bakteryjnej oraz unikanie produktów zasobnych w histaminę.
Leczenie nadmiaru histaminy może obejmować również stosowanie leków przeciwhistaminowych. Niestety środki te często blokują tylko jeden z receptorów, na który oddziałuje histamina (h1), a jest ich cztery. Najlepszym lekarstwem na dolegliwości związane z nadmiarem histaminy jest redukcja stanu zapalnego i przywrócenie równowagi w jelitach.
Istotne znaczenie ma też stosowanie diety niskohistaminowej, która ogranicza spożycie produktów bogatych w histaminę. W ułożeniu takiej diety może ci pomóc dietetyk kliniczny. Tego typu dietę znajdziesz też w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Dowiedz się, czym jest histamina i dlaczego jej nadmiar tak uprzykrza życie.
Histamina to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm. Substancja ta odgrywa ważną rolę w różnych procesach fizjologicznych i patologicznych. Przede wszystkim pełni ona istotną funkcję jako neuroprzekaźnik w układzie nerwowym oraz wielu organach.
Histamina jest też ważnym czynnikiem w reakcjach alergicznych. Kiedy organizm napotyka alergen (np. pyłki, sierść zwierząt, pokarm), komórki układu odpornościowego uwalniają histaminę. To prowadzi do reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, kichanie, obrzęk, wysypki skórne i inne objawy.
Histamina może powodować też rozszerzenie naczyń krwionośnych, co zwiększa ich przepuszczalność. To może prowadzić do obrzęków i zaczerwienienia skóry oraz innych objawów zapalenia. Związek ten ma też zadanie w regulacji kwasowości żołądka – stymuluje komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego.
Histamina może również wpływać na różne aspekty odpowiedzi immunologicznej, zarówno jako czynnik prozapalny, jak i przeciwzapalny. Wpływa też na wiele procesów homeostatycznych w organizmach, takie jak regulacja temperatury ciała, ciśnienia krwi i inne.
Nadmiar histaminy
Zbyt duży poziom histaminy może prowadzić do reakcji alergicznych i dawać szereg uciążliwych objawów. Jedną z przyczyn takiej sytuacji jest niedobór enzymu DAO – diaminooksydazy. Jest on odpowiedzialny za rozkład histaminy w organizmie. Gdy enzym ten nie działa prawidłowo lub jest w niewystarczających ilościach, może dochodzić do gromadzenia się histaminy.
Objawy nadmiaru histaminy mogą obejmować:
- problemy skórne (swędzenie, pokrzywka, zaczerwienienie, wysypki, obrzęki, uczucie ciepła na skórze);
- problemy trawienne (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zgaga, nudności, wymioty);
- problemy oddechowe (kichanie, katar, duszność, świszczący oddech, obrzęk błony śluzowej nosa);
- bóle głowy i migreny;
- kłopoty ze snem;
- problemy sercowo-naczyniowe (niepokój, tachykardia skurcze naczyń krwionośnych, co może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi);
- problemy z układem nerwowym (zmęczenie, uczucie dezorientacji, drażliwość, zaburzenia koncentracji).
Nadmiar histaminy może występować także przy problemach z jelitami i w stanach zapalnych.
Histamina może się podnosić powyżej prawidłowego poziomu z kilku powodów mogących występować pojedynczo lub wspólnie (np. obniżona w organizmie produkcja enzymu DAO, który degraduje histaminę; dostarczanie do organizmu substancji obniżającej enzym DAO, czyli tzw. inhibitorów DAO; pobudzanie organizmu do produkcji własnej histaminy np. poprzez stany zapalne itd.).
Produkty z histaminą
Histaminę zawiera również wiele artykułów spożywczych. Niektórzy np. po zjedzeniu kiszonych warzyw mają zaczerwienioną miejscami twarz lub podpuchnięte oczy (histamina rozszerza naczynia i powoduje obrzęki).
Produkty bogate w histaminę to m.in.:
- przetwory mleczne,
- produkty dojrzewające,
- produkty fermentowane,
- kiszonki (same w sobie mają histaminę, dodatkowo pobudzają organizm do jej produkcji),
- większość ryb i owoce morza,
- kiełbasy, parówki, wędliny,
- orzechy włoskie i nerkowce,
- orzech kokosowy (z wyjątkiem tłuszczu kokosowego),
- alkohol (sam w sobie ma histaminę, dodatkowo obniża enzym DAO),
- kawa, herbata (same w sobie mają histaminę, dodatkowo pobudzają organizm do jej produkcji i obniżają poziom DAO),
- kakao,
- curry,
- pomidor, keczup, koncentrat pomidorowy.
Jak sobie z tym radzić?
Jest kilka sposobów radzenia sobie z nietolerancją histaminy i są one indywidualne u każdej osoby. Należą do nich: uzupełnienie niedoborów witaminy C, witaminy B6, miedzi, manganu, redukcja stresu i stanów zapalnych, przywrócenie równowagi we florze bakteryjnej oraz unikanie produktów zasobnych w histaminę.
Leczenie nadmiaru histaminy może obejmować również stosowanie leków przeciwhistaminowych. Niestety środki te często blokują tylko jeden z receptorów, na który oddziałuje histamina (h1), a jest ich cztery. Najlepszym lekarstwem na dolegliwości związane z nadmiarem histaminy jest redukcja stanu zapalnego i przywrócenie równowagi w jelitach.
Istotne znaczenie ma też stosowanie diety niskohistaminowej, która ogranicza spożycie produktów bogatych w histaminę. W ułożeniu takiej diety może ci pomóc dietetyk kliniczny. Tego typu dietę znajdziesz też w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego się boisz? Zamień to na odwagę!
Zwykle, gdy pytam ludzi o to, co ich powstrzymuje przed zmianą, padają odpowiedzi: pieniądze, niepewność, starość, przekonanie, że się nie uda. Niektórzy mówią, że pesymista to dobrze poinformowany optymista. Nie! Ten tekst na pewno wymyślili…
WIĘCEJ >Celiakia – podstępna choroba
Celiakia to choroba trzewna, nietolerancja glutenu, która powoduje zanik kosmków jelitowych. Jak ją diagnozować, jakie daje objawy, co jeść, czy można ją wyleczyć? Czy niemowlętom wprowadzać gluten?
WIĘCEJ >Ciesz się tym, co masz
W życiu są gorsze i lepsze chwile, są wzloty i upadki. Czasami, gdy się przewrócisz, to jeszcze ktoś cię podepcze. Nie zawsze przyjaciół poznaje się w biedzie, a wiele osób nie znosi czyjegoś sukcesu. Znienawidzą…
WIĘCEJ >Jak polubić się z dietą?
Słowo „dieta” jednych wprowadza w zakłopotanie, a dla innych jest powodem do dumy i do otwartego dzielenia się tym, jak się obecnie odżywiają. Dieta to nic innego jak kompozycja codziennego żywienia. Tak naprawdę każdego dnia…
WIĘCEJ >