
Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
- 6 jaj
- 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
- dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.
Uwagi:
Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.
Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.
Autor


Iwona Wierzbicka
Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
- 6 jaj
- 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
- dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.
Uwagi:
Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.
Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Aparat ortodontyczny – klucz do zdrowego i pięknego uśmiechu
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na założenie aparatu ortodontycznego, nie tylko ze względu na estetykę, ale także dla zdrowia. Krzywy zgryz może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak trudności w żuciu,…
WIĘCEJ >Co zrobić z cukinii? 8 pomysłów
Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa wakacyjnych dań! Nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, a nawet kiszenia. Wyczarujesz z niej np. leczo, placki, zapiekankę, zupę krem…
WIĘCEJ >Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał
O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks! Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne…
WIĘCEJ >Plastik. Dlaczego szkło jest od niego lepsze?
Plastik miał być kolejną olbrzymią rewolucją ułatwiającą nam wszystkim życie i poprawiającą mocno jego jakość. Los jednak lubi brutalnie weryfikować wielkie wynalazki. Tak samo było w przypadku plastiku, który po tym, jak zaczął być stosowany…
WIĘCEJ >