fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy zielone koktajle są zdrowe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Czy zielone koktajle są zdrowe?

zielone koktajle

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?

Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.

Zielone koktajle – co zawierają?

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.

Kiełki

Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Warzywa krzyżowe – problematyczne?

Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.

Zielone koktajle – działanie

Zielone koktajle:

  • mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
  • biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
  • wspomagają regenerację tkanek (siarka);
  • zasilają mitochondria (więcej energii);
  • dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
  • są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
  • mają właściwości przeciwzapalne;
  • obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
  • są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.

Azotany

Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).

Szczawiany

Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Najlepsze warzywa na zielone koktajle

Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:

  • brokuł,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • wasabi,
  • rzeżucha i inne kiełki,
  • młoda pokrzywa,
  • chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
  • awokado – jako sycący dodatek.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?

Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.

Zielone koktajle – co zawierają?

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.

Kiełki

Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Warzywa krzyżowe – problematyczne?

Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.

Zielone koktajle – działanie

Zielone koktajle:

  • mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
  • biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
  • wspomagają regenerację tkanek (siarka);
  • zasilają mitochondria (więcej energii);
  • dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
  • są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
  • mają właściwości przeciwzapalne;
  • obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
  • są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.

Azotany

Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).

Szczawiany

Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Najlepsze warzywa na zielone koktajle

Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:

  • brokuł,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • wasabi,
  • rzeżucha i inne kiełki,
  • młoda pokrzywa,
  • chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
  • awokado – jako sycący dodatek.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

EBM – co to znaczy?

Definicja EBM (ang. evidence based medicine) powstała w latach 80. Termin ten oznacza: skrupulatne, sprecyzowane i roz­sądne wykorzystanie aktualnych dowodów przy podejmowaniu decyzji dotyczących opieki nad konkretnym pacjentem. Jako pioniera medycyny opartej na faktach uważa…

WIĘCEJ >

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…

WIĘCEJ >

8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Źle dobrana dieta to dieta, która nie ma prawa działać na osobie, która ją stosuje. Może być tak, że ściągnęliśmy sobie dietę z internetu albo wzięliśmy ją od koleżanki, która powiedziała, że to fantastyczna dieta,

WIĘCEJ >

Moje śniadanie – co i o której godzinie jem?

Głównymi składnikami moich śniadań są: jaja, mięso, frankfurterki oraz parówki. Tak, czasami mam dość takich posiłków, ale… moje poranki są dość intensywne, a poza tym wolę sobie pobiegać, poleżeć albo nic nie robić zamiast gotować,…

WIĘCEJ >