fbpx
logo
Szukaj
open close

Homocysteina – cichy zabójca

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Homocysteina

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, zwłaszcza jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja starcza, mgła mózgowa, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest około cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Aminokwas ten może przyczyniać się do wystąpienia opóźnienia rozwoju umysłowego u dzieci, a także osteoporozy i problemów z oczami (jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcie lub podwichnięcie soczewki).

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z takimi chorobami, jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo, co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia (hhcy)

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i od czterech do ośmiu godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną.
  • Podczas wykonywania badań należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego (czasami, to kwestia indywidualna),
  • zielone koktajle,
  • suplementacja dobrana indywidualnie.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, zwłaszcza jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja starcza, mgła mózgowa, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest około cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Aminokwas ten może przyczyniać się do wystąpienia opóźnienia rozwoju umysłowego u dzieci, a także osteoporozy i problemów z oczami (jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcie lub podwichnięcie soczewki).

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z takimi chorobami, jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo, co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia (hhcy)

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i od czterech do ośmiu godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną.
  • Podczas wykonywania badań należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego (czasami, to kwestia indywidualna),
  • zielone koktajle,
  • suplementacja dobrana indywidualnie.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
29 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

mięso, mrożenie

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź! Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego…

WIĘCEJ >

Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych

Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!

WIĘCEJ >

Jak skutecznie schudnąć bez liczenia kalorii? 8 prostych zasad

Liczysz kalorie, starasz się zdrowo odżywiać, ćwiczysz kilka razy w tygodniu, a waga ani drgnie? Sprawdź, jak skutecznie schudnąć dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad. 1. Śpij 8 godzin dziennie Badania pokazują, że osoby śpiące mniej…

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny…

WIĘCEJ >