Czy liczenie kalorii ma sens? Czy w naturze zwierzęta liczą kalorie? Wiem, że dziwne pytanie, ale właśnie od tego należy wyjść, czy człowiek zbyt daleko odszedł od natury. Przeglądając badania naukowe okazuje się, że na przestrzeli lat zmieniła się ilość kalorii w poszczególnych produktach, inaczej oblicza się kalorie błonnika, wiemy też że zdecydowanie zmniejszyła się zawartość witamin i minerałów, co sprawia, ze przy tej samej ilości kalorii organizm dostaje mniej składników odżywczych. Badacze podważają sens kalorii, twierdzą, że jest to błędne postrzeganie tematu otyłości, przeliczanie go jedynie na cyfry i otwarta furtka dla producentów śmieciowej żywności, czy dodawania cukru. Jak wiadomo wszystko się zmieści w bilansie energetycznym. Wiemy jednak, że oddziaływaniu pokarmu na gospodarkę hormonalną, uczucie sytości, głód, jelita, jak również chęć do bycia w ruchu nie zależy od kalorii lecz od składu produktu, a przede wszystkim jego makroskładników. Organizm zupełnie inaczej zareaguje na tę samą ilość kalorii z oliwy, a np. z kaszy. W tym drugim przypadku efekt chęci zjedzenia kolejnej porcji będzie silniejszy.
Jest to moduł 8 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to jest kaloria i dlaczego kaloria kalorii nie jest równa
- Że nie kaloria jest ważna lecz rodzaj spożywanego pożywienia
- Jak obliczyć PPM – podstawową przemianę materii (wzory)
- Co to jest całkowita przemiana materii- współczynnik aktywności fizycznej
- Dlaczego jest problem z obliczeniem podstawowej przemiany materii
- Dlaczego jest problem z określeniem całkowitego zapotrzebowania energetycznego
- Dlaczego liczenie kalorii nie sprawdza się
- Jak zmieniała się kaloryczność tych samych produktów na przestrzeni lat
- Jak traktowany jest błonnik w tabelach kalorii
- Jakie jest swoiste oddziaływanie pokarmów na organizm
- Jak poszczególne rodzaje kalorii oddziałują na grelinę, leptynę, glukagon i insulinę (w świetle badań naukowych)
- Jak myślenie o jedzeniu oddziałuje na organizm
- Jak się ma teoria kalorii do gospodarki hormonalnej
- Co to jest gęstość odżywcza i biologiczna dostępność składników odżywczych
- Co to jest współczynnik aktywności fizycznej
- Jak określić aktywność fizyczną bez współczynnika aktywności
- Co ma białko, węglowodany i tłuszcz do przemiany materii
- Czy liczenie kalorii ma sens
- Sposób określania otyłości
- Skąd się bierze otyłość
- Cel diety ubogoenergetycznej
- Jakie produkty są zalecane i niezalecane w diecie ubogoenergetycznej
- Jak zaplanować dietę ubogoenergetycznie
- Konsekwencje diet ubogoenergetycznych dla organizmu (w świetle badań)
- Liczenie kalorii w świetle badań naukowych
- Spożycie kalorii, a pora dnia – czy to ma znaczenie
Prezentacja do tego modułu ma 121 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 8: Teoria kalorii - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 3:51:01
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 3:51:01
Trudność: Trudny
Czy liczenie kalorii ma sens? Czy w naturze zwierzęta liczą kalorie? Wiem, że dziwne pytanie, ale właśnie od tego należy wyjść, czy człowiek zbyt daleko odszedł od natury. Przeglądając badania naukowe okazuje się, że na przestrzeli lat zmieniła się ilość kalorii w poszczególnych produktach, inaczej oblicza się kalorie błonnika, wiemy też że zdecydowanie zmniejszyła się zawartość witamin i minerałów, co sprawia, ze przy tej samej ilości kalorii organizm dostaje mniej składników odżywczych. Badacze podważają sens kalorii, twierdzą, że jest to błędne postrzeganie tematu otyłości, przeliczanie go jedynie na cyfry i otwarta furtka dla producentów śmieciowej żywności, czy dodawania cukru. Jak wiadomo wszystko się zmieści w bilansie energetycznym. Wiemy jednak, że oddziaływaniu pokarmu na gospodarkę hormonalną, uczucie sytości, głód, jelita, jak również chęć do bycia w ruchu nie zależy od kalorii lecz od składu produktu, a przede wszystkim jego makroskładników. Organizm zupełnie inaczej zareaguje na tę samą ilość kalorii z oliwy, a np. z kaszy. W tym drugim przypadku efekt chęci zjedzenia kolejnej porcji będzie silniejszy.
Jest to moduł 8 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to jest kaloria i dlaczego kaloria kalorii nie jest równa
- Że nie kaloria jest ważna lecz rodzaj spożywanego pożywienia
- Jak obliczyć PPM – podstawową przemianę materii (wzory)
- Co to jest całkowita przemiana materii- współczynnik aktywności fizycznej
- Dlaczego jest problem z obliczeniem podstawowej przemiany materii
- Dlaczego jest problem z określeniem całkowitego zapotrzebowania energetycznego
- Dlaczego liczenie kalorii nie sprawdza się
- Jak zmieniała się kaloryczność tych samych produktów na przestrzeni lat
- Jak traktowany jest błonnik w tabelach kalorii
- Jakie jest swoiste oddziaływanie pokarmów na organizm
- Jak poszczególne rodzaje kalorii oddziałują na grelinę, leptynę, glukagon i insulinę (w świetle badań naukowych)
- Jak myślenie o jedzeniu oddziałuje na organizm
- Jak się ma teoria kalorii do gospodarki hormonalnej
- Co to jest gęstość odżywcza i biologiczna dostępność składników odżywczych
- Co to jest współczynnik aktywności fizycznej
- Jak określić aktywność fizyczną bez współczynnika aktywności
- Co ma białko, węglowodany i tłuszcz do przemiany materii
- Czy liczenie kalorii ma sens
- Sposób określania otyłości
- Skąd się bierze otyłość
- Cel diety ubogoenergetycznej
- Jakie produkty są zalecane i niezalecane w diecie ubogoenergetycznej
- Jak zaplanować dietę ubogoenergetycznie
- Konsekwencje diet ubogoenergetycznych dla organizmu (w świetle badań)
- Liczenie kalorii w świetle badań naukowych
- Spożycie kalorii, a pora dnia – czy to ma znaczenie
Prezentacja do tego modułu ma 121 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 8: Teoria kalorii - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Rola stylu życia – KDK 9/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Pory karmienia – jak często i o której jeść – KDK 7/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Prowadzenie gabinetu dietetycznego – KDK 29/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >