fbpx
logo
Szukaj
open close

Teoria kalorii – KDK 8/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Czy liczenie kalorii ma sens? Czy w naturze zwierzęta liczą kalorie? Wiem, że dziwne pytanie, ale właśnie od tego należy wyjść, czy człowiek zbyt daleko odszedł od natury. Przeglądając badania naukowe okazuje się, że na przestrzeli lat zmieniła się liczba kalorii w poszczególnych produktach, inaczej oblicza się kalorie błonnika, wiemy też, że zdecydowanie zmniejszyła się zawartość witamin i minerałów, co sprawia, ze przy tej samej liczbie kalorii organizm dostaje mniej składników odżywczych. Badacze podważają sens kalorii, twierdzą, że jest to błędne postrzeganie tematu otyłości, przeliczanie go jedynie na cyfry i otwarta furtka dla producentów śmieciowej żywności czy dodawania cukru. Jak wiadomo, wszystko się zmieści w bilansie energetycznym. Wiemy jednak, że oddziaływanie pokarmu na gospodarkę hormonalną, uczucie sytości, głód, jelita, jak również chęć do bycia w ruchu nie zależy od kalorii, lecz od składu produktu, a przede wszystkim jego makroskładników. Organizm zupełnie inaczej zareaguje na tę samą liczbę kalorii z oliwy, a np. z kaszy. W tym drugim przypadku efekt chęci zjedzenia kolejnej porcji będzie silniejszy.

Jest to moduł 8. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to jest kaloria i dlaczego kaloria kalorii nie jest równa;
  • że nie kaloria jest ważna, lecz rodzaj spożywanego pożywienia;
  • jak obliczyć PPM – podstawową przemianę materii (wzory);
  • co to jest całkowita przemiana materii – współczynnik aktywności fizycznej;
  • dlaczego jest problem z obliczeniem podstawowej przemiany materii;
  • dlaczego jest problem z określeniem całkowitego zapotrzebowania energetycznego;
  • dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza;
  • jak zmieniała się kaloryczność tych samych produktów na przestrzeni lat;
  • jak traktowany jest błonnik w tabelach kalorii;
  • jakie jest swoiste oddziaływanie pokarmów na organizm;
  • jak poszczególne rodzaje kalorii oddziałują na grelinę, leptynę, glukagon i insulinę (w świetle badań naukowych);
  • jak myślenie o jedzeniu oddziałuje na organizm;
  • jak się ma teoria kalorii do gospodarki hormonalnej;
  • co to jest gęstość odżywcza i biologiczna dostępność składników odżywczych;
  • co to jest współczynnik aktywności fizycznej;
  • jak określić aktywność fizyczną bez współczynnika aktywności;
  • co mają białko, węglowodany i tłuszcz do przemiany materii;
  • czy liczenie kalorii ma sens;
  • w jaki sposób określa się otyłość;
  • skąd się bierze otyłość;
  • jaki jest cel diety ubogoenergetycznej;
  • jakie produkty są zalecane i niezalecane w diecie ubogoenergetycznej;
  • jak zaplanować dietę ubogoenergetyczną;
  • jakie są konsekwencje diet ubogoenergetycznych dla organizmu (w świetle badań);
  • jak wygląda liczenie kalorii w świetle badań naukowych;
  • spożycie kalorii a pora dnia – czy to ma znaczenie.

Prezentacja do tego modułu ma 121 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 8: Teoria kalorii - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 3:51:01
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 3:51:01
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Czy liczenie kalorii ma sens? Czy w naturze zwierzęta liczą kalorie? Wiem, że dziwne pytanie, ale właśnie od tego należy wyjść, czy człowiek zbyt daleko odszedł od natury. Przeglądając badania naukowe okazuje się, że na przestrzeli lat zmieniła się liczba kalorii w poszczególnych produktach, inaczej oblicza się kalorie błonnika, wiemy też, że zdecydowanie zmniejszyła się zawartość witamin i minerałów, co sprawia, ze przy tej samej liczbie kalorii organizm dostaje mniej składników odżywczych. Badacze podważają sens kalorii, twierdzą, że jest to błędne postrzeganie tematu otyłości, przeliczanie go jedynie na cyfry i otwarta furtka dla producentów śmieciowej żywności czy dodawania cukru. Jak wiadomo, wszystko się zmieści w bilansie energetycznym. Wiemy jednak, że oddziaływanie pokarmu na gospodarkę hormonalną, uczucie sytości, głód, jelita, jak również chęć do bycia w ruchu nie zależy od kalorii, lecz od składu produktu, a przede wszystkim jego makroskładników. Organizm zupełnie inaczej zareaguje na tę samą liczbę kalorii z oliwy, a np. z kaszy. W tym drugim przypadku efekt chęci zjedzenia kolejnej porcji będzie silniejszy.

Jest to moduł 8. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to jest kaloria i dlaczego kaloria kalorii nie jest równa;
  • że nie kaloria jest ważna, lecz rodzaj spożywanego pożywienia;
  • jak obliczyć PPM – podstawową przemianę materii (wzory);
  • co to jest całkowita przemiana materii – współczynnik aktywności fizycznej;
  • dlaczego jest problem z obliczeniem podstawowej przemiany materii;
  • dlaczego jest problem z określeniem całkowitego zapotrzebowania energetycznego;
  • dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza;
  • jak zmieniała się kaloryczność tych samych produktów na przestrzeni lat;
  • jak traktowany jest błonnik w tabelach kalorii;
  • jakie jest swoiste oddziaływanie pokarmów na organizm;
  • jak poszczególne rodzaje kalorii oddziałują na grelinę, leptynę, glukagon i insulinę (w świetle badań naukowych);
  • jak myślenie o jedzeniu oddziałuje na organizm;
  • jak się ma teoria kalorii do gospodarki hormonalnej;
  • co to jest gęstość odżywcza i biologiczna dostępność składników odżywczych;
  • co to jest współczynnik aktywności fizycznej;
  • jak określić aktywność fizyczną bez współczynnika aktywności;
  • co mają białko, węglowodany i tłuszcz do przemiany materii;
  • czy liczenie kalorii ma sens;
  • w jaki sposób określa się otyłość;
  • skąd się bierze otyłość;
  • jaki jest cel diety ubogoenergetycznej;
  • jakie produkty są zalecane i niezalecane w diecie ubogoenergetycznej;
  • jak zaplanować dietę ubogoenergetyczną;
  • jakie są konsekwencje diet ubogoenergetycznych dla organizmu (w świetle badań);
  • jak wygląda liczenie kalorii w świetle badań naukowych;
  • spożycie kalorii a pora dnia – czy to ma znaczenie.

Prezentacja do tego modułu ma 121 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 8: Teoria kalorii - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

dietoterapia

Dietoterapia – KDK 27/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
mitochondria

Mitochondria – KDK 14/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
prowadzenie gabinetu

Prowadzenie gabinetu dietetycznego – KDK 29/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
alergie wziewne

Alergie wziewne i reakcje krzyżowe – KDK 17/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >