fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

awokado, olej z awokado

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać.

Bez wątpienia awokado to produkt o dużej gęstości odżywczej. Składa się z pestki, miąższu, a także ze skórki, która pełni funkcję ochronną. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To niezwykle cenna informacja, ponieważ dzięki obecności tych lipidów zwiększa się wchłanialność większości składników odżywczych, takich jak witamin lub składników mineralnych.

Ponadto awokado obfituje w substancje antyoksydacyjne (przeciwutleniające), m.in.: w witaminę A, E i C, składniki mineralne – miedź, selen oraz cynk, a także w luteinę i zeaksantynę. Dzięki zawartości tych związków można śmiało stwierdzić, że jedzenie awokado przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei prowadzą do powstawania nowotworów, rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również do procesu starzenia się organizmu. Ponadto awokado bogate jest w witaminę K, witaminy z grupy B (w tym: witaminę B1, B2, B3, B5), kwas foliowy, a także w potas.

Pestka awokado

Pestkę awokado zwykle wyrzucamy do kosza na śmieci. Mało kto wie, że to właśnie ona stanowi źródło silnego antyoksydantu, jakim jest glutation, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Zatem najrozsądniej jest ją wysuszyć, a następnie można ją zetrzeć na tarce do jarzyn i dodawać do rozmaitych potraw. Tym samym zwiększymy ilość błonnika pokarmowego w diecie.

Olej z awokado

Olej z awokado może być niemałą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek. To ze względu na podobną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępny jest olej z awokado tłoczony na ciepło oraz na zimno. Należy sięgać po olej tłoczony na zimno, nierafinowany, w ciemnej butelce. Dodajemy go na surowo, np. do sałatek. Przechowujemy w szczelnym i zaciemnionym miejscu (nie musi być przechowywany w lodówce).

Z czym najlepiej łączyć awokado?

Awokado powinno się łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Dzięki temu organizm lepiej przyswaja wiele składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz popularnej pasty guacamole awokado świetnie sprawdza się jako element sałatki (zarówno owocowej, jak i warzywnej), składnik koktajlów, pasty kanapkowej, a także w postaci słodkiego, czekoladowego kremu, np. w połączeniu z bananem i z kakao.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie (to najlepszy dowód na to, że znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe) – ma tendencję do brązowienia. Aby zminimalizować stopień tego procesu, należy zawsze skropić go sokiem z cytryny lub z limonki.

Czy można je jeść codziennie?

Awokado obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie przyczyniają się do pojawienia się problemów zdrowotnych z gospodarką lipidową. Wręcz przeciwnie – tego typu lipidy mogą poprawić stan naszego lipidogramu.

Nie istnieją dowody naukowe potwierdzające, że awokado nie mogłoby stanowić codziennego składnika naszego jadłospisu. Jednak warto pamiętać o tym, że najwięcej korzyści zdrowotnych przyniesie nam zbilansowana dieta, opierająca się na wielu produktach spożywczych.

Największy minus awokado? Często jego wysoka cena. Zatem polujcie na promocyjne ceny w marketach!

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać.

Bez wątpienia awokado to produkt o dużej gęstości odżywczej. Składa się z pestki, miąższu, a także ze skórki, która pełni funkcję ochronną. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To niezwykle cenna informacja, ponieważ dzięki obecności tych lipidów zwiększa się wchłanialność większości składników odżywczych, takich jak witamin lub składników mineralnych.

Ponadto awokado obfituje w substancje antyoksydacyjne (przeciwutleniające), m.in.: w witaminę A, E i C, składniki mineralne – miedź, selen oraz cynk, a także w luteinę i zeaksantynę. Dzięki zawartości tych związków można śmiało stwierdzić, że jedzenie awokado przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei prowadzą do powstawania nowotworów, rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również do procesu starzenia się organizmu. Ponadto awokado bogate jest w witaminę K, witaminy z grupy B (w tym: witaminę B1, B2, B3, B5), kwas foliowy, a także w potas.

Pestka awokado

Pestkę awokado zwykle wyrzucamy do kosza na śmieci. Mało kto wie, że to właśnie ona stanowi źródło silnego antyoksydantu, jakim jest glutation, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Zatem najrozsądniej jest ją wysuszyć, a następnie można ją zetrzeć na tarce do jarzyn i dodawać do rozmaitych potraw. Tym samym zwiększymy ilość błonnika pokarmowego w diecie.

Olej z awokado

Olej z awokado może być niemałą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek. To ze względu na podobną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępny jest olej z awokado tłoczony na ciepło oraz na zimno. Należy sięgać po olej tłoczony na zimno, nierafinowany, w ciemnej butelce. Dodajemy go na surowo, np. do sałatek. Przechowujemy w szczelnym i zaciemnionym miejscu (nie musi być przechowywany w lodówce).

Z czym najlepiej łączyć awokado?

Awokado powinno się łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Dzięki temu organizm lepiej przyswaja wiele składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz popularnej pasty guacamole awokado świetnie sprawdza się jako element sałatki (zarówno owocowej, jak i warzywnej), składnik koktajlów, pasty kanapkowej, a także w postaci słodkiego, czekoladowego kremu, np. w połączeniu z bananem i z kakao.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie (to najlepszy dowód na to, że znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe) – ma tendencję do brązowienia. Aby zminimalizować stopień tego procesu, należy zawsze skropić go sokiem z cytryny lub z limonki.

Czy można je jeść codziennie?

Awokado obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie przyczyniają się do pojawienia się problemów zdrowotnych z gospodarką lipidową. Wręcz przeciwnie – tego typu lipidy mogą poprawić stan naszego lipidogramu.

Nie istnieją dowody naukowe potwierdzające, że awokado nie mogłoby stanowić codziennego składnika naszego jadłospisu. Jednak warto pamiętać o tym, że najwięcej korzyści zdrowotnych przyniesie nam zbilansowana dieta, opierająca się na wielu produktach spożywczych.

Największy minus awokado? Często jego wysoka cena. Zatem polujcie na promocyjne ceny w marketach!

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
2 grudnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

hipoglikemia

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej….

WIĘCEJ >
gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to…

WIĘCEJ >
styl życia a odporność

Styl życia a odporność – 3 ważne elementy

To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki wpływ…

WIĘCEJ >
Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego…

WIĘCEJ >