fbpx
logo
Szukaj
open close

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

awokado, olej z awokado

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać.

Bez wątpienia awokado to produkt o dużej gęstości odżywczej. Składa się z pestki, miąższu, a także ze skórki, która pełni funkcję ochronną. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To niezwykle cenna informacja, ponieważ dzięki obecności tych lipidów zwiększa się wchłanialność większości składników odżywczych, takich jak witamin lub składników mineralnych.

Ponadto awokado obfituje w substancje antyoksydacyjne (przeciwutleniające), m.in.: w witaminę A, E i C, składniki mineralne – miedź, selen oraz cynk, a także w luteinę i zeaksantynę. Dzięki zawartości tych związków można śmiało stwierdzić, że jedzenie awokado przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei prowadzą do powstawania nowotworów, rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również do procesu starzenia się organizmu. Ponadto awokado bogate jest w witaminę K, witaminy z grupy B (w tym: witaminę B1, B2, B3, B5), kwas foliowy, a także w potas.

Pestka awokado

Pestkę awokado zwykle wyrzucamy do kosza na śmieci. Mało kto wie, że to właśnie ona stanowi źródło silnego antyoksydantu, jakim jest glutation, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Zatem najrozsądniej jest ją wysuszyć, a następnie można ją zetrzeć na tarce do jarzyn i dodawać do rozmaitych potraw. Tym samym zwiększymy ilość błonnika pokarmowego w diecie.

Olej z awokado

Olej z awokado może być niemałą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek. To ze względu na podobną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępny jest olej z awokado tłoczony na ciepło oraz na zimno. Należy sięgać po olej tłoczony na zimno, nierafinowany, w ciemnej butelce. Dodajemy go na surowo, np. do sałatek. Przechowujemy w szczelnym i zaciemnionym miejscu (nie musi być przechowywany w lodówce).

Z czym najlepiej łączyć awokado?

Awokado powinno się łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Dzięki temu organizm lepiej przyswaja wiele składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz popularnej pasty guacamole awokado świetnie sprawdza się jako element sałatki (zarówno owocowej, jak i warzywnej), składnik koktajlów, pasty kanapkowej, a także w postaci słodkiego, czekoladowego kremu, np. w połączeniu z bananem i z kakao.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie (to najlepszy dowód na to, że znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe) – ma tendencję do brązowienia. Aby zminimalizować stopień tego procesu, należy zawsze skropić go sokiem z cytryny lub z limonki.

Czy można je jeść codziennie?

Awokado obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie przyczyniają się do pojawienia się problemów zdrowotnych z gospodarką lipidową. Wręcz przeciwnie – tego typu lipidy mogą poprawić stan naszego lipidogramu.

Nie istnieją dowody naukowe potwierdzające, że awokado nie mogłoby stanowić codziennego składnika naszego jadłospisu. Jednak warto pamiętać o tym, że najwięcej korzyści zdrowotnych przyniesie nam zbilansowana dieta, opierająca się na wielu produktach spożywczych.

Największy minus awokado? Często jego wysoka cena. Zatem polujcie na promocyjne ceny w marketach!

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać.

Bez wątpienia awokado to produkt o dużej gęstości odżywczej. Składa się z pestki, miąższu, a także ze skórki, która pełni funkcję ochronną. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To niezwykle cenna informacja, ponieważ dzięki obecności tych lipidów zwiększa się wchłanialność większości składników odżywczych, takich jak witamin lub składników mineralnych.

Ponadto awokado obfituje w substancje antyoksydacyjne (przeciwutleniające), m.in.: w witaminę A, E i C, składniki mineralne – miedź, selen oraz cynk, a także w luteinę i zeaksantynę. Dzięki zawartości tych związków można śmiało stwierdzić, że jedzenie awokado przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei prowadzą do powstawania nowotworów, rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również do procesu starzenia się organizmu. Ponadto awokado bogate jest w witaminę K, witaminy z grupy B (w tym: witaminę B1, B2, B3, B5), kwas foliowy, a także w potas.

Pestka awokado

Pestkę awokado zwykle wyrzucamy do kosza na śmieci. Mało kto wie, że to właśnie ona stanowi źródło silnego antyoksydantu, jakim jest glutation, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Zatem najrozsądniej jest ją wysuszyć, a następnie można ją zetrzeć na tarce do jarzyn i dodawać do rozmaitych potraw. Tym samym zwiększymy ilość błonnika pokarmowego w diecie.

Olej z awokado

Olej z awokado może być niemałą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek. To ze względu na podobną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępny jest olej z awokado tłoczony na ciepło oraz na zimno. Należy sięgać po olej tłoczony na zimno, nierafinowany, w ciemnej butelce. Dodajemy go na surowo, np. do sałatek. Przechowujemy w szczelnym i zaciemnionym miejscu (nie musi być przechowywany w lodówce).

Z czym najlepiej łączyć awokado?

Awokado powinno się łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Dzięki temu organizm lepiej przyswaja wiele składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz popularnej pasty guacamole awokado świetnie sprawdza się jako element sałatki (zarówno owocowej, jak i warzywnej), składnik koktajlów, pasty kanapkowej, a także w postaci słodkiego, czekoladowego kremu, np. w połączeniu z bananem i z kakao.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie (to najlepszy dowód na to, że znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe) – ma tendencję do brązowienia. Aby zminimalizować stopień tego procesu, należy zawsze skropić go sokiem z cytryny lub z limonki.

Czy można je jeść codziennie?

Awokado obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie przyczyniają się do pojawienia się problemów zdrowotnych z gospodarką lipidową. Wręcz przeciwnie – tego typu lipidy mogą poprawić stan naszego lipidogramu.

Nie istnieją dowody naukowe potwierdzające, że awokado nie mogłoby stanowić codziennego składnika naszego jadłospisu. Jednak warto pamiętać o tym, że najwięcej korzyści zdrowotnych przyniesie nam zbilansowana dieta, opierająca się na wielu produktach spożywczych.

Największy minus awokado? Często jego wysoka cena. Zatem polujcie na promocyjne ceny w marketach!

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
2 grudnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

nasiona, pestki, słonecznik

Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać

Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Nasiona i…

WIĘCEJ >
jak kupować mięso, mięso

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest to ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione paszami GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do…

WIĘCEJ >
Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego…

WIĘCEJ >
stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami a utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny to sytuacja, w której w naszym organizmie brakuje…

WIĘCEJ >