fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbec47050-f698-45d0-b054-abfa36d4c3c6-1

Sałatka z awokado

Przygotowanie

  • Myjemy wszystkie warzywa
  • Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę
  • Sałatę drzemy na kawałki
  • Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę
  • Szatkujemy szczypiorek
  • Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze, inne sałatki z wykorzystaniem awokado.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 awokado (140 g)
  • 3–4 liście sałaty masłowej (lub rzymskiej/lodowej/kapusty pekińskiej – 100 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 pęczek szczypiorku (20 g)
  • 2 łyżki kiełków lucerny/brokułu/jarmużu (16 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • Sok z cytryny/limonki (80 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >