Sałatka z awokado
Sałatka z awokado
Przygotowanie
- Myjemy wszystkie warzywa
- Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę
- Sałatę drzemy na kawałki
- Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę
- Szatkujemy szczypiorek
- Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze, inne sałatki z wykorzystaniem awokado.
Autor
Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 1 awokado (140 g)
- 3–4 liście sałaty masłowej (lub rzymskiej/lodowej/kapusty pekińskiej – 100 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 1 pęczek szczypiorku (20 g)
- 2 łyżki kiełków lucerny/brokułu/jarmużu (16 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- Sok z cytryny/limonki (80 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Podobne tematy
Kokosowy dorsz
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >