fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ze szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18f5ef53-7ab5-4366-bf1e-fbce2e97d2ef-1

Sałatka ze szparagami

Przygotowanie

  • Myjemy wszystkie składniki
  • Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki
  • Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę
  • Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Szparagi można też zjeść na surowo, lecz znacznie lepiej smakują po niewielkiej obróbce termicznej.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 250 g zielonych szaragów podgotowanych lub parowanych
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 1 ogórek zielony (90 g)
  • 1 garść dowolnych kiełki (15 g)
  • 1 czerwona cebulka (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Sok z cytryny/limonki (80 g)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >