Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami
Przygotowanie
- Myjemy wszystkie składniki
- Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki
- Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę
- Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Szparagi można też zjeść na surowo, lecz znacznie lepiej smakują po niewielkiej obróbce termicznej.
Autor
Lista składników
- 250 g zielonych szaragów podgotowanych lub parowanych
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
- 4 rzodkiewki (60 g)
- 1 ogórek zielony (90 g)
- 1 garść dowolnych kiełki (15 g)
- 1 czerwona cebulka (100 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Sok z cytryny/limonki (80 g)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki trzy sery
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >