Mus czekoladowy z awokado
Mus czekoladowy z awokado
Przygotowanie
- Obieramy i kroimy awokado oraz banana
- Wrzucamy do miski
- Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki
- Wszystko blendujemy na gładki krem
Rady dietetyka
Osoby z nietolerancjami lub na będące na protokole autoimmunologicznym (AIP) mogą pominąć orzechy i kakao, a w zamian dodać więcej karobu i daktyli, by uzyskać intensywniejszy czekoladowo-karmelowy smak.
Uwagi
Wypróbuj nasze, inne propozycje musu, który może posłużyć jak deser.
Autor
Lista składników
- 1 dojrzały banan (120 g)
- ½ dojrzałego (miękkiego) awokado (70 g)
- 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
- 3 świeże daktyle bez pestek – 15 g (jeśli suszone – warto je namaczać przez przynajmniej 30 minut)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu (4 g)
- 1 łyżka karobu lub kakao (10 g)
- Opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych orzechów lub pestek (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette
Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…
WIĘCEJ >Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi
Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Placki bananowe z owocami
Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…
WIĘCEJ >Zasmażana fasolka
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.
WIĘCEJ >