fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mus czekoladowy z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a9fd9ed-1af8-4cc7-be21-60599c68856c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mus czekoladowy z awokado

Przygotowanie

  • Obieramy i kroimy awokado oraz banana
  • Wrzucamy do miski
  • Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki
  • Wszystko blendujemy na gładki krem

Rady dietetyka

Osoby z nietolerancjami lub na będące na protokole autoimmunologicznym (AIP) mogą pominąć orzechy i kakao, a w zamian dodać więcej karobu i daktyli, by uzyskać intensywniejszy czekoladowo-karmelowy smak.

Uwagi

Wypróbuj nasze, inne propozycje musu, który może posłużyć jak deser.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • ½ dojrzałego (miękkiego) awokado (70 g)
  • 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
  • 3 świeże daktyle bez pestek – 15 g (jeśli suszone – warto je namaczać przez przynajmniej 30 minut)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka karobu lub kakao (10 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych orzechów lub pestek (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >