fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mus czekoladowy z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a9fd9ed-1af8-4cc7-be21-60599c68856c-1

Mus czekoladowy z awokado

Przygotowanie

  • Obieramy i kroimy awokado oraz banana
  • Wrzucamy do miski
  • Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki
  • Wszystko blendujemy na gładki krem

Rady dietetyka

Osoby z nietolerancjami lub na będące na protokole autoimmunologicznym (AIP) mogą pominąć orzechy i kakao, a w zamian dodać więcej karobu i daktyli, by uzyskać intensywniejszy czekoladowo-karmelowy smak.

Uwagi

Wypróbuj nasze, inne propozycje musu, który może posłużyć jak deser.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • ½ dojrzałego (miękkiego) awokado (70 g)
  • 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
  • 3 świeże daktyle bez pestek – 15 g (jeśli suszone – warto je namaczać przez przynajmniej 30 minut)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka karobu lub kakao (10 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych orzechów lub pestek (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >