fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mus czekoladowy z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a9fd9ed-1af8-4cc7-be21-60599c68856c-1

Mus czekoladowy z awokado

Przygotowanie

  • Obieramy i kroimy awokado oraz banana
  • Wrzucamy do miski
  • Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki
  • Wszystko blendujemy na gładki krem

Rady dietetyka

Osoby z nietolerancjami lub na będące na protokole autoimmunologicznym (AIP) mogą pominąć orzechy i kakao, a w zamian dodać więcej karobu i daktyli, by uzyskać intensywniejszy czekoladowo-karmelowy smak.

Uwagi

Wypróbuj nasze, inne propozycje musu, który może posłużyć jak deser.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • ½ dojrzałego (miękkiego) awokado (70 g)
  • 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
  • 3 świeże daktyle bez pestek – 15 g (jeśli suszone – warto je namaczać przez przynajmniej 30 minut)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka karobu lub kakao (10 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych orzechów lub pestek (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >