fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić makaron z cukinii?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak zrobić makaron z cukinii?

jak-zrobic-makaron-z-cukinii-1.jpg

Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić.

Spiromat

Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Dobrym rozwiązaniem są makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. To urządzenie to spiromat, inaczej – tarka spiralna. Spiromat z jednej strony ma specjalne ostrze do szatkowania (np. kapusty), a z drugiej – rząd pionowych małych ostrzy, które kroją warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, dzięki czemu w prosty sposób uzyskamy makaron spaghetti.

Z jakich warzyw można zrobić makaron?

W tym przypadku nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Użyty materiał nie może być suchy, zwiotczały, złej jakości, ponieważ tarka nie da rady go pociąć. Tak samo nie można użyć roślin, które mają dużo wody i miękki miąższ (jak np. pomidory), lub które są puste w środku (np. papryka). A więc jakie wybrać?

Warzywa muszą być:

  • jędrne,
  • twarde,
  • soczyste,
  • zdrowe,
  • ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.).

Makaron można robić z takich warzyw, jak:

  • cukinia,
  • kalarepa,
  • seler,
  • biała rzodkiew,
  • czarna rzepa,
  • brukiew,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • pasternak.

Mamy makaron – i co dalej?

Tak przygotowany makaron nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia czy kalarepa, to wystarczy go tylko podgrzać. Bierzemy gotowe danie lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. Jeżeli mamy świeżo zagotowaną potrawę, to wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Makaron będzie lekko twardawy, jak prawdziwy.

Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo! Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do dania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy warzywa w sosie.

A jeśli nie mam tarki?

Makaron warzywny można przygotować nie tylko za pomocą spiromatu. Sprawdzą się również różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tzw. temperówki do warzyw. Jednak makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy przygotowywaniu większej ilości najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, temperówki i tarki są też dosyć niewygodne. Spiromat szybko sobie z tym poradzi.

Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak zrobić makaron z cukinii.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić.

Spiromat

Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Dobrym rozwiązaniem są makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. To urządzenie to spiromat, inaczej – tarka spiralna. Spiromat z jednej strony ma specjalne ostrze do szatkowania (np. kapusty), a z drugiej – rząd pionowych małych ostrzy, które kroją warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, dzięki czemu w prosty sposób uzyskamy makaron spaghetti.

Z jakich warzyw można zrobić makaron?

W tym przypadku nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Użyty materiał nie może być suchy, zwiotczały, złej jakości, ponieważ tarka nie da rady go pociąć. Tak samo nie można użyć roślin, które mają dużo wody i miękki miąższ (jak np. pomidory), lub które są puste w środku (np. papryka). A więc jakie wybrać?

Warzywa muszą być:

  • jędrne,
  • twarde,
  • soczyste,
  • zdrowe,
  • ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.).

Makaron można robić z takich warzyw, jak:

  • cukinia,
  • kalarepa,
  • seler,
  • biała rzodkiew,
  • czarna rzepa,
  • brukiew,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • pasternak.

Mamy makaron – i co dalej?

Tak przygotowany makaron nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia czy kalarepa, to wystarczy go tylko podgrzać. Bierzemy gotowe danie lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. Jeżeli mamy świeżo zagotowaną potrawę, to wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Makaron będzie lekko twardawy, jak prawdziwy.

Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo! Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do dania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy warzywa w sosie.

A jeśli nie mam tarki?

Makaron warzywny można przygotować nie tylko za pomocą spiromatu. Sprawdzą się również różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tzw. temperówki do warzyw. Jednak makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy przygotowywaniu większej ilości najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, temperówki i tarki są też dosyć niewygodne. Spiromat szybko sobie z tym poradzi.

Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak zrobić makaron z cukinii.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
19 listopada 2016

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Hanna 29 maja 2017 o 21:42

    Muszę przyznać, że taka zwykła „temperówka” do warzyw, nawet w niemałej cenie (powyżej 50PLN) daje wstążki bardzo cienkie i słabo przypominające spaghetti. To, co widać na filmie sprawia wrażenie grubszego i bardziej sprężystego.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi. Jest na to kilka…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…

WIĘCEJ >

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić. Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty…

WIĘCEJ >