Jak zrobić sos do sałatki?
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.
Składniki (na około 1 litr sosu):
- 500 ml oliwy z oliwek
- 100 g słoika musztardy sarepskiej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- Obieramy czosnek z łupin.
- Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
- Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
- Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
- Lekko solimy i pieprzymy.
- Zaczynamy miksować.
- Blendujemy około 30 sekund.
- Cały czas miksując, dolewamy wodę.
Uwagi:
- Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
- Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.
Składniki (na około 1 litr sosu):
- 500 ml oliwy z oliwek
- 100 g słoika musztardy sarepskiej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- Obieramy czosnek z łupin.
- Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
- Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
- Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
- Lekko solimy i pieprzymy.
- Zaczynamy miksować.
- Blendujemy około 30 sekund.
- Cały czas miksując, dolewamy wodę.
Uwagi:
- Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
- Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gyros z kurczaka
Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…
WIĘCEJ >Radio Opole: otyłość, paleo, internet i odchudzanie
Rozmowa Magdaleny Szybińskiej z Iwoną Wierzbicką o otyłości, diecie paleo i odchudzaniu w internecie. Programy: projektminus40 i 10 zasad skutecznego odchudzania.
WIĘCEJ >Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych
Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!
WIĘCEJ >Wolnowar – jak go używać?
Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać. Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy…
WIĘCEJ >