fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić sos do sałatki?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak zrobić sos do sałatki?

sos-do-salatki.jpg

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.

Składniki (na około 1 litr sosu):

  • 500 ml oliwy z oliwek
  • 100 g słoika musztardy sarepskiej
  • kilka ząbków obranego czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • Obieramy czosnek z łupin.
  • Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
  • Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
  • Lekko solimy i pieprzymy.
  • Zaczynamy miksować.
  • Blendujemy około 30 sekund.
  • Cały czas miksując, dolewamy wodę.

Uwagi:

  • Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
  • Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.

Składniki (na około 1 litr sosu):

  • 500 ml oliwy z oliwek
  • 100 g słoika musztardy sarepskiej
  • kilka ząbków obranego czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • Obieramy czosnek z łupin.
  • Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
  • Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
  • Lekko solimy i pieprzymy.
  • Zaczynamy miksować.
  • Blendujemy około 30 sekund.
  • Cały czas miksując, dolewamy wodę.

Uwagi:

  • Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
  • Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
3 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >

Smoothie Ajwen Green Power

W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo-bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >

Radio Opole – Obalamy Mity Dietetyczne

Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o mitach dietetycznych, zaletach diety Paleo, o adaptacji człowieka do współczesnych warunków, gdzie żywność zmieniła się na gorszą jakościowo. Dowiedz się jakie produkty najlepiej wybierać oraz jak wpływa na organizm

WIĘCEJ >