Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3
Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.
WIĘCEJ >Jak zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić. Spiromat Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż…
WIĘCEJ >Niezbędnik kuchenny
Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…
WIĘCEJ >Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >