fbpx
Szukaj
open close

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
24 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >
paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…

WIĘCEJ >