![jajka po benedyktyńsku jajka po benedyktyńsku](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/11/jajka-po-benedyktynsku-1024x678.jpg)
![jajka po benedyktyńsku jajka po benedyktyńsku](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/11/jajka-po-benedyktynsku-1024x678.jpg)
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
Paweł Jackowski
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gyros z kurczaka
Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…
WIĘCEJ >10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >Jak zrobić ryż z kalafiora?
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…
WIĘCEJ >Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?
Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…
WIĘCEJ >