Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!
Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…
WIĘCEJ >Dieta paleo – przewodnik
Cierpisz z powodu jelita drażliwego, zgagi, bólów brzucha, przelewania się w jelitach? A może próbowałeś wszelkich diet i zawsze po węglowodanach czujesz senność? Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, to musisz…
WIĘCEJ >Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >Jak kroić nożem?
Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…
WIĘCEJ >