fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
24 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt

WIĘCEJ >
jaja, jajka

Co kryje w sobie jajo? Właściwości jaj

Jajo to najbardziej wartościowy pokarm ze wszystkich, jakie człowiek ma do dyspozycji. Z jaja powstaje życie, a więc wszystko się od niego zaczyna. Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białek, tłuszczów oraz węglowodanów, jak również mikro-…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z sarny

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…

WIĘCEJ >