
Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny.
Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.:
- niewystarczająca ilość płynów,
- nadmiar kawy/herbaty,
- stan zapalny,
- podwyższony poziom histaminy (np. pod wpływem wypicia wina czy zjedzenia czekolady),
- nadmiar estrogenów (czasami w określonych fazach cyklu),
- pasożyty (w głowie, np. Toxocara),
- choroby odkleszczowe (można mieć zaatakowany układ nerwowy),
- wada stóp, co przekłada się na całe ciało,
- wada zgryzu (chodzi o układ szczęk i budowę twarzoczaszki),
- problem ze stawem skroniowo-żuchwowym (przekłada się to na ból głowy, karku),
- napięcia pleców, wadliwa postawa,
- problem z kręgosłupem (odcinek szyjny),
- zły materac i/lub poduszka,
- problem z naczyniami krwionośnymi (tętniak, nadciśnienie, złogi miażdżycowe, a także podwyższony poziom homocysteiny, przewlekła Chlamydia pneumoniae czy Mycoplasma pneumoniae, histamina).
Może występować więcej niż jedna przyczyna, a także mogą się one na siebie nakładać.
Co może pomóc? Działanie interdyscyplinarne, aby nie naprawiać jednego i równocześnie nie psuć drugiego.
Obejrzyj moje filmy na YouTubie na temat wpływu wad zgryzu na ból głowy.
To może cię zainteresować:
- Stan zapalny – i co dalej?
- Histamina – diagnostyka, dieta, suplementacja
- Pasożyty – diagnostyka i eliminacja
- Zaburzenia hormonalne u kobiet i mężczyzn
- Borelioza – choroba wieloukładowa
- Sen – wszystko, co musisz wiedzieć
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor


Iwona Wierzbicka
Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny.
Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.:
- niewystarczająca ilość płynów,
- nadmiar kawy/herbaty,
- stan zapalny,
- podwyższony poziom histaminy (np. pod wpływem wypicia wina czy zjedzenia czekolady),
- nadmiar estrogenów (czasami w określonych fazach cyklu),
- pasożyty (w głowie, np. Toxocara),
- choroby odkleszczowe (można mieć zaatakowany układ nerwowy),
- wada stóp, co przekłada się na całe ciało,
- wada zgryzu (chodzi o układ szczęk i budowę twarzoczaszki),
- problem ze stawem skroniowo-żuchwowym (przekłada się to na ból głowy, karku),
- napięcia pleców, wadliwa postawa,
- problem z kręgosłupem (odcinek szyjny),
- zły materac i/lub poduszka,
- problem z naczyniami krwionośnymi (tętniak, nadciśnienie, złogi miażdżycowe, a także podwyższony poziom homocysteiny, przewlekła Chlamydia pneumoniae czy Mycoplasma pneumoniae, histamina).
Może występować więcej niż jedna przyczyna, a także mogą się one na siebie nakładać.
Co może pomóc? Działanie interdyscyplinarne, aby nie naprawiać jednego i równocześnie nie psuć drugiego.
Obejrzyj moje filmy na YouTubie na temat wpływu wad zgryzu na ból głowy.
To może cię zainteresować:
- Stan zapalny – i co dalej?
- Histamina – diagnostyka, dieta, suplementacja
- Pasożyty – diagnostyka i eliminacja
- Zaburzenia hormonalne u kobiet i mężczyzn
- Borelioza – choroba wieloukładowa
- Sen – wszystko, co musisz wiedzieć
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grzyby – czy naprawdę nie mają żadnych wartości odżywczych?
Sporo kontrowersji wokół tych małych cudownych stworzeń. Często słyszę pytania, a w jakim celu ja mam jeść grzyby skoro one nie mają żadnych wartości odżywczych. Grzyby wykorzystywane są do walki z nowotworami i wirusami.
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 1 – sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
Sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka, możesz zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 1. Zrób badania: anty-GAD, anty-IA2. Przebadaj swoje dziecko, zmień dietę jeśli we krwi wyjdą przeciwciała.
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >