fbpx
logo
Szukaj
open close

Niech efekty same się bronią. Moja analiza składu ciała

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Niech efekty same się bronią. Moja analiza składu ciała

analiza składu ciała

Łamię mity IŻŻ, nie polecam jedzenia ryżu i kurczaka oraz liczenia kalorii… Jak na tym wychodzę? Jak to się mówi – niech efekty same się bronią.

Dzisiaj stanęłam na wagę z ciekawości, bo ostatnio śmiałam się, że rośnie mi masa. Moje wyniki: 16% tkanki tłuszczowej, 26,8 kg mięśni (dane: waga – 58 kg, wzrost – 166 cm, wiek – 42 lata).

Mamy w poradni Ajwen analizator składu ciała InBody770.

W swojej praktyce dietetyka klinicznego oglądam codziennie różne wyniki składu ciała, w tym osób trenujących, robiących masę czy też chorych.

Gdy porównuję swoje wyniki, wiem, że jest bardzo dobrze!

Co robię?

  • Jem 3 posiłki dziennie.
  • Moje śniadanie w 90% jest białkowo-tłuszczowe (czasami zmieniam zdanie). Zwykle jem jaja, parówki.
  • Obiad jest zazwyczaj łączony, jednak z przewagą białka.
  • Kolacje są zwykle węglowodanowe, np. chleb żytni.
  • Nie liczę makroskładników ani kalorii, kieruję się intuicją.
  • Nie łykam fit-proszków typu białko, aminokwasy czy carbo.
  • Słodycze u mnie to rzadkość, choć bywają.
  • Podjadanie – też rzadko się zdarza.
  • Nie ćwiczę niczego regularnie. Jak mam ochotę, to uprawiam marszobiegi (4–6 km). Jak mam czas i możliwości, to idę na spacer albo w międzyczasie gimnastykuję się w domu (np. podczas robienia śniadania).
  • Niestety dużo czasu spędzam w pozycji siedzącej (gabinet, studenci, praca komputerowa), więc tym bardziej wykorzystuję każdą okazję na ruch.
  • Dbam o styl życia (pisałam o tym w tym tekście).

To ja i mój brzuch:

To moja dzisiejsza analiza składu ciała:

 Normy procentowe:

Trochę inne parametry, bo inna waga (mniej dokładna): widoczny wzrost mięśni, spadek tkanki tłuszczowej (włączyłam tylko trochę gimnastyki, zmniejszyłam nieco ilość węglowodanów, bo wtedy faktycznie jadłam je częściej, pracowałam w domu i podjadałam):

Analiza składu ciała osoby trenującej cztery razy w tygodniu na siłowni (kobieta, 160 cm, insulinooporność):

Analiza składu ciała osoby o przeciętnej aktywności (kobieta, 166 cm, choroba autoimmunizacyjna, widoczny stan zapalny):

WNIOSEK: Czasami proste rozwiązania są lepsze.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na FB:

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Łamię mity IŻŻ, nie polecam jedzenia ryżu i kurczaka oraz liczenia kalorii… Jak na tym wychodzę? Jak to się mówi – niech efekty same się bronią.

Dzisiaj stanęłam na wagę z ciekawości, bo ostatnio śmiałam się, że rośnie mi masa. Moje wyniki: 16% tkanki tłuszczowej, 26,8 kg mięśni (dane: waga – 58 kg, wzrost – 166 cm, wiek – 42 lata).

Mamy w poradni Ajwen analizator składu ciała InBody770.

W swojej praktyce dietetyka klinicznego oglądam codziennie różne wyniki składu ciała, w tym osób trenujących, robiących masę czy też chorych.

Gdy porównuję swoje wyniki, wiem, że jest bardzo dobrze!

Co robię?

  • Jem 3 posiłki dziennie.
  • Moje śniadanie w 90% jest białkowo-tłuszczowe (czasami zmieniam zdanie). Zwykle jem jaja, parówki.
  • Obiad jest zazwyczaj łączony, jednak z przewagą białka.
  • Kolacje są zwykle węglowodanowe, np. chleb żytni.
  • Nie liczę makroskładników ani kalorii, kieruję się intuicją.
  • Nie łykam fit-proszków typu białko, aminokwasy czy carbo.
  • Słodycze u mnie to rzadkość, choć bywają.
  • Podjadanie – też rzadko się zdarza.
  • Nie ćwiczę niczego regularnie. Jak mam ochotę, to uprawiam marszobiegi (4–6 km). Jak mam czas i możliwości, to idę na spacer albo w międzyczasie gimnastykuję się w domu (np. podczas robienia śniadania).
  • Niestety dużo czasu spędzam w pozycji siedzącej (gabinet, studenci, praca komputerowa), więc tym bardziej wykorzystuję każdą okazję na ruch.
  • Dbam o styl życia (pisałam o tym w tym tekście).

To ja i mój brzuch:

To moja dzisiejsza analiza składu ciała:

 Normy procentowe:

Trochę inne parametry, bo inna waga (mniej dokładna): widoczny wzrost mięśni, spadek tkanki tłuszczowej (włączyłam tylko trochę gimnastyki, zmniejszyłam nieco ilość węglowodanów, bo wtedy faktycznie jadłam je częściej, pracowałam w domu i podjadałam):

Analiza składu ciała osoby trenującej cztery razy w tygodniu na siłowni (kobieta, 160 cm, insulinooporność):

Analiza składu ciała osoby o przeciętnej aktywności (kobieta, 166 cm, choroba autoimmunizacyjna, widoczny stan zapalny):

WNIOSEK: Czasami proste rozwiązania są lepsze.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na FB:

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
2 maja 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

chleb

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >
wyczerpanie nadnerczy

Wyczerpanie nadnerczy – 46 symptomów

Uważacie się za sowę? A to po prostu zaburzenie pracy nadnerczy, które nie wydzielają odpowiedniej ilości porannego kortyzolu, natomiast wieczorem zaczynają pracować intensywniej. Zwiększone wydzielanie wieczornej insuliny i zaburzenia produkcji melatoniny

WIĘCEJ >

Młody jęczmień – jakie ma właściwości?

Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko? Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw – cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem zawartości witamin, minerałów, białka, odżywczego chlorofilu. Co istotne…

WIĘCEJ >

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >