Zupa tajska z kurczakiem i mango
Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych pyszności? Sprawdź, jak przygotować tajską zupę z mango.
Zupa tajska z kurczakiem i mango
Czas wykonania: 30 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 500 ml rosołu
- 1 mango
- 1 filet z kurczaka
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1/4 pora
- łyżka posiekanej kolendry
- 1 cm korzenia imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub smalcu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dajemy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny.
- Obieramy cebulę i por i kroimy w półksiężyce.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę i por przez 2 minuty i dodajemy do zupy.
- Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Dolewamy mleko kokosowe.
- Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do zupy.
- Wyjmujemy kurczaka, kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do zupy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy kolendrę, mieszamy i nakładamy na talerze.
Uwagi:
- Przy AIP nie dodajemy pieprzu
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych pyszności? Sprawdź, jak przygotować tajską zupę z mango.
Zupa tajska z kurczakiem i mango
Czas wykonania: 30 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 500 ml rosołu
- 1 mango
- 1 filet z kurczaka
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1/4 pora
- łyżka posiekanej kolendry
- 1 cm korzenia imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub smalcu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dajemy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny.
- Obieramy cebulę i por i kroimy w półksiężyce.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę i por przez 2 minuty i dodajemy do zupy.
- Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Dolewamy mleko kokosowe.
- Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do zupy.
- Wyjmujemy kurczaka, kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do zupy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy kolendrę, mieszamy i nakładamy na talerze.
Uwagi:
- Przy AIP nie dodajemy pieprzu
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak kroić nożem?
Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…
WIĘCEJ >Szaszłyk z sarny
Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…
WIĘCEJ >Puree z selera i gruszek
Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….
WIĘCEJ >Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Składniki (na jedną szyneczkę): ok. 700 g schabu 1/2 szklanki…
WIĘCEJ >