Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!
Czas wykonania: 5 godzin
Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.
Składniki (na 5 litrów rosołu):
- 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
- Por przekrawamy wzdłuż na pół.
- Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
- Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
- Warzywa wrzucamy do garnka.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
- Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
- Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
- Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
- Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
- Próbujemy i doprawiamy.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!
Czas wykonania: 5 godzin
Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.
Składniki (na 5 litrów rosołu):
- 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
- Por przekrawamy wzdłuż na pół.
- Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
- Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
- Warzywa wrzucamy do garnka.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
- Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
- Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
- Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
- Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
- Próbujemy i doprawiamy.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak kroić nożem?
Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…
WIĘCEJ >Smoothie z pietruszki
Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…
WIĘCEJ >Gyros z kurczaka
Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…
WIĘCEJ >Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >