fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak zrobić domowy rosół?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jak zrobić domowy rosół?

jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Nóż karbowany – jak go używać?

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >