fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domowy rosół?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jak zrobić domowy rosół?

jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Jak zrobić sos do sałatki?

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >

Jak kroić nożem?

Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >