fbpx
logo
Szukaj
open close

Czysta dieta w 8 krokach

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
czysta dieta

Czysta dieta (czysta micha) skupia się przede wszystkim na jakości produktów spożywanych na co dzień. Sprawdź, na czym polega ten sposób żywienia.

Czysta dieta bazuje na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych i bez cukru. Kładzie nacisk na żywność pożywną i ogólnodostępną. U podstaw tej diety leży koncentrowanie się na produktach wysokiej jakości w ich naturalnym stanie. To pozwala na wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych, w których jakość jest nadrzędną wartością.

O czym musisz pamiętać, jeśli chcesz odżywiać się w ten sposób?

Czysta dieta w 8 krokach

1. Nie kupuj produktów wysokoprzetworzonych

Czysta dieta polega na ograniczeniu spożycia żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier i sól oraz zawierającej zbędne dodatki, konserwanty, barwniki, polepszacze smaku. W odstawkę idą więc fast foody, słodycze, chipsy, gotowe dania, ale i wiele innych produktów, które zawierają mnóstwo zbędnych składników (należy dokładnie czytać etykiety!).

2. Sięgaj po produkty naturalne

W takim sposobie żywienia nie chodzi tylko o unikanie produktów, które uchodzą za wysokoprzetworzone, lecz także o kupowanie artykułów spożywczych jak najbardziej naturalnych, w naturalnej postaci. Ich przetworzenie powinno się odbywać w warunkach domowych. Czyli np. kupujemy surowe mięso i w domu samodzielnie je przetwarzany. Albo kupujemy kaszę gryczaną w postaci ziarna i ją gotujemy. Jest to wtedy mniej przetworzony produkt niż makaron gryczany czy płatki gryczane. Zawsze lepszym wyborem będzie sama kasza niż artykuł spożywczy, który z niej powstał.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ten styl odżywiania zachęca do naturalnego przetwarzania żywności, do czego zaliczamy m.in. kiszenie, pasteryzację, suszenie, mrożenie, wędzenie itd.

3. Jedz żywność gęstą odżywczo

Tego typu dieta powinna być przede wszystkim gęsta odżywczo. To oznacza, że należy spożywać produkty o jak największej zawartości witamin i składników mineralnych. Żywność gęsta odżywczo to m.in. jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki.

4. Zrezygnuj z cukru

Czysta dieta powinna zawierać jak najmniejszą ilość cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukru dodanego, który występuje w postaci słodyczy czy żywności wysokoprzetworzonej. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów, bo cukier jest dodawany do wielu składników, np. przetworów mięsnych, sosów czy przypraw.

5. Sięgaj po żywność ze sprawdzonych źródeł

Najlepiej wybierać produkty lokalne oraz z upraw i hodowli ekologicznych. Dobrze jest się dowiedzieć, czy w pobliżu miejsca zamieszkania można zdobyć tego typu artykuły spożywcze albo czy na danym terenie działają tzw. kooperatywy spożywcze. Niektóre produkty ekologiczne można dostać również przez internet. Sprawdź naturalne wyroby mięsne oferowane przez naszego Partnera (z kuponem Ajwen otrzymasz rabat).

6. Wybieraj produkty sezonowe

Ważna jest też sezonowość, czyli sięganie po produkty, które naturalnie występują o danej porze roku. Czyli zimą raczej nie jedzmy truskawek, chyba że są mrożone. Jesienią i zimą skupmy się bardziej na kiszonkach niż na jedzeniu pomidorów, ogórków i innych produktów, na które sezon jest latem.

7. Dokładnie czytaj etykiety

Czytanie składu produktu do podstawa. Im mniej składników wymienionych na etykiecie, tym lepiej. Bez wyrobienia sobie tego nawyku trudno będzie usunąć z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną.

8. Nie pij alkoholu

W czystej diecie należy zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, lecz także na to, co pijemy. Tutaj najlepsza jest woda. Ważne jest, żeby unikać wszystkich napojów, które zawierają cukier. Warto pamiętać, że do napojów zalicza się też napoje alkoholowe. W czystej diecie nie powinny się one znajdować.

Czy czysta dieta to dieta bez glutenu i nabiału?

To zależy. Na pewno warto usunąć ze swojego jadłospisu pszenicę, ponieważ jest zbożem mocno przetworzonym, modyfikowanym genetycznie. Z tego samego powodu warto też wyeliminować z diety kukurydzę. Co do innych zbóż glutenowych – jest to indywidualną kwestią.

Jeżeli chodzi o nabiał, to niektórzy muszą go odstawić zupełnie, bo źle na niego reagują. Niektórzy odczuwają problemy po spożyciu surowego nabiału, ale produkty fermentowane będą przez nich lepiej tolerowane. Należy tutaj zwrócić uwagę na to, żeby te produkty były jak najbardziej naturalne. Lepiej unikać nabiału sklepowego. Dobrym pomysłem będzie robienie zakupów w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, umów się do dietetyka klinicznego.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Czysta dieta (czysta micha) skupia się przede wszystkim na jakości produktów spożywanych na co dzień. Sprawdź, na czym polega ten sposób żywienia.

Czysta dieta bazuje na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych i bez cukru. Kładzie nacisk na żywność pożywną i ogólnodostępną. U podstaw tej diety leży koncentrowanie się na produktach wysokiej jakości w ich naturalnym stanie. To pozwala na wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych, w których jakość jest nadrzędną wartością.

O czym musisz pamiętać, jeśli chcesz odżywiać się w ten sposób?

Czysta dieta w 8 krokach

1. Nie kupuj produktów wysokoprzetworzonych

Czysta dieta polega na ograniczeniu spożycia żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier i sól oraz zawierającej zbędne dodatki, konserwanty, barwniki, polepszacze smaku. W odstawkę idą więc fast foody, słodycze, chipsy, gotowe dania, ale i wiele innych produktów, które zawierają mnóstwo zbędnych składników (należy dokładnie czytać etykiety!).

2. Sięgaj po produkty naturalne

W takim sposobie żywienia nie chodzi tylko o unikanie produktów, które uchodzą za wysokoprzetworzone, lecz także o kupowanie artykułów spożywczych jak najbardziej naturalnych, w naturalnej postaci. Ich przetworzenie powinno się odbywać w warunkach domowych. Czyli np. kupujemy surowe mięso i w domu samodzielnie je przetwarzany. Albo kupujemy kaszę gryczaną w postaci ziarna i ją gotujemy. Jest to wtedy mniej przetworzony produkt niż makaron gryczany czy płatki gryczane. Zawsze lepszym wyborem będzie sama kasza niż artykuł spożywczy, który z niej powstał.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ten styl odżywiania zachęca do naturalnego przetwarzania żywności, do czego zaliczamy m.in. kiszenie, pasteryzację, suszenie, mrożenie, wędzenie itd.

3. Jedz żywność gęstą odżywczo

Tego typu dieta powinna być przede wszystkim gęsta odżywczo. To oznacza, że należy spożywać produkty o jak największej zawartości witamin i składników mineralnych. Żywność gęsta odżywczo to m.in. jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki.

4. Zrezygnuj z cukru

Czysta dieta powinna zawierać jak najmniejszą ilość cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukru dodanego, który występuje w postaci słodyczy czy żywności wysokoprzetworzonej. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów, bo cukier jest dodawany do wielu składników, np. przetworów mięsnych, sosów czy przypraw.

5. Sięgaj po żywność ze sprawdzonych źródeł

Najlepiej wybierać produkty lokalne oraz z upraw i hodowli ekologicznych. Dobrze jest się dowiedzieć, czy w pobliżu miejsca zamieszkania można zdobyć tego typu artykuły spożywcze albo czy na danym terenie działają tzw. kooperatywy spożywcze. Niektóre produkty ekologiczne można dostać również przez internet. Sprawdź naturalne wyroby mięsne oferowane przez naszego Partnera (z kuponem Ajwen otrzymasz rabat).

6. Wybieraj produkty sezonowe

Ważna jest też sezonowość, czyli sięganie po produkty, które naturalnie występują o danej porze roku. Czyli zimą raczej nie jedzmy truskawek, chyba że są mrożone. Jesienią i zimą skupmy się bardziej na kiszonkach niż na jedzeniu pomidorów, ogórków i innych produktów, na które sezon jest latem.

7. Dokładnie czytaj etykiety

Czytanie składu produktu do podstawa. Im mniej składników wymienionych na etykiecie, tym lepiej. Bez wyrobienia sobie tego nawyku trudno będzie usunąć z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną.

8. Nie pij alkoholu

W czystej diecie należy zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, lecz także na to, co pijemy. Tutaj najlepsza jest woda. Ważne jest, żeby unikać wszystkich napojów, które zawierają cukier. Warto pamiętać, że do napojów zalicza się też napoje alkoholowe. W czystej diecie nie powinny się one znajdować.

Czy czysta dieta to dieta bez glutenu i nabiału?

To zależy. Na pewno warto usunąć ze swojego jadłospisu pszenicę, ponieważ jest zbożem mocno przetworzonym, modyfikowanym genetycznie. Z tego samego powodu warto też wyeliminować z diety kukurydzę. Co do innych zbóż glutenowych – jest to indywidualną kwestią.

Jeżeli chodzi o nabiał, to niektórzy muszą go odstawić zupełnie, bo źle na niego reagują. Niektórzy odczuwają problemy po spożyciu surowego nabiału, ale produkty fermentowane będą przez nich lepiej tolerowane. Należy tutaj zwrócić uwagę na to, żeby te produkty były jak najbardziej naturalne. Lepiej unikać nabiału sklepowego. Dobrym pomysłem będzie robienie zakupów w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, umów się do dietetyka klinicznego.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
24 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

gojnik

Gojnik – co to jest i na co pomaga?

Gojnik (łac. sideritis) to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Jest znany z różnych gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego oraz innych regionach Europy i Azji. Sprawdź, na co może pomóc. Gojnik zawiera różne składniki chemiczne,…

WIĘCEJ >
ograniczyć węglowodany

Dlaczego warto ograniczyć węglowodany?

Jesz węglowodany niemal w każdym posiłku? Tak robi wielu z nas. Sprawdź, dlaczego warto ograniczyć węglowodany w diecie. Węglowodany są jednym z trzech podstawowych makroskładników, obok białek i tłuszczów. Ich główną funkcją jest dostarczanie energii…

WIĘCEJ >

Berberyna – naturalny lek na cukrzycę

Berberyna to naturalny związek chemiczny, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, w tym antydiabetogenne. W artykule omówiono mechanizmy działania berberyny, jej efektywność w leczeniu cukrzycy oraz dodatkowe korzyści zdrowotne. Mechanizmy działania berberyny Dodatkowe korzyści zdrowotne Przegląd…

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >