Jak czytać etykiety? Współcześnie w sklepach około 90 % asortymentu stanowią produkty przetworzone, zawierające niemałą listę składników wymienionych na etykiecie. Poruszanie się w gąszczu półek stanowi nie lada wyzwanie dla przeciętnego konsumenta. Dla osoby która dopiero rozpoczyna swą przygodę ze zdrowym odżywianiem robienie zakupów może stanowić nie lada wyzwanie. Podstępne „E”, barwniki, aromaty, zagęstniki i stabilizatory czają się wszędzie. Czasem na zakupy trzeba chodzić z lupą! Obejrzyj film i dzięki niemu zaoszczędzisz czas spędzony w sklepie!
Z tego materiału dowiesz się
- Jakie są dodatki do żywności
- Jaki jest cele stosowania dodatków do żywności
- Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie produktu
- Jakie są najważniejsze zasady obowiązujące przy czytaniu etykiet
- Jakie producenci stosują triki związane z umieszczaniem etykiet
- Jak należy wybierać produkty w sklepie
- Jakie są główne kategorie dodatków do żywności
- Jaka jest klasyfikacja dodatków E
- Gdzie nie wolno dodawać żadnych substancji
- Na jakie hasła należy uważać
- Jaja – jak odczytywać oznaczenia
- Jak oznakowana jest żywność ekologiczna, z hodowli konwencjonalnej oraz GMO
- Oznakowanie żywności ekologicznej
- Jakie narzędzia mogą być pomocne podczas robienia zakupów
Przeczytaj także artykuł Jak robić zakupy?
Pliki do pobrania
Jak czytać etykiety - prezentacja
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
Długość: 1:58:04
Trudność: Średni
Autor
Długość: 1:58:04
Trudność: Średni
Jak czytać etykiety? Współcześnie w sklepach około 90 % asortymentu stanowią produkty przetworzone, zawierające niemałą listę składników wymienionych na etykiecie. Poruszanie się w gąszczu półek stanowi nie lada wyzwanie dla przeciętnego konsumenta. Dla osoby która dopiero rozpoczyna swą przygodę ze zdrowym odżywianiem robienie zakupów może stanowić nie lada wyzwanie. Podstępne „E”, barwniki, aromaty, zagęstniki i stabilizatory czają się wszędzie. Czasem na zakupy trzeba chodzić z lupą! Obejrzyj film i dzięki niemu zaoszczędzisz czas spędzony w sklepie!
Z tego materiału dowiesz się
- Jakie są dodatki do żywności
- Jaki jest cele stosowania dodatków do żywności
- Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie produktu
- Jakie są najważniejsze zasady obowiązujące przy czytaniu etykiet
- Jakie producenci stosują triki związane z umieszczaniem etykiet
- Jak należy wybierać produkty w sklepie
- Jakie są główne kategorie dodatków do żywności
- Jaka jest klasyfikacja dodatków E
- Gdzie nie wolno dodawać żadnych substancji
- Na jakie hasła należy uważać
- Jaja – jak odczytywać oznaczenia
- Jak oznakowana jest żywność ekologiczna, z hodowli konwencjonalnej oraz GMO
- Oznakowanie żywności ekologicznej
- Jakie narzędzia mogą być pomocne podczas robienia zakupów
Przeczytaj także artykuł Jak robić zakupy?
Pliki do pobrania
Jak czytać etykiety - prezentacja
Tagi
Podobne tematy
Deser paleo
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Siemię lniane – czy warto?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Histamina – diagnostyka, dieta, suplementacja
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >