fbpx
logo
Szukaj
open close

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dlaczego warto jeść sezonowo

Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo.

Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze, mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą.

Ponadto takie produkty nie są długo przechowywane, ponieważ okres od momentu zerwania czy wyrwania roślin do ich zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości. Im więcej czasu mija od zbiorów do zjedzenia, tym większe straty wartości odżywczej. W przypadku sezonowych produktów nie stosuje się też środków, które przedłużają trwałość czy poprawiają wygląd.

Importowane owoce i warzywa zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe, przez co mają mniej witamin i minerałów. Często używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania. W przypadku dojrzałych roślin stosuje się np. środki konserwujące, które mają zapobiegać zepsuciu podczas długiej podróży.

Inną ważną kwestią oprócz wartości odżywczych jest smak. Sezonowe produkty są po prostu smaczniejsze, np. latem pomidory smakują zupełnie inaczej niż zimą.

Jak jeść sezonowo?

Ogólnie dostępne są różne kalendarze sezonowości, więc można łatwo sprawdzić, na jakie warzywa i owoce jest sezon w danym miesiącu czy o danej porze roku.

Lato

Największe bogactwo sezonowych owoców i warzyw mamy latem. Wakacje to też dobry moment na przygotowanie różnego rodzaju przetworów. Można robić kiszonki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają odporność. Kisić można właściwie wszystko, nie tylko ogórki, lecz także np. kalafior, rzodkiewkę czy paprykę. Z myślą o chłodniejszych miesiącach można przygotować przecier pomidorowy, różne sosy, konfitury, dżemy czy inne przetwory, np. z dyni czy cukinii.

Jesień

Wczesną jesienią mamy jeszcze stosunkowo dużo warzyw do wyboru, później im bliżej zimy, tym jest ich coraz mniej. Jak jeść sezonowo jesienią? Do wyboru mamy m.in.: kapustę, dynię, marchew, pietruszkę, jarmuż, brukselkę, seler, cebulę, brukiew, topinambur, jabłka, gruszki.

Zima

Zima to głównie czas jedzenia zapasów. Nic wtedy nie rośnie, ale również ze względu na to, że jest zimno, organizm bardziej domaga się tłuszczu i mięsa niż np. warzyw. Oczywiście powinniśmy po nie sięgać, ale zimą mamy mocno ograniczony wybór. Najlepiej jeść wtedy kiszonki, mrożonki, samodzielnie wyhodowe kiełki czy przetwory, które zrobiliśmy latem. Dobrze sprawdzą się też warzywa korzeniowe, np. marchewka czy burak – zebrane jesienią mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez całą zimę.

Wiosna

Wiosną nie mamy jeszcze nowych warzyw, szczególnie na początku, więc dalej korzystamy z tego, co jedliśmy zimą. Później zaczynają się pojawiać nowalijki, choć trzeba pamiętać, że są to warzywa szklarniowe, więc nie będą miały tyle witamin i składników mineralnych co te uprawiane w gruncie, na słońcu.

A co z owocami tropikalnymi?

Czy jedzenie sezonowo oznacza, że nie można zjeść banana czy mandarynki? Można, ale raczej okazjonalnie i wtedy, kiedy mamy ograniczoną ilość sezonowych warzyw i owoców, czyli bardziej zimą czy wczesną wiosną. Podstawą zdrowej diety powinny być jednak produkty sezonowe oraz lokalne.

Chcesz jeść sezonowo, ale nie masz pomysłów na różne dania? Sprawdź przepisy w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo.

Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze, mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą.

Ponadto takie produkty nie są długo przechowywane, ponieważ okres od momentu zerwania czy wyrwania roślin do ich zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości. Im więcej czasu mija od zbiorów do zjedzenia, tym większe straty wartości odżywczej. W przypadku sezonowych produktów nie stosuje się też środków, które przedłużają trwałość czy poprawiają wygląd.

Importowane owoce i warzywa zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe, przez co mają mniej witamin i minerałów. Często używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania. W przypadku dojrzałych roślin stosuje się np. środki konserwujące, które mają zapobiegać zepsuciu podczas długiej podróży.

Inną ważną kwestią oprócz wartości odżywczych jest smak. Sezonowe produkty są po prostu smaczniejsze, np. latem pomidory smakują zupełnie inaczej niż zimą.

Jak jeść sezonowo?

Ogólnie dostępne są różne kalendarze sezonowości, więc można łatwo sprawdzić, na jakie warzywa i owoce jest sezon w danym miesiącu czy o danej porze roku.

Lato

Największe bogactwo sezonowych owoców i warzyw mamy latem. Wakacje to też dobry moment na przygotowanie różnego rodzaju przetworów. Można robić kiszonki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają odporność. Kisić można właściwie wszystko, nie tylko ogórki, lecz także np. kalafior, rzodkiewkę czy paprykę. Z myślą o chłodniejszych miesiącach można przygotować przecier pomidorowy, różne sosy, konfitury, dżemy czy inne przetwory, np. z dyni czy cukinii.

Jesień

Wczesną jesienią mamy jeszcze stosunkowo dużo warzyw do wyboru, później im bliżej zimy, tym jest ich coraz mniej. Jak jeść sezonowo jesienią? Do wyboru mamy m.in.: kapustę, dynię, marchew, pietruszkę, jarmuż, brukselkę, seler, cebulę, brukiew, topinambur, jabłka, gruszki.

Zima

Zima to głównie czas jedzenia zapasów. Nic wtedy nie rośnie, ale również ze względu na to, że jest zimno, organizm bardziej domaga się tłuszczu i mięsa niż np. warzyw. Oczywiście powinniśmy po nie sięgać, ale zimą mamy mocno ograniczony wybór. Najlepiej jeść wtedy kiszonki, mrożonki, samodzielnie wyhodowe kiełki czy przetwory, które zrobiliśmy latem. Dobrze sprawdzą się też warzywa korzeniowe, np. marchewka czy burak – zebrane jesienią mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez całą zimę.

Wiosna

Wiosną nie mamy jeszcze nowych warzyw, szczególnie na początku, więc dalej korzystamy z tego, co jedliśmy zimą. Później zaczynają się pojawiać nowalijki, choć trzeba pamiętać, że są to warzywa szklarniowe, więc nie będą miały tyle witamin i składników mineralnych co te uprawiane w gruncie, na słońcu.

A co z owocami tropikalnymi?

Czy jedzenie sezonowo oznacza, że nie można zjeść banana czy mandarynki? Można, ale raczej okazjonalnie i wtedy, kiedy mamy ograniczoną ilość sezonowych warzyw i owoców, czyli bardziej zimą czy wczesną wiosną. Podstawą zdrowej diety powinny być jednak produkty sezonowe oraz lokalne.

Chcesz jeść sezonowo, ale nie masz pomysłów na różne dania? Sprawdź przepisy w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
16 listopada 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jesteś w ciąży i właśnie dowiedziałaś się o Hashimoto – co robić?

Czasami zdarza się, że o tym, że mamy chorobę Hashimoto, dowiadujemy się w czasie ciąży. Taka informacja potrafi wzbudzić niepokój. Jak o siebie zadbać i co robić? Przede wszystkim należy być pod opieką endokrynologa. To…

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >

Jak schudnąć? 3 kroki, które warto zrobić

Jeśli nadmierna masa ciała to nasz problem, nie wystarczy, że postanowimy przejść na dietę. Czasami same zmiany w żywieniu mogą nie przynieść oczekiwanych efektów. Przyczyna takiej sytuacji może tkwić w problemach zdrowotnych. Zatem jak schudnąć?…

WIĘCEJ >