fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Dlaczego warto jeść sezonowo?

dlaczego warto jeść sezonowo

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo.

Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze, mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą.

Ponadto takie produkty nie są długo przechowywane, ponieważ czas od momentu zerwania czy wyrwania do zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości. Im więcej czasu mija od zbiorów do zjedzenia, tym większe straty wartości odżywczej. W przypadku sezonowych produktów nie stosuje się też środków, które przedłużają trwałość czy poprawiają wygląd.

Importowane owoce i warzywa zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe, przez co mają mniej witamin i minerałów. Często używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania. W przypadku dojrzałych roślin stosuje się np. środki konserwujące, które mają zapobiegać zepsuciu w czasie długiej podróży.

Inną ważną kwestią oprócz wartości odżywczych jest smak. Sezonowe produkty są po prostu smaczniejsze, np. latem pomidory smakują zupełnie inaczej niż zimą.

Jak jeść sezonowo?

Ogólnie dostępne są różne kalendarze sezonowości, więc można łatwo sprawdzić, na jakie warzywa i owoce jest sezon w danym miesiącu czy o danej porze roku.

Lato

Największe bogactwo sezonowych owoców i warzyw mamy latem. Wakacje to też dobry moment na zrobienie różnego rodzaju przetworów. Można robić kiszonki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają odporność. Kisić można właściwie wszystko, nie tylko ogórki, lecz także np. kalafiora, rzodkiewkę czy paprykę. Z myślą o chłodniejszych miesiącach można przygotować przecier pomidorowy, różne sosy, konfitury, dżemy czy inne przetwory, np. z dyni czy cukinii.

Jesień

Wczesną jesienią mamy jeszcze stosunkowo dużo warzyw do wyboru, później im bliżej zimy, tym jest ich coraz mniej. Jak jeść sezonowo jesienią? Do wyboru m.in.: kapustę, dynię, marchew, pietruszkę, jarmuż, brukselkę, seler, cebulę, brukiew, topinambur, jabłka, gruszki.

Zima

Zima to głównie czas jedzenia zapasów. Nic wtedy nie rośnie, ale również ze względu na to, że jest zimno, organizm bardziej domaga się tłuszczu i mięsa niż np. warzyw. Oczywiście powinniśmy po nie sięgać, ale zimą mamy mocno ograniczony wybór. Najlepiej jeść wtedy kiszonki, mrożonki, samodzielnie wyhodowe kiełki czy przetwory, które zrobiliśmy latem. Dobrze sprawdzą się też warzywa korzeniowe, np. marchewka czy burak – zebrane jesienią mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez całą zimę.

Wiosna

Wiosną nie mamy jeszcze nowych warzyw, szczególnie na początku, więc dalej korzystamy z tego, co jedliśmy zimą. Później zaczynają się pojawiać nowalijki, choć trzeba pamiętać, że są to warzywa szklarniowe, więc nie będą miały tyle witam i składników mineralnych co te uprawiane w gruncie, na słońcu.

A co z owocami tropikalnymi?

Czy jedzenie sezonowo oznacza, że nie można zjeść banana czy mandarynki? Można, ale raczej okazjonalnie i bardziej wtedy, kiedy mamy ograniczoną ilość sezonowych warzyw i owoców, czyli bardziej zimą czy wczesną wiosną. Podstawą zdrowej diety powinny być jednak produkty sezonowe oraz lokalne.

Chcesz jeść sezonowo, ale nie masz pomysłów na różne dania? Sprawdź przepisy w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo.

Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze, mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą.

Ponadto takie produkty nie są długo przechowywane, ponieważ czas od momentu zerwania czy wyrwania do zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości. Im więcej czasu mija od zbiorów do zjedzenia, tym większe straty wartości odżywczej. W przypadku sezonowych produktów nie stosuje się też środków, które przedłużają trwałość czy poprawiają wygląd.

Importowane owoce i warzywa zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe, przez co mają mniej witamin i minerałów. Często używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania. W przypadku dojrzałych roślin stosuje się np. środki konserwujące, które mają zapobiegać zepsuciu w czasie długiej podróży.

Inną ważną kwestią oprócz wartości odżywczych jest smak. Sezonowe produkty są po prostu smaczniejsze, np. latem pomidory smakują zupełnie inaczej niż zimą.

Jak jeść sezonowo?

Ogólnie dostępne są różne kalendarze sezonowości, więc można łatwo sprawdzić, na jakie warzywa i owoce jest sezon w danym miesiącu czy o danej porze roku.

Lato

Największe bogactwo sezonowych owoców i warzyw mamy latem. Wakacje to też dobry moment na zrobienie różnego rodzaju przetworów. Można robić kiszonki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają odporność. Kisić można właściwie wszystko, nie tylko ogórki, lecz także np. kalafiora, rzodkiewkę czy paprykę. Z myślą o chłodniejszych miesiącach można przygotować przecier pomidorowy, różne sosy, konfitury, dżemy czy inne przetwory, np. z dyni czy cukinii.

Jesień

Wczesną jesienią mamy jeszcze stosunkowo dużo warzyw do wyboru, później im bliżej zimy, tym jest ich coraz mniej. Jak jeść sezonowo jesienią? Do wyboru m.in.: kapustę, dynię, marchew, pietruszkę, jarmuż, brukselkę, seler, cebulę, brukiew, topinambur, jabłka, gruszki.

Zima

Zima to głównie czas jedzenia zapasów. Nic wtedy nie rośnie, ale również ze względu na to, że jest zimno, organizm bardziej domaga się tłuszczu i mięsa niż np. warzyw. Oczywiście powinniśmy po nie sięgać, ale zimą mamy mocno ograniczony wybór. Najlepiej jeść wtedy kiszonki, mrożonki, samodzielnie wyhodowe kiełki czy przetwory, które zrobiliśmy latem. Dobrze sprawdzą się też warzywa korzeniowe, np. marchewka czy burak – zebrane jesienią mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez całą zimę.

Wiosna

Wiosną nie mamy jeszcze nowych warzyw, szczególnie na początku, więc dalej korzystamy z tego, co jedliśmy zimą. Później zaczynają się pojawiać nowalijki, choć trzeba pamiętać, że są to warzywa szklarniowe, więc nie będą miały tyle witam i składników mineralnych co te uprawiane w gruncie, na słońcu.

A co z owocami tropikalnymi?

Czy jedzenie sezonowo oznacza, że nie można zjeść banana czy mandarynki? Można, ale raczej okazjonalnie i bardziej wtedy, kiedy mamy ograniczoną ilość sezonowych warzyw i owoców, czyli bardziej zimą czy wczesną wiosną. Podstawą zdrowej diety powinny być jednak produkty sezonowe oraz lokalne.

Chcesz jeść sezonowo, ale nie masz pomysłów na różne dania? Sprawdź przepisy w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
16 listopada 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >

Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i…

WIĘCEJ >

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego akurat on? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy…

WIĘCEJ >

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….

WIĘCEJ >