fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolagen rybi – dlaczego warto go spożywać?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Kolagen rybi – dlaczego warto go spożywać?

kolagen rybi

Kolagen rybi jest jednym z najbardziej biodostępnych kolagenów, przez co jego spożywanie nie idzie „na marne”. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak go stosować.

Często otrzymuję od was pytanie, czy spożywany kolagen trafi tam, gdzie powinien, czy zostanie strawiony jako źródło białka już w żołądku.

Badania pokazują, że stosowanie każdego typu kolagenu, z każdego źródła niesie korzyści dla zdrowia. Jednak to kolagen rybi ma najmniejsze cząstki, przez co z łatwością przechodzi przez barierę jelitową do krwiobiegu, dzięki czemu jest rozprowadzany po całym ciele. To zwiększa syntezę kolagenu w stawach, kościach, skórze oraz w organach wewnętrznych.

Kolagen rybi jest kolagenem typu 1, czyli takim, jaki najobficiej występuje w ludzkim organizmie i jaki ma największe zdolności regeneracyjne.

Peptydy kolagenu rybiego mają bardzo specyficzny skład aminokwasowy z wysokim stężeniem glicyny, hydroksyproliny i proliny.

W ludzkim organizmie hydroksyprolina trawi się całkowicie do wolnych aminokwasów. Jednak jej spożycie stymuluje komórki skóry, stawów i kości do syntezy kolagenu i regeneracji.

„Według opublikowanych badań wykazano, że hydrolizat kolagenu podawany doustnie jest wchłaniany w jelitach i kumuluje się w chrząstce. Spożycie hydrolizatu kolagenu stymuluje statystycznie istotny wzrost syntezy makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej przez chondrocyty” [1]. 

Korzyści zdrowotne

Korzyści zdrowotne płynące z suplementacji kolagenu rybiego:

Działanie odmładzające

„Badania opublikowane w 2015 roku w Open Nutraceuticals Journal stwierdzają, że przeprowadzono liczne badania kliniczne, które wykazały skuteczność i korzyści peptydów kolagenowych na właściwości skóry, w tym nawilżenie, elastyczność i redukcję zmarszczek” [2].

Właściwości przeciwstarzeniowe kolagenu zostały udowodnione w badaniu z udziałem 69 kobiet, które podzielono na 3 grupy przyjmujące: placebo, 2,5 g oraz 5 g hydrolizatu kolagenu. Badanie trwało 8 tygodni, ale już po 4 tygodniach widoczne były korzystne efekty, takie jak: znacząco poprawiona elastyczność skóry, jej wilgotność, gładkość. Naukowcy podczas badania nie odnotowali skutków ubocznych [3].

Korzystny wpływ na redukcję widocznego cellulitu oraz rozstępów

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Poprawa gęstości kości

„W przeszłości badania wykazały, że peptydy kolagenowe ze skóry ryb mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, zwiększając gęstość mineralną kości i wywierając działanie przeciwzapalne na chorobę zwyrodnieniową stawów” [4].

Poprawa ruchomości

Wszystkie nasze struktury uczestniczące w ruchu zbudowane są z kolagenu: kości, mięśnie, stawy, taśmy, ścięgna. Dla prawidłowej ich pracy niezbędna jest niwelacja stanów zapalnych, prawidłowe nawodnienie, regularny ruch oraz prawidłowe odżywianie. Wśród składników odżywczych naukowcy odkryli, że duże znaczenie ma kolagen.

W badaniach udowodniono, że suplementacja kolagenu zmniejsza dolegliwości bólowe stawów u sportowców, u osób z chorobami zapalnymi, ale i w chorobach zwyrodnieniowych stawów [5, 6, 7].

„Naukowcy z Harvard’s Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie zbadali zalety kolagenu i odkryli, że suplementacja kolagenem typu 2 pomogła pacjentom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów znaleźć ulgę w bolesnych objawach poprzez zmniejszenie obrzęku tkliwych stawów” [8].

„Inne badanie opublikowane w International Journal of Medical Sciences wykazało, że osoby z bólem stawów z chorobą zwyrodnieniową stawów leczone kolagenem typu 2 wykazują znaczną poprawę w codziennych czynnościach, takich jak chodzenie po schodach, wchodzenie lub spanie, a także ogólna poprawa jakości życia” [9]. 

Gojenie się ran

„Wcześniej uważano, że kolageny działają jedynie jako wsparcie strukturalne; jednak kolagen i fragmenty pochodzące z kolagenu kontrolują wiele funkcji komórkowych, w tym kształt i różnicowanie komórek, migrację i syntezę wielu białek. Kolagen odgrywa również kluczową rolę we wszystkich fazach gojenia się ran (hemostazy, zapalenia, proliferacji i przebudowy)”. Ogromną rolę w gojeniu się ran mają opatrunki kolagenowe, kolagen doustny wspiera ten proces [10].

Zdolności antybakteryjne

Kolagen rybi zawiera kolagencynę, peptyd o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W badaniach peptyd ten całkowicie hamował wzrost Staphylococcus aureus [11].

Uszczelnienie jelita

Kolagen jako składnik tkanki łącznej buduje również śluzówkę układu pokarmowego. Od dawna mówi się o korzyściach z jedzenia zupy mocy, czyli bulionu gotowanego na kościach, ze względu na kolagen, ale również aminokwasy, takie jak prolina czy glicyna, które są niezbędne dla osób z zapaleniem jelit. Bardzo ważna jest również glutamina, natomiast podkreślam wagę tych dwóch pierwszych aminokwasów, ponieważ ich bogatym źródłem jest omawiany kolagen [12].

Wzmocnienie włosów i paznokci

Zwłaszcza poprzez wpływanie na cebulki włosowe oraz macierz paznokcia. Na widoczne efekty należy zatem poczekać nieco dłużej. Glicyna jest składnikiem keratyny włosa.

Poprawa detoksykacji

To dzięki zawartej w kolagenie glicynie. Glicyna wspomaga usuwanie glifosatu z organizmu, wspiera wątrobę (ma działanie „osłonowe”), ale również wiele funkcji układu nerwowego.

Skąd się bierze kolagen rybi?

Pozyskuje się go z tych części ryby, których nie jemy, a więc ze skóry, oczu czy ości.

Jakie są pozostałe rodzaje kolagenu?

  • Kolagen wołowy – pochodzi od krów, a konkretnie z ich skóry, kości i mięśni. Składa się głównie z kolagenu typu 1 i 3. Uważa się, że połączenie typu 1 i 2 ma największe dopasowanie do ludzkiego organizmu, jednak to ten rybi o mniejszej strukturze lepiej się wbudowuje. Dobrze jest łączyć różne typy kolagenów.
  • Kolagen z kurczaka – składa się głównie z typu 2, który jest uważany za najlepszy do budowy chrząstki. W jego składzie znajduje się również siarczan chondroityny i siarczan glukozaminy.
  • Kolagen błonowy skorupek jaj – to głównie typ 1. Zawiera również typy: 3, 4 oraz 10. Dostarcza siarczanu glukozaminy, siarczanu chondroityny oraz kwasu hialuronowego.

Jakie aminokwasy występują w kolagenie?

  • Prolina – stanowi prawie 15% kolagenu. Prolina pomaga chronić integralność błony śluzowej jelit, naczyń krwionośnych, poprawia zdrowie stawów i ma różne korzyści sercowo-naczyniowe.
  • Glicyna – około jedna trzecia białka znajdującego się w kolagenie to glicyna. Glicyna wspomaga organizm w leczeniu i łagodzeniu wielu schorzeń. Można ją stosować na: niewydolność nerek i serca, zaburzenia neurobehawioralne, wsparcie detoksykacji i osłony wątroby, zapalenie stawów, cukrzycę, zespół nieszczelnego jelita, choroby zapalne jelit, wrzody żołądka, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia snu.
  • Glutamina – przynosi korzyści w zapobieganiu lękom, napięciu, zaburzeniom snu/bezsenności, problemach z koncentracją, problemach z układem pokarmowym, osłabieniu układu odpornościowego. Może mieć pozytywny wpływ na produkcję hormonu wzrostu, gojenie się ran, wyciszenie układu nerwowego.
  • Arginina – rozkłada się w organizmie na tlenek azotu, który jest ważnym związkiem dla zdrowia tętnic i serca. Arginina poprawia krążenie, wspiera męskie libido (ukrwienie członka) oraz układ oddechowy u osób, które cierpią na astmę wysiłkową (łatwiej jest wykonywać aktywność fizyczną).

Jakie są typy kolagenów?

W ludzkim ciele występuje co najmniej 16 różnych rodzajów kolagenu, a w przyrodzie do tej pory zidentyfikowano 28 rodzajów. Około 90% w ludzkim ciele stanowią typy 1, 2 i 3, z przewagą typu 1 [13].  

Czy żelatyna to kolagen?

I tak, i nie. Żelatyna pojawia się, gdy rozpadnie się kolagen, zatem od niego pochodzi. I tak wciąż jest uważana za pożądany składnik żywności. Galarety i galaretowate buliony stosowane były w medycynie chińskiej od bardzo dawna jako pokarmy regenerujące, wzmacniające i odbudowujące.

Jak spożywać kolagen?

  • Bardzo ważne są naturalne źródła kolagenu w diecie, a więc zawiesiste buliony gotowane na kościach, galarety, chrząstki, skórki oraz małe ryby z ościami.
  • Kolagen najlepiej spożywać w asyście witaminy C, która poprawia jego wbudowywanie.
  • Można go suplementować w postaci proszku, kapsułek czy żelowych zawiesin.
  • Pora spożywania kolagenu jest dowolna, natomiast jestem zwolennikiem suplementowania formy płynnej na czczo, na 30–60 minut przed posiłkiem.
  • Ile spożywać kolagenu? Trudno jest dokładnie określić, zwykle są to 3 g na dobę. Natomiast sportowcy, osoby ze stanami zapalnymi, chorymi jelitami czy problemami kostno-stawowymi mogą potrzebować nawet do 10 g.

Czy mogą wystąpić skutki uboczne?

Literatura raczej ich nie odnotowuje. Należy unikać kolagenu ze źródeł żywności, która jest dla ciebie alergizująca.

Polecam wypróbować kolageny rybie naszego partnera Chi. Z kodem rabatowym AJWEN uzyskasz 10% zniżki. Więcej kodów znajdziesz w zakładce Strefa Okazji.

Sprawdź nasze e-booki:

Przypisy

[1] A.E. Bello, S. Oesser, Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/ (12.10.2021).

[2] S. Sibilla, M. Godfrey, S. Brewer, A. Budh-Raja, L. Genovese, An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies, „The Open Nutraceuticals Journal” (2015) nr 8, s. 29–42.

[3] E. Proksch , D. Segger, J. Degwert, M. Schunck, V. Zague, S. Oesser, Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/ (12.10.2021).

[4] C. Ruggeri, What Are Peptides? Peptide Benefits for Skin & More, https://draxe.com/beauty/peptide/ (12.10.2021).

[5] K.L. Clark, W. Sebastianelli, K.R. Flechsenhar, D.F. Aukermann, F. Meza, R.L. Millard, J.R. Deitch, P.S. Sherbondy, A. Albert, 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/ (12.10.2021).

[6] O. Bruyère, B. Zegels, L. Leonori, V. Rabenda, A. Janssen, C. Bourges, J-Y. Reginster, Effect of collagen hydrolysate in articular pain: a 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/ (12.10.2021).

[7] A.E. Bello, S. Oesser, Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/ (12.10.2021).

[8] D.E. Trentham, R.A. Dynesius-Trentham, E.J. Orav, D. Combitchi, C. Lorenzo, K.L. Sewell, D.A. Hafler, H.L. Weiner, Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8378772/ (12.10.2021).

[9] D.C. Crowley i in., Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764342/ (12.10.2021).

[10] D. Brett, A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings, https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wounds/content/a-review-collagen-and-collagen-based-wound-dressings (12.10.2021).

[11] N. Ennaas, R. Hammami, A. Gomaa, F. Bédard, É. Biron, M. Subirade, L. Beaulieu, I. Fliss, Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27038545/ (12.10.2021).

[12] M. Camilleri, The Leaky Gut: Mechanisms, Measurement and Clinical Implications in Humans, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/ (12.10.2021).

[13] Types of Collagen and Associated Disorders, http://www.bu.edu/aldolase/biochemistry/html_docs/CollagenTypes&Disorders.pdf (12.10.2021).

Źródła

J. Axe, What Is Collagen? Benefits for Skin, Hair, Joints and More https://draxe.com/nutrition/what-is-collagen/ (12.10.2021).

J. Axe, Fish Collagen: The Anti-Aging Protein with the Best Bioavailability, https://draxe.com/nutrition/fish-collagen/ (12.10.2021).

S. Yamada, H. Nagaoka i in., Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780798/ (12.10.2021).

Autor



Iwona Wierzbicka

Kolagen rybi jest jednym z najbardziej biodostępnych kolagenów, przez co jego spożywanie nie idzie „na marne”. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak go stosować.

Często otrzymuję od was pytanie, czy spożywany kolagen trafi tam, gdzie powinien, czy zostanie strawiony jako źródło białka już w żołądku.

Badania pokazują, że stosowanie każdego typu kolagenu, z każdego źródła niesie korzyści dla zdrowia. Jednak to kolagen rybi ma najmniejsze cząstki, przez co z łatwością przechodzi przez barierę jelitową do krwiobiegu, dzięki czemu jest rozprowadzany po całym ciele. To zwiększa syntezę kolagenu w stawach, kościach, skórze oraz w organach wewnętrznych.

Kolagen rybi jest kolagenem typu 1, czyli takim, jaki najobficiej występuje w ludzkim organizmie i jaki ma największe zdolności regeneracyjne.

Peptydy kolagenu rybiego mają bardzo specyficzny skład aminokwasowy z wysokim stężeniem glicyny, hydroksyproliny i proliny.

W ludzkim organizmie hydroksyprolina trawi się całkowicie do wolnych aminokwasów. Jednak jej spożycie stymuluje komórki skóry, stawów i kości do syntezy kolagenu i regeneracji.

„Według opublikowanych badań wykazano, że hydrolizat kolagenu podawany doustnie jest wchłaniany w jelitach i kumuluje się w chrząstce. Spożycie hydrolizatu kolagenu stymuluje statystycznie istotny wzrost syntezy makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej przez chondrocyty” [1]. 

Korzyści zdrowotne

Korzyści zdrowotne płynące z suplementacji kolagenu rybiego:

Działanie odmładzające

„Badania opublikowane w 2015 roku w Open Nutraceuticals Journal stwierdzają, że przeprowadzono liczne badania kliniczne, które wykazały skuteczność i korzyści peptydów kolagenowych na właściwości skóry, w tym nawilżenie, elastyczność i redukcję zmarszczek” [2].

Właściwości przeciwstarzeniowe kolagenu zostały udowodnione w badaniu z udziałem 69 kobiet, które podzielono na 3 grupy przyjmujące: placebo, 2,5 g oraz 5 g hydrolizatu kolagenu. Badanie trwało 8 tygodni, ale już po 4 tygodniach widoczne były korzystne efekty, takie jak: znacząco poprawiona elastyczność skóry, jej wilgotność, gładkość. Naukowcy podczas badania nie odnotowali skutków ubocznych [3].

Korzystny wpływ na redukcję widocznego cellulitu oraz rozstępów

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Poprawa gęstości kości

„W przeszłości badania wykazały, że peptydy kolagenowe ze skóry ryb mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, zwiększając gęstość mineralną kości i wywierając działanie przeciwzapalne na chorobę zwyrodnieniową stawów” [4].

Poprawa ruchomości

Wszystkie nasze struktury uczestniczące w ruchu zbudowane są z kolagenu: kości, mięśnie, stawy, taśmy, ścięgna. Dla prawidłowej ich pracy niezbędna jest niwelacja stanów zapalnych, prawidłowe nawodnienie, regularny ruch oraz prawidłowe odżywianie. Wśród składników odżywczych naukowcy odkryli, że duże znaczenie ma kolagen.

W badaniach udowodniono, że suplementacja kolagenu zmniejsza dolegliwości bólowe stawów u sportowców, u osób z chorobami zapalnymi, ale i w chorobach zwyrodnieniowych stawów [5, 6, 7].

„Naukowcy z Harvard’s Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie zbadali zalety kolagenu i odkryli, że suplementacja kolagenem typu 2 pomogła pacjentom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów znaleźć ulgę w bolesnych objawach poprzez zmniejszenie obrzęku tkliwych stawów” [8].

„Inne badanie opublikowane w International Journal of Medical Sciences wykazało, że osoby z bólem stawów z chorobą zwyrodnieniową stawów leczone kolagenem typu 2 wykazują znaczną poprawę w codziennych czynnościach, takich jak chodzenie po schodach, wchodzenie lub spanie, a także ogólna poprawa jakości życia” [9]. 

Gojenie się ran

„Wcześniej uważano, że kolageny działają jedynie jako wsparcie strukturalne; jednak kolagen i fragmenty pochodzące z kolagenu kontrolują wiele funkcji komórkowych, w tym kształt i różnicowanie komórek, migrację i syntezę wielu białek. Kolagen odgrywa również kluczową rolę we wszystkich fazach gojenia się ran (hemostazy, zapalenia, proliferacji i przebudowy)”. Ogromną rolę w gojeniu się ran mają opatrunki kolagenowe, kolagen doustny wspiera ten proces [10].

Zdolności antybakteryjne

Kolagen rybi zawiera kolagencynę, peptyd o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W badaniach peptyd ten całkowicie hamował wzrost Staphylococcus aureus [11].

Uszczelnienie jelita

Kolagen jako składnik tkanki łącznej buduje również śluzówkę układu pokarmowego. Od dawna mówi się o korzyściach z jedzenia zupy mocy, czyli bulionu gotowanego na kościach, ze względu na kolagen, ale również aminokwasy, takie jak prolina czy glicyna, które są niezbędne dla osób z zapaleniem jelit. Bardzo ważna jest również glutamina, natomiast podkreślam wagę tych dwóch pierwszych aminokwasów, ponieważ ich bogatym źródłem jest omawiany kolagen [12].

Wzmocnienie włosów i paznokci

Zwłaszcza poprzez wpływanie na cebulki włosowe oraz macierz paznokcia. Na widoczne efekty należy zatem poczekać nieco dłużej. Glicyna jest składnikiem keratyny włosa.

Poprawa detoksykacji

To dzięki zawartej w kolagenie glicynie. Glicyna wspomaga usuwanie glifosatu z organizmu, wspiera wątrobę (ma działanie „osłonowe”), ale również wiele funkcji układu nerwowego.

Skąd się bierze kolagen rybi?

Pozyskuje się go z tych części ryby, których nie jemy, a więc ze skóry, oczu czy ości.

Jakie są pozostałe rodzaje kolagenu?

  • Kolagen wołowy – pochodzi od krów, a konkretnie z ich skóry, kości i mięśni. Składa się głównie z kolagenu typu 1 i 3. Uważa się, że połączenie typu 1 i 2 ma największe dopasowanie do ludzkiego organizmu, jednak to ten rybi o mniejszej strukturze lepiej się wbudowuje. Dobrze jest łączyć różne typy kolagenów.
  • Kolagen z kurczaka – składa się głównie z typu 2, który jest uważany za najlepszy do budowy chrząstki. W jego składzie znajduje się również siarczan chondroityny i siarczan glukozaminy.
  • Kolagen błonowy skorupek jaj – to głównie typ 1. Zawiera również typy: 3, 4 oraz 10. Dostarcza siarczanu glukozaminy, siarczanu chondroityny oraz kwasu hialuronowego.

Jakie aminokwasy występują w kolagenie?

  • Prolina – stanowi prawie 15% kolagenu. Prolina pomaga chronić integralność błony śluzowej jelit, naczyń krwionośnych, poprawia zdrowie stawów i ma różne korzyści sercowo-naczyniowe.
  • Glicyna – około jedna trzecia białka znajdującego się w kolagenie to glicyna. Glicyna wspomaga organizm w leczeniu i łagodzeniu wielu schorzeń. Można ją stosować na: niewydolność nerek i serca, zaburzenia neurobehawioralne, wsparcie detoksykacji i osłony wątroby, zapalenie stawów, cukrzycę, zespół nieszczelnego jelita, choroby zapalne jelit, wrzody żołądka, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia snu.
  • Glutamina – przynosi korzyści w zapobieganiu lękom, napięciu, zaburzeniom snu/bezsenności, problemach z koncentracją, problemach z układem pokarmowym, osłabieniu układu odpornościowego. Może mieć pozytywny wpływ na produkcję hormonu wzrostu, gojenie się ran, wyciszenie układu nerwowego.
  • Arginina – rozkłada się w organizmie na tlenek azotu, który jest ważnym związkiem dla zdrowia tętnic i serca. Arginina poprawia krążenie, wspiera męskie libido (ukrwienie członka) oraz układ oddechowy u osób, które cierpią na astmę wysiłkową (łatwiej jest wykonywać aktywność fizyczną).

Jakie są typy kolagenów?

W ludzkim ciele występuje co najmniej 16 różnych rodzajów kolagenu, a w przyrodzie do tej pory zidentyfikowano 28 rodzajów. Około 90% w ludzkim ciele stanowią typy 1, 2 i 3, z przewagą typu 1 [13].  

Czy żelatyna to kolagen?

I tak, i nie. Żelatyna pojawia się, gdy rozpadnie się kolagen, zatem od niego pochodzi. I tak wciąż jest uważana za pożądany składnik żywności. Galarety i galaretowate buliony stosowane były w medycynie chińskiej od bardzo dawna jako pokarmy regenerujące, wzmacniające i odbudowujące.

Jak spożywać kolagen?

  • Bardzo ważne są naturalne źródła kolagenu w diecie, a więc zawiesiste buliony gotowane na kościach, galarety, chrząstki, skórki oraz małe ryby z ościami.
  • Kolagen najlepiej spożywać w asyście witaminy C, która poprawia jego wbudowywanie.
  • Można go suplementować w postaci proszku, kapsułek czy żelowych zawiesin.
  • Pora spożywania kolagenu jest dowolna, natomiast jestem zwolennikiem suplementowania formy płynnej na czczo, na 30–60 minut przed posiłkiem.
  • Ile spożywać kolagenu? Trudno jest dokładnie określić, zwykle są to 3 g na dobę. Natomiast sportowcy, osoby ze stanami zapalnymi, chorymi jelitami czy problemami kostno-stawowymi mogą potrzebować nawet do 10 g.

Czy mogą wystąpić skutki uboczne?

Literatura raczej ich nie odnotowuje. Należy unikać kolagenu ze źródeł żywności, która jest dla ciebie alergizująca.

Polecam wypróbować kolageny rybie naszego partnera Chi. Z kodem rabatowym AJWEN uzyskasz 10% zniżki. Więcej kodów znajdziesz w zakładce Strefa Okazji.

Sprawdź nasze e-booki:

Przypisy

[1] A.E. Bello, S. Oesser, Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/ (12.10.2021).

[2] S. Sibilla, M. Godfrey, S. Brewer, A. Budh-Raja, L. Genovese, An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies, „The Open Nutraceuticals Journal” (2015) nr 8, s. 29–42.

[3] E. Proksch , D. Segger, J. Degwert, M. Schunck, V. Zague, S. Oesser, Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/ (12.10.2021).

[4] C. Ruggeri, What Are Peptides? Peptide Benefits for Skin & More, https://draxe.com/beauty/peptide/ (12.10.2021).

[5] K.L. Clark, W. Sebastianelli, K.R. Flechsenhar, D.F. Aukermann, F. Meza, R.L. Millard, J.R. Deitch, P.S. Sherbondy, A. Albert, 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/ (12.10.2021).

[6] O. Bruyère, B. Zegels, L. Leonori, V. Rabenda, A. Janssen, C. Bourges, J-Y. Reginster, Effect of collagen hydrolysate in articular pain: a 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/ (12.10.2021).

[7] A.E. Bello, S. Oesser, Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/ (12.10.2021).

[8] D.E. Trentham, R.A. Dynesius-Trentham, E.J. Orav, D. Combitchi, C. Lorenzo, K.L. Sewell, D.A. Hafler, H.L. Weiner, Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8378772/ (12.10.2021).

[9] D.C. Crowley i in., Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764342/ (12.10.2021).

[10] D. Brett, A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings, https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wounds/content/a-review-collagen-and-collagen-based-wound-dressings (12.10.2021).

[11] N. Ennaas, R. Hammami, A. Gomaa, F. Bédard, É. Biron, M. Subirade, L. Beaulieu, I. Fliss, Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27038545/ (12.10.2021).

[12] M. Camilleri, The Leaky Gut: Mechanisms, Measurement and Clinical Implications in Humans, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/ (12.10.2021).

[13] Types of Collagen and Associated Disorders, http://www.bu.edu/aldolase/biochemistry/html_docs/CollagenTypes&Disorders.pdf (12.10.2021).

Źródła

J. Axe, What Is Collagen? Benefits for Skin, Hair, Joints and More https://draxe.com/nutrition/what-is-collagen/ (12.10.2021).

J. Axe, Fish Collagen: The Anti-Aging Protein with the Best Bioavailability, https://draxe.com/nutrition/fish-collagen/ (12.10.2021).

S. Yamada, H. Nagaoka i in., Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780798/ (12.10.2021).

Autor

Iwona Wierzbicka
12 października 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Witamina C – jak dawkować?

Witamina C nie działa – tego można się dowiedzieć z telewizji czy tekstów w internecie. Ale jest też sporo artykułów naukowych, że jednak działa – wystarczy sięgnąć do PubMed. Wnioski z badań są takie: dzięki…

WIĘCEJ >

Emocje a jedzenie – jemy po to, żeby żyć

Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >