fbpx
logo
Szukaj
open close

4 produkty bogate w kolagen

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kolagen

W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!

Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.

Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:

  • Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
  • Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
  • Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
  • Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
  • Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.

Źródła kolagenu

Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:

  1. Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
  2. Ryby (szczególnie ich skóra).
  3. Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
  4. Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.

Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.

Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.

Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!

Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.

Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:

  • Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
  • Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
  • Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
  • Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
  • Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.

Źródła kolagenu

Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:

  1. Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
  2. Ryby (szczególnie ich skóra).
  3. Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
  4. Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.

Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.

Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.

Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jak zrobić sos do sałatki?

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >

Czy mam Hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >

Cała prawda o węglowodanach

Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…

WIĘCEJ >

Placki bananowo-borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >