fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nie bój się boczku i jaj!

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Nie bój się boczku i jaj!

tłuszcze

Uproszczony podział kwasów tłuszczowych – tłuszczów – to nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega 9 i wielonienasycone – omega 3 i 6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi).

W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe nasycone to mięso, omega 9 to oliwa, a omega 3 to ryby. Jednak mocno minęłabym się z prawdą. Dawno temu przy studiowaniu tabeli składu wartości odżywczych odkryłam, że to, czego uczyłam się na uczelni, jest kłamstwem.

Mięso nie składa się jedynie z kwasów tłuszczowych nasyconych. W zależności od części ciała zawiera ich tyle samo, co kwasów jednonienasyconych omega 9, czyli takich samych jak oliwa z oliwek. A to jednak oliwa jest uznawana za korzystną dla serca, za już schab za promiażdżycowy.

W 100 g schabu znajduje się tyle samo kwasów tłuszczowych nasyconych ile w 100 g łososia. Jednak to łososiowi przypisuje się korzystne właściwości dla układu krwionośnego i serca. 

Każdy produkt to mieszanina różnych kwasów tłuszczowych:

  • Mięso ma pół na pół kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone oraz małą ilość kwasów omega 3 i 6.
  • Orzechy i pestki to głównie domena kwasów tłuszczowych omega 6 wyjątek:
    • macadamia – głównie kwasy omega 9.
    • laskowe – spora ilość kwasów omega 9.
    • orzech kokosowy – to prawie 100% kwasów nasyconych. Część z nich ma jednak średnie łańcuchy MCT (czyli szybko się trawią i nie docierają do jelita grubego).
  • Siemię lniane i nasiona chia (jeśli zostaną zmielone, bo w całości są niedostępne) – to głównie kwasy omega 3, ale w postaci ALA, czyli organizm musi umieć je przekonwertować do takiej, jakiej potrzebuje, czyli DHA i EPA.

Tłuszcze nasycone – kwasy omega 3 i 6:

  • Są to kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, dlatego muszą być dostarczone wraz z dietą. 
  • Ich źródłem są pestki, orzechy, oleje roślinne, ale również ryby, mięso i jaja.
  • W organizmie ludzkim występują w proporcji 1:2 (omega 3 do omega 6), niestety w przeciętnej diecie występuje nadmiar kwasów omega 6. Ich źródłem są: pestki, orzechy, mąki z pestek i orzechów, oleje roślinne (w tym popularny słonecznikowy) czy z pestek winogron.
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone występują w różnych formach i ulegają przemianom przy pomocy odpowiednich enzymów. Jednym z ważniejszych jest enzym delta-6-desaturaza, którego możemy mieć deficyt, a który jest kluczowy do przekształcenia roślinnego źródła kwasów omega 3 (ALA) w te, które organizm potrafi wykorzystać i wbudować w błony komórkowe, czyli DHA i EPA. Kwasy omega 3 (DHA i EPA) mają działanie przeciwzapalne. Są niezwykle istotne dla zdrowia człowieka w aspekcie insulinooporności, nowotworów, chorób autoimmunologicznych, procesów myślowych i regeneracji. Dostarczycielami DHA i EPA są: ryby, mięso, tran, olej z kryla. Natomiast źródła ALA to m.in.: orzechy włoskie, siemię lniane i chia (pod warunkiem zmielenia).
  • Enzym delta-6-desaturaza jest również kluczowy, by z kwasu omega 6 pozyskać kwas gamma-linolenowy GLA. On również ma podobne właściwości jak EPA i DHA.
  • Nadmiar kawasów omega 6 w stosunku do omega 3 nasila stany zapalne. Bierze też udział w łańcuchu zależności w powstawaniu wielu chorób.
  • Nie mając pewności, czy mamy sprawny enzym delta-6-desaturaza, warto zadbać o dostarczenie „gotowców”, czyli tranu (lub mięsa grass fed) – źródła DHA i EPA oraz oleju z wiesiołka lub ogórecznika – źródła GLA, co ma szczególne znaczenie, gdy cierpimy na choroby lub zaburzenia hormonalne.
  • Produkty zawierające dużą ilość kwasów omega 3 i 6 (pestki i orzechy mają ich nawet 10–50 g w 100 g produktu) są wysoce niestabilne i reagują na światło, ciepło i tlen. Ulegają reakcjom wolnorodnikowym i stają się toksyczne. Z tego powodu orzechy i pestki należy spożywać tylko świeżołuskane. Nie należy ich prażyć, robić z nich wypieków, tłoczyć olejów, a już na pewno nie smażyć na olejach roślinnych. Aby olej nadawał się do smażenia, przechodzi specjalny proces rafinacji, który dla nas jest również toksyczny.
  • Przez swoją niestabilność, kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach, pestkach czy zimnotłoczonych olejach łatwo jełczeją. Zapach może być maskowany dodatkiem substancji chemicznych lub poprzez napromieniowywanie. 
  • Takie tłuszcze są zawsze płynne, bez względu na temperaturę. Jak to jest z margaryną, skoro jest roślinna, a jednak w konsystencji stałej i koloru białego? Margaryna przeszła specjalny proces uwodornia lub estryfikacji, który pozostawia w niej toksyczne substancje. Czyni ten produkt nierozpoznawalnym dla naszego układu pokarmowego. W naturze coś takiego nie występuje.
  • Żadne oleje roślinne z wyjątkiem kokosowego (tłuszcze nasycone) nie powinny być używane do smażenia.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Aplikacji Mobilnej Ajwendieta.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Uproszczony podział kwasów tłuszczowych – tłuszczów – to nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega 9 i wielonienasycone – omega 3 i 6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi).

W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe nasycone to mięso, omega 9 to oliwa, a omega 3 to ryby. Jednak mocno minęłabym się z prawdą. Dawno temu przy studiowaniu tabeli składu wartości odżywczych odkryłam, że to, czego uczyłam się na uczelni, jest kłamstwem.

Mięso nie składa się jedynie z kwasów tłuszczowych nasyconych. W zależności od części ciała zawiera ich tyle samo, co kwasów jednonienasyconych omega 9, czyli takich samych jak oliwa z oliwek. A to jednak oliwa jest uznawana za korzystną dla serca, za już schab za promiażdżycowy.

W 100 g schabu znajduje się tyle samo kwasów tłuszczowych nasyconych ile w 100 g łososia. Jednak to łososiowi przypisuje się korzystne właściwości dla układu krwionośnego i serca. 

Każdy produkt to mieszanina różnych kwasów tłuszczowych:

  • Mięso ma pół na pół kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone oraz małą ilość kwasów omega 3 i 6.
  • Orzechy i pestki to głównie domena kwasów tłuszczowych omega 6 wyjątek:
    • macadamia – głównie kwasy omega 9.
    • laskowe – spora ilość kwasów omega 9.
    • orzech kokosowy – to prawie 100% kwasów nasyconych. Część z nich ma jednak średnie łańcuchy MCT (czyli szybko się trawią i nie docierają do jelita grubego).
  • Siemię lniane i nasiona chia (jeśli zostaną zmielone, bo w całości są niedostępne) – to głównie kwasy omega 3, ale w postaci ALA, czyli organizm musi umieć je przekonwertować do takiej, jakiej potrzebuje, czyli DHA i EPA.

Tłuszcze nasycone – kwasy omega 3 i 6:

  • Są to kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, dlatego muszą być dostarczone wraz z dietą. 
  • Ich źródłem są pestki, orzechy, oleje roślinne, ale również ryby, mięso i jaja.
  • W organizmie ludzkim występują w proporcji 1:2 (omega 3 do omega 6), niestety w przeciętnej diecie występuje nadmiar kwasów omega 6. Ich źródłem są: pestki, orzechy, mąki z pestek i orzechów, oleje roślinne (w tym popularny słonecznikowy) czy z pestek winogron.
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone występują w różnych formach i ulegają przemianom przy pomocy odpowiednich enzymów. Jednym z ważniejszych jest enzym delta-6-desaturaza, którego możemy mieć deficyt, a który jest kluczowy do przekształcenia roślinnego źródła kwasów omega 3 (ALA) w te, które organizm potrafi wykorzystać i wbudować w błony komórkowe, czyli DHA i EPA. Kwasy omega 3 (DHA i EPA) mają działanie przeciwzapalne. Są niezwykle istotne dla zdrowia człowieka w aspekcie insulinooporności, nowotworów, chorób autoimmunologicznych, procesów myślowych i regeneracji. Dostarczycielami DHA i EPA są: ryby, mięso, tran, olej z kryla. Natomiast źródła ALA to m.in.: orzechy włoskie, siemię lniane i chia (pod warunkiem zmielenia).
  • Enzym delta-6-desaturaza jest również kluczowy, by z kwasu omega 6 pozyskać kwas gamma-linolenowy GLA. On również ma podobne właściwości jak EPA i DHA.
  • Nadmiar kawasów omega 6 w stosunku do omega 3 nasila stany zapalne. Bierze też udział w łańcuchu zależności w powstawaniu wielu chorób.
  • Nie mając pewności, czy mamy sprawny enzym delta-6-desaturaza, warto zadbać o dostarczenie „gotowców”, czyli tranu (lub mięsa grass fed) – źródła DHA i EPA oraz oleju z wiesiołka lub ogórecznika – źródła GLA, co ma szczególne znaczenie, gdy cierpimy na choroby lub zaburzenia hormonalne.
  • Produkty zawierające dużą ilość kwasów omega 3 i 6 (pestki i orzechy mają ich nawet 10–50 g w 100 g produktu) są wysoce niestabilne i reagują na światło, ciepło i tlen. Ulegają reakcjom wolnorodnikowym i stają się toksyczne. Z tego powodu orzechy i pestki należy spożywać tylko świeżołuskane. Nie należy ich prażyć, robić z nich wypieków, tłoczyć olejów, a już na pewno nie smażyć na olejach roślinnych. Aby olej nadawał się do smażenia, przechodzi specjalny proces rafinacji, który dla nas jest również toksyczny.
  • Przez swoją niestabilność, kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach, pestkach czy zimnotłoczonych olejach łatwo jełczeją. Zapach może być maskowany dodatkiem substancji chemicznych lub poprzez napromieniowywanie. 
  • Takie tłuszcze są zawsze płynne, bez względu na temperaturę. Jak to jest z margaryną, skoro jest roślinna, a jednak w konsystencji stałej i koloru białego? Margaryna przeszła specjalny proces uwodornia lub estryfikacji, który pozostawia w niej toksyczne substancje. Czyni ten produkt nierozpoznawalnym dla naszego układu pokarmowego. W naturze coś takiego nie występuje.
  • Żadne oleje roślinne z wyjątkiem kokosowego (tłuszcze nasycone) nie powinny być używane do smażenia.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Aplikacji Mobilnej Ajwendieta.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
30 kwietnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dieta nie działa – dlaczego?

Wiele osób przechodzi na dietę, ale nie chudnie. Zwykle problem ten dotyka kobiety, ponieważ ich organizm jest dużo bardziej skomplikowany. Kobieta miesiączkuje, rodzi dzieci, do tego częściej się stresuje różnymi sprawami, a stresy często zajada…

WIĘCEJ >

Historia zdrowej diety

Długowyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie,

WIĘCEJ >

Gen MTHFR – co to takiego?

Czym jest gen MTHFR i na czym polegają zaburzenia metalacji? Sprawdź! Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i…

WIĘCEJ >
liczenie kalorii

Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?

Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…

WIĘCEJ >